Verlichtingstrend: industriële lampen

Verlichtingstrend: industriële lampen

Een niet te vergeten onderdeel in elk interieur is de verlichting. Het is de ultieme sfeermaker voor jouw interieur en daarom een onmisbaar onderdeel van elke ruimte! Een populaire stijl op het gebied van interieur is nog steeds wel industrieel, zo ook in verlichting! Waarom dit nog steeds een trend is, wat de mogelijkheden hierin zijn en waarom jij industriële verlichting in huis wilt hebben, laten we je zien in deze inspiratieblog.

Waarom kiezen voor industriële verlichting?

Industriële lampen zijn nog steeds veel te vinden in verschillende interieurs. De reden hiervan? De fabriekslampen zijn namelijk hartstikke tijdloos. Wist je dat de industriële verlichting geïnspireerd is op de industriële complexen uit de negentiende en twintigste eeuw? Vroeger werden de fabrieken steeds groter en dit vroeg ook om meer verlichting. De oplossing was het toevoegen van grote, robuuste lampen met stalen behuizingen en grote schroeven om de gloeilamp destijds mee te beschermen. In die tijd ging het om de functionaliteit van de verlichting, maar tegenwoordig gaat het om de industriële stijl die ons aanspreekt. Daar zijn wij het dan ook helemaal mee eens! 

Maar waarom worden wij dan allemaal zo wild van industriële verlichting? Dit komt door het gebruik van rauwe materialen, wat ervoor zorgt dat de verlichting gemakkelijk te combineren is. Industriële verlichting heeft een stoere uitstraling en een robuust karakter. Er wordt voor de verlichting gebruik gemaakt van zware materialen zoals beton, zilver en zwart. Maar tegelijkertijd zijn we op zoek naar industriële verlichting met een warme uitstraling met zeker geen kille uitstraling. Deze combinatie met de lamp zorgt voor een warme, maar stoere sfeer in huis. In hoeverre jij deze verlichtingstrend in huis toepast, ligt aan welk soort verlichting je kiest. 

Een opvallende trend

De strakke vormgeving van de lampen in combinatie met stoere metalen elementen zorgen dus voor een robuuste uitstraling in huis. Een opvallende trend die we hierin zien en die jij zeker niet wilt missen, zijn de draadlampen. Dit vinden wij toch wel een echte musthave voor in huis. Draadlampen zijn eigenlijk lampen waarbij de klassieke lampenkap is vervangen door een kap met metalen of kunststof draden. Kenmerkend aan deze lampen zijn de open zijkanten met de lichtbron in het midden. Combineer je dit met een mooie LED filament, dan creëer je een gaaf effect in huis.

Feitelijk gezien is de draadlamp een variant op de welbekende industriële hanglamp, maar de draadlamp is over het algemeen wat kleiner en doen het perfect als sfeerverlichting. Deze lampen doen het ook goed boven een eettafel, een kookeiland of in de keuken. Wil je een speels effect creëren, dan kun je ervoor kiezen om draadlampen op verschillende hoogtes bij elkaar te hangen. Je creëert hiermee echt een bijzonder lichteffect op de muren en het plafond. 

Voor welke lamp ga jij?

Kies je voor industriële lampen dan kun je meerdere kanten op. Ben je juist op zoek naar functionele verlichting of ben je meer op zoek naar sfeer? Dit hangt af van het type lichtbron dat je erin stopt. Met een dimmer kun je aan beide eisen voldoen. Zoals je waarschijnlijk wel door hebt, is verlichting van grote invloed op de kleuren, sfeer en ruimtewerking in huis. Kies je ervoor om het licht te laten schijnen op de muur, plafond of vloer, dan kan je interieur enorm anders lijken. Plaats je een industriële wand- of vloerlamp in een donkere hoek, dan lijkt de ruimte door het licht optisch groter. 

Industriële lampen zijn dus uitermate populair! Wij vinden ze niet alleen mooi, maar ze zijn ook zeer praktisch. Wedden dat een industriële lamp de aandacht naar zich toe gaat trekken in jouw huis? En jij? Jij ploft heerlijk op de bank met jouw favoriete boek en/of serie. 

Net zo enthousiast geworden over deze verlichtingstrend als ons? Ben jij nieuwsgierig naar alle mogelijkheden op het gebied van industriële verlichting? Oriënteer je dan eens online door het assortiment of laat je adviseren door onze adviseurs in onze winkel. Zij laten je graag alle mogelijkheden zien en vertellen wat er belangrijk is bij het kiezen van verlichting. Zo kun jij goed voorbereid en verlicht het najaar in. Hoef je ook niet meer in het donker thuis te zitten!

Delen