De juiste verfkleur voor jou

De juiste verfkleur voor jou

Het is zover, je hebt bedacht om jouw interieur aan te gaan pakken! Om jouw hele interieur een nieuwe look & feel te geven, heb je ervoor gekozen om ook te gaan verven. Maar de juiste verfkleur kiezen kan soms erg lastig zijn. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste verfkleur. In deze blog geven wij jou graag een aantal tips waar je op moet letten.

Plaatjes pinnen to the max

Voordat je begint met het aanpakken van jouw interieur ga je inspiratie opdoen. En waar kun je dat beter doen dan op Pinterest? Pinterest is hét platform waar je eindeloos veel inspiratie kunt vinden voor jouw interieur. Je hebt een keuze gemaakt en gaat naar de winkel. Eenmaal daar merk je al snel dat een kleur er in het echt vaak anders uitziet dan het plaatje dat je hebt gezien op Pinterest of Instagram. Hoe pakt deze kleur in jouw interieur uit vraag je jezelf af? Dit heeft te maken met een aantal factoren, namelijk lichtinval en ook de omliggende kleuren. 

De invloed van licht

Licht is altijd en overal om ons heen. Dit licht zorgt ervoor dat het invloed heeft op hoe we ons voelen en hoe we dingen ervaren. Je hebt het misschien niet 123 in de gaten, maar daglicht, kunstlicht en zonlicht hebben een zeer grote invloed op ons. Daarbij heeft licht dus ook ontzettend veel invloed op kleur. Het vormgeven van de ruimte met behulp van licht is daarom erg belangrijk. Wanneer er bij een raam veel zon binnenkomt met veel lichtinval, gebeurt dat op plekken waar de zon niet komt niet. Er ontstaat een schaduw waardoor deze plekken juist een stuk donkerder kunnen ogen met muren in dezelfde kleur. Maar gelukkig hebben we zelf ook veel invloed op de kleur en de indeling van onze woning zodat we zo goed mogelijk gebruik kunnen maken van het licht.

Vind hier jouw kleurinspiratie

Je kunt heel gemakkelijk spelen met kleur en de hoeveelheid licht in een ruimte. Een lichte kleur heeft bijvoorbeeld een reflecterende werking, terwijl een donkere kleur juist licht absorbeert. Het licht bepaalt dus de uiteindelijke kleur in de ruimte door weerkaatsing van het licht. Er bestaat een groot contrast tussen zwart en wit. Maar licht en donker bepalen voor ons de diepte, het betekent niet dat het verstandig is om alleen voor wit te kiezen in een ruimte waar weinig lichtinval is. Uiteindelijk gaat het allemaal om het vinden van het juiste contrast en een goede balans in de ruimte.

Om te kunnen zien wat kleur doet in jouw ruimte, raden wij aan om van tevoren een aantal testkleuren op de muur aan te brengen. Het is goed om gedurende de dag deze kleur te bekijken om te zien hoe de kleur uitpakt. Ochtendlicht met zonsopgang heeft namelijk een ander effect op de kleur dan wanneer de zon hard schijnt, het begint te schemeren of wanneer de lampen 's avonds aan gaan. Ohja, tip van ons: wanneer je de testkleur op de muur aanbrengt, doe dan alsof je echt gaat schilderen. Zorg ervoor dat de kleur goed dekt zodat er geen vertekend beeld ontstaat. Je ziet dan zo het beste hoe de verf uitpakt.

Waar let je op bij het kiezen van de verf?

Er zijn een aantal punten waar je op dient te letten wanneer je in huis wilt gaan verven. Licht heeft hierbij een grote impact op de gehele inrichting. Hieronder lichten we deze nog kort voor jou uit.

  • Kies een kleur die goed bij jou past.
  • Hang de kleur als test gedurende de dag op de muur zodat je de kleur in alle dagdelen kunt zien.
  • Houd altijd rekening met de lichtinval, licht maakt de kleur en is van grote invloed op de kleur.

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips, maar heb je na het lezen van de blog nog moeite om de juiste keuze te maken. Bedenk dan altijd dat het bijna nooit fout kan gaan, kleur is namelijk heel erg persoonlijk. En heb je dan toch de verkeerde keuze gemaakt, je verft heel gemakkelijk erover. Natuurlijk kun je voor extra advies altijd terecht bij één van onze adviseurs op onze verfafdeling. Zien we je snel?

Bekijk onze openingstijden

Delen