Tips voor een egelvriendelijke tuin

Tips voor een egelvriendelijke tuin

Afgelopen weekeinde is de wintertijd weer ingegaan! Dat betekent volop veranderingen in de natuur. Het wordt eerder donker, de bladeren vallen van de bomen en een aantal dieren zijn weer meer te vinden in de tuin met in het bijzonder de egel! Vooral in de late uurtjes beginnen de egels te rommelen in de tuin. Het is belangrijk dat egels hun gang kunnen gaan in jouw tuin, want ze zijn heel erg uniek. Daarom geven we je graag een aantal tips voor een egelvriendelijke tuin.

Nuttige dieren in de tuin

Egels in de tuin zijn erg nuttig. De reden hiervan is dat ze namelijk (naakt)slakken en insecten eten. Waarbij de egel zich graag verplaatst door verschillende tuinen. Alleen door de toenemende verstedelijking en keurig aangelegde tuin die over het algemeen zijn afgezet met een schutting, wordt het de egel steeds moeilijker gemaakt. 

Wist je dat egels elke nacht wel anderhalve kilometer rondzwerven om op zoek te gaan naar voedsel en nestmateriaal? Daarom is het voor deze dieren heel erg fijn dat ze gemakkelijk een weg kunnen vinden door de verschillende tuinen. Maar dit probleem kunnen we oplossen door een egelpoort te plaatsen in de schutting. Een egelpoort is groot genoeg voor een egel, maar te klein voor andere huisideren. Met een egelpoort hoeven egels minder vaak de weg over te steken en is de kans kleiner dat ze worden overreden. Voor het plaatsen van een egelpoort maakt het niet uit wat voor soort hek er in de tuin staat. Op diverse manieren kan de egelpoort worden vastgezet.

Natuurlijke ongediertebestrijding

Duidelijk is geworden dat egels dol zijn op insecten, ze dragen bij aan het verminderen van ongedierte in de tuin en daarom zijn het natuurlijke ongediertebestrijders. Wil je egels naar jouw tuin lokken? Dan kun je dit doen door wat lekkers neer te zetten. Koop egelvoer dat is samengesteld door een egelexpert. Wat veel mensen doen is het neerzetten van een schaaltje melk, maar geef een egel nooit melk! Egels vinden het erg lekker, maar uiteindelijk krijgen ze er diarree van waardoor ze kunnen overlijden. Een schaaltje water is prima. Je kunt egels het hele jaar door voeren, maar vooral in de herfst kunnen ze wel wat hulp gebruiken voordat ze aan hun winterslaap beginnen.

Creëer een fijne plek

Wist je dat egels een winterslaap houden van november tot omstreeks maart? Het is dan belangrijk om een beschutte schuilplaats te creëeren. Dit kun je doen door gebruik te maken van een egelhuis. Zo'n schuilplaats is onmisbaar, zeker als er in de buurt geen natuurlijke schuilplaatsen te vinden zijn. Het is aan te raden om meer dan één egelhuis per tuin te plaatsen. Egels leven namelijk graag op zichzelf, maar vaak zijn er meerdere egels dicht bij elkaar in de buurt. Bedek het