Inspiratie tijdreis

Inspiratie tijdreis

Veel toffe woonitems van nu zijn geïnspireerd op de woonstijlen van vroeger. Kleuren, printjes & materialen, alles is weer terug te vinden in de woonitems van nu. Het thema van onze woonmaanden is een tijdreis door de verschillende jaren van vroeger. Wij nemen je graag mee in onze inspiratie tijdreis waarin we de verschillende jaren uitlichten!

Wooninspiratie uit de jaren '50

De jaren '50 heeft een hele kenmerkende stijl op het gebied van interieur. Ronde vormen, vloeiende lijnen en triplexhout: stuk voor stuk items die de jaren '50 omschrijven. Al een geruime tijd zijn de jaren '50 een grote inspiratiebron voor ontwerpers. Daarom wordt het ook wel mid-century design genoemd. Een zeer fijne trend al zeggen we het zelf, want het doet nostalgisch aan zonder dat het oud en stoffig lijkt. Er zijn een aantal onderdelen die het interieur uit de jaren '50 perfect omschrijven. Het interieur uit de vijftiger jaren kenmerkt zich door veel kleur. Pastelkleuren zag je in deze tijd veel, vooral de kleuren roze, mintgroen, turqoise en lichtgeel waren populair. Maar daarnaast was het Scandinavische palet ook erg in met kleuren zoals grijs en bruin.

Meubelen uit de jaren '50 zijn nog steeds erg populair. Het interieur bestond over het algemeen vaak uit futuristisch vormen en materialen. In deze tijd waren de keukenstoelen met vinyl en eettafels met poten van chroom. Vloeren uit deze tijd waren gemaakt van linoleum, ook wel marmoleum genoemd. Men maakte destijds ook veel gebruik van tapijt en hardhouten vloeren. Daarnaast waren lampen in deze periode ook erg populair. Ook maakte men veel gebruik van ronde en dynamische vormen als woondecoratie. Wanneer jij jouw interieur afmaakt met planten, dan is het typsich jaren '50 interieur compleet.

Retro is back

Een leuk weetje over het interieur uit de jaren '70 is dat destijds mannen het interieur bepaalden. De stijl van het interieur was vaak afhankelijk van het beroep dat de man uitoefende. Tegenwoordig zijn het toch meer de vrouwen die het interieur inrichten, dus hierin zijn de rollen wat meer omgedraaid. Tegenwoordig zie je de jaren '70 ook weer veel vaker in het interieur terugkomen, zoals we al zeiden van retro is back! We kunnen wel zeggen dat het retro van toen, het modern is van nu. Het is daarom erg moeilijk om deze trend te negeren, want overal om ons heen zien we de trend terugkomen. In een jaren '70 interieur zie je veel geometrische prints, ronde vormen en strakke lijnen voorbij komen.

Afhankelijk van jouw smaak, kun je met een seventies interieur vele kanten op. Kleuren spelen in dit interieur een belangrijke rol, veel kleuren zien we in een jaren '70 interieur zoals oranje, okergeel, olijfgroen en diverse bruintinten. De meubelen uit deze tijd zijn al een tijd razend populair. Een interieur uit de seventies bevat vaak retro meubelen die om aandacht vragen, zoals een lage groene bank of een tafel in een abstracte vorm. De meubelen hebben over het algemeen mooie ronde vormen in verschillende stijlen. Dit kan variëren van klassiek tot modern en past in vrijwel elke ruimte in huis. Net zoals bij een interieur uit de jaren '50 zijn planten onmisbaar in deze interieurstijl. Hout speelt tenslotte een populaire rol in de retro woonstijl. Voornamelijk houtsoorten met een warme toon passen goed in deze trend.

Kleurrijk & fluweelzacht

Dit zijn twee eigenschappen die het interieur uit de jaren '90 perfect beschrijven. Als we vragen naar de jaren '90, dan zijn deze jaren erg geliefd in de levens van mensen. Dit komt omdat alles in de jaren '90 draaide om het afremmen van de snelle jaren '80. Iedereen wilde graag weer terug naar de basis en dit is dan ook het uitgangspunt geweest voor deze interieurstijl. Deze jaren staan vooral bekend om haar minimalisme, kleuren zoals beige en wit zag je dan ook vaak terug. Maar in een jaren '90 interieur zie je ook veel kleurrijke woonitems.

Als vloer werd er veel gebruik gemaakt van hardhout- en houten planken. Om de sfeer wat gezelliger te maken, werd er vaak gebruikt gemaakt van een kamerbreed tapijt. De meubelen en accessoires maken het interieur stijlvol en levendig, ook versterken ze het interieur. In een jaren negentig interieur zie je ook veel velvet elementen die ook heel stijlvol aandoen. 

Trends die je niet kunt missen

Dit jaar vraagt om heel wat interieurinspiratie. Want tenslotte vinden we het soms ook wel fijn om een frisse wind door ons interieur te laten gaan, of niet? Een aantal trends zien we al een aantal jaren terug, sommige zijn compleet nieuw. De nieuwe trends vragen je vaak wel om uit je comfortzone te stappen, maar doe dat ook vooral. In een interieur van nu zie je veel neutrale kleuren, maar dan in combinatie met warme en aardse kleuren. Maar wees niet voorzichtig met kleur als je hiervan houdt. Want interieurs met kleur zie je ook veel. Het zijn dan met name over de top kleuren, vormen en meubelen. Het gevoel is wel dat je altijd jouw eigen sausje erover heen moet gooien. Dus als jij denkt dat het staat, doe dat dan ook vooral!

De klassieke interieurtrend zien we nu ook veel voorbij komen. Klassieke elementen in combinatie met een klassiek behang, een opvallende tafel uit de kringloopwinkel of een kroonluchter die vervolgens weer gecombineerd worden met moderne items voor een goed contrast. Een trend die we ook nog wel een tijdje zien terugkomen, zijn de ronde vormen. Want naast het feit dat het mooi is, is het ook nog eens goed voor je gezondheid. Hoezo horen we je denken? Ronde vormen geven een gevoel van veiligheid, omdat we liever naar ronde vormen kijken dan naar vierkante vormen. Vierkante vormen staan namelijk voor gevaar en gevoelloosheid. En nog steeds zien we de velvet stof veel voorbij komen. Helemaal weer terug van weggeweest, terugdenkend aan de jaren '90.

Een kijkje in de toekomst

Het gebruik van technologische snufjes kunnen helpen om ons leven en ons interieur zo efficiënt mogelijk in te richten. Technologie hoeft de behoefte van groen en duurzaamheid niet in de weg te staan. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat steeds meer mensen zonnepanelen nemen. Maar je kunt ook denken aan een Quooker, een kokendwaterkraan die werkt op een boiler. Of denk aan de Philips Hue, stijlvolle lamoen die automatisch aan en uit gaan. Daarnaast verbruiken deze lampen ook veel minder dan de gewone spaarlamp. Want hoe fijn is het om jouw interieur strak te kunnen houden omdat er geen kabels weggewerkt hoeven te worden. De slimme meubelen die via jouw telefoon draadloos bediend kunnen worden, zijn echt ideaal om jouw woongemakt te vergroten.

Er zijn dus heel erg veel manieren om jouw interieur in te richten. Tegenwoordig is niks te gek, je kunt jouw interieur inrichten met de stijl die bij jou past.

Delen