Het nieuwe jaar bewust, gezond & fris beginnen

Het nieuwe jaar bewust, gezond & fris beginnen

Bij de meesten van jullie is de kerstboom er weer uit, zitten de versiering in de dozen en hebben we een nieuw jaar voor de boeg. In dit jaar krijgen we letterlijk en figuurlijk de ruimte voor een bewuste en frisse start. Het is tijd om 2021 te verwelkomen met een schone lei: een opgeruimde keuken en het voornemen om te gaan genieten van koken en gezond eten dragen hieraan bij. Dit jaar ga je veel keukenplezier beleven!

Groene en bewuste voornemens

De meeste goede voornemens die we vaak maken duren maar kort, vooral als je na de kerstvakantie alles weer op de rit probeert te krijgen nu de feestdagen weer achter de rug zijn. Je begint het jaar pas goed door het huis eens flink op te ruimen en de (keuken)kastjes uit te ruimen. Zo word je je direct bewust van wat je allemaal in de kast hebt staan en krijg je meer overzicht. Wat je niet meer nodig hebt, breng je naar de kringloop of gooi je weg in de afvalbak.

Vergeet daarbij niet te kijken naar een handige manier van afval scheiden. Dit doe je bijvoorbeeld door aparte afvalbakjes op het aanrecht te zetten die je 1x per dag leegt of met een meervaks prullenbak in de keuken. Want niets is fijner dan een opgeruimte keuken tijdens het koken zodat je alle aandacht kan schenken aan het bereiden van de maaltijd.

Tips om rust en overzicht te creëren

Maar hoe creëer je dan rust en overzicht in jouw keuken? Wij geven je vijf tips waar je zeker iets aan hebt om dit gevoel te krijgen:

  • Wanneer je een flinke berg rommel ziet, dan kost het minder moeite om dingen weg te doen. Haal daarom alles uit de (keuken)kastjes en leg het op een grote hoop. Opruimen is nog nooit zo gemakkelijk geweest.
  • Check potjes kruiden, pakjes, zakjes en andere verpakkingen op de houdbaarheidsdatum. Wil je een eenheid in de keuken? Doe dan de losse producten in glazen (weck)potten. Je ziet dan gemakkelijk wat erin zit en staat ook nog eens heel erg sfeervol. Vergeet daarbij niet de houdbaarheidsdatum op de potten te zetten.
  • Stop losse spullen in opbergbakjes. Dit geeft niet alleen een opgeruimd gevoel in de kast, maar ook in je hoofd. 
  • Leg alle spullen van gelijke grootte en soort bij elkaar. Zo creëer je rust in de lades en/of kasten en benut je de ruimte optimaal. 
  • Maak een groen kruidentuintje met verse kruiden in de keuken aan de muur. Groen in huis is niet alleen gezond, het staat ook nog eens lekker fris en het is lekker om verse kruiden bij de hand te hebben voor jouw gezonde recepten. Vergeet het geen water te geven!

Bewust koken

Je kunt heel gemakkelijk bewust en gezond koken op een Pelgrim inductiekookplaat, dit is een energievriendleijk en bewust alternatief van koken op gas. Maar ook het eten stomen in een stoom- of combi stoomoven is een absolute toevoeging aan jouw kookstijl. Met behoud van vitaminen, mineralen en het is ook nog eens heel gemakkelijk en snel klaar. Of neem de 3-in-1 oven van Pelgrim, dan heb je nog maar één apparaat nodig voor opwarmen, ontdooien, bakken, grillen én stomen.

Gezond eten

Over gezond eten wordt vaak veel geschreven en gezegd. Het is belangrijk dat gezond eten niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn. Kijk daarom altijd goed naar de mogelijkheden en oplossingen die keukenapparatuur je daarbij biedt voor optimaal kookgemak. 

Wij willen je een gezond tip meegeven als het gaat om smaak. Kies eens wat vaker voor seizoensgroenten, nu is het bijvoorbeeld de tijd voor veldsla, bieten of prei. Seizoensgroenten zijn op dat moment goedkoper en veel smakelijker. De hiervoor genoemde groenten lenen zich uitstekend voor een heerlijke stamppot uit de (stoom)oven. Grill een keer je aardappels met schil in de oven en strooi er verse tijm uit je eigen kruidentuintje overheen. Daarna alleen nog even besprenkelen met olijfolie en zeezout. Je hebt dan geen last van restafval, eet bewust maar vooral gezond en smaakvol. Dat 2021 maar een jaar mag worden waar deze voornemens tot zijn recht komen.

Delen