Verlichting in de keuken

Verlichting in de keuken

Verlichting in de keuken vinden wij onmisbaar! Tegenwoordig zien we in de huizen veel keukens met een prachtig kookeiland. Maar het is vervelend wanneer jouw keuken 's avonds een donkere en sombere ruimte is waar je het eten niet prettig kunt bereiden. Verlichting boven een kookeiland vraagt om meer aandacht dan bijvoorbeeld een lamp in de eethoek. Het is zowel praktisch als sfeervol. Daarom zetten we deze tips in de spotlights, lees je verder?

Het kookeiland, de plek om te koken

Bij het kiezen van verlichting boven het kookeiland is het belangrijk dat je wel de goede keuze maakt. Want weet je wel hoeveel opties en mogelijkheden er zijn? Wij nemen je mee! Je bent het waarschijnlijk wel met ons eens dat verlichting mede de sfeer bepaalt in jouw keuken. Misschien heb je een landelijke keuken of juist helemaal tegenoversteld en heb jij een moderne keuken in huis. Ben je op zoek naar lampen die aanwezig mogen zijn of juist lampen die subtiel zijn weggewerkt? 

Wat we in ieder geval aan jou willen meegeven is dat je niet staat te werken voor het licht. Voorkom dus altijd dat je tussen het aanrecht en het lichtpunt staat te koken. Houd je hier geen rekening mee, dan sta je waarschijnlijk in jouw eigen schaduw en de kans dat je dan in je vingers snijdt is zeer groot. 

Voor een kookeiland zijn verschillende mogelijkheden op het gebied van verlichting. Inbouwspots kun je eigenlijk altijd wel plaatsen in de keuken. Spots zorgen ervoor dat de keuken ruimtelijker lijkt, daarbij kun je ook kiezen voor lichtbronnen met verschillende stralingshoeken. Hierdoor krijgt het werkblad een mooi effect waardoor het kookeiland ook alle aandacht krijgt. 

Ontdek de mogelijkheden

Wanneer je kiest voor een kookeiland, dan is er een kans dat jij niet hebt gekozen voor een afzuigkap met verlichting. Tegenwoordig zie je steeds meer dat er gebruik wordt gemaakt van werkblad- of kookplaatafzuiging. Dit betekent tegelijkertijd dat je dan ook geen licht in de afzuiging hebt. Toch wil jij voldoende licht boven het keukenblad, dus je moet goed nadenken over de mogelijkheden die er dan zijn. Hierboven noemden we al de optie van spots, maar er is zeker nog meer mogelijk.

Weet je wat ook een goede optie is boven een kookeiland? Een fraaie hanglamp! Maar kies dan niet voor een te grote hanglamp, want een grote lamp maakt de keuken optisch kleiner dan deze in werkelijkheid is. Dat is natuurlijk zonde wanneer je een prachtige keuken in huis hebt staan. Zorg er daarom altijd voor dat je onder de lampen door kunt kijken. Hang de lampen daarom op minimaal 175 centimeter vanaf de grond, ben je langer dan kun je ze ook altijd hoger hangen. Niet al te hoge plafonds in huis? Dan raden wij aan om te kiezen voor spots.

Ontdek onze keukenverlichting

Zoals je kunt verwachten, wordt er in de keuken gekookt. Maar dit zorgt voor vette lucht en vuil. Een lamp die je boven het kookeiland hangt, moet dus gemakkelijk schoon te maken zijn. Kies daarom niet voor een stoffen kap of een kroonluchter, deze lampen zijn namelijk minder eenvoudig schoon te maken. Denk daarom meer aan bovengenoemde lampen, deze staan niet alleen sfeervol maar zijn ook eenvoudig schoon te maken. 

Boven een kookeiland wil je ander licht en vooral meer licht dan in bijvoorbeeld de woonkamer. Het is daarom altijd belangrijk dat verlichting boven het kookeiland niet alleen functioneel is, maar ook sfeervol is. Hiermee voorkom je dat je jouw keuken te fel verlicht wanneer je 's avonds tijd doorbrengt aan het bargedeelte van het kookeiland of aan de keukentafel. Je kunt dan kiezen voor dimbare lampen met een dimmer of voor de populaire drie standen lichtbronnen. 

De belangrijkste punten op rij

Hierboven hebben wij een aantal belangrijke punten op een rij gezet waar je aan moet denken wanneer je verlichting in de keuken zoekt en dan met name verlichting boven het kookeiland. Hieronder lichten we deze nog even kort voor jou uit.

  • Zorg dat het licht in de keuken gericht staat op je handen, lampen plaatsen boven het kookeiland en niet in de rug
  • Kies voor verlichting en armaturen die gemakkelijk schoon te maken zijn
  • Zorg ervoor dat je onder de lampen door kunt kijken, op een hoogte van 175 centimeter of hoger van de vloer
  • Kies voor dimbare lampen of drie standen lichtbronnen

Op het gebied van keukenverlichting heb je verschillende opties. Van spots tot hanglamp en van lichtbron tot kroonluchter. Ben je er nog niet helemaal over uit welke verlichting je boven jouw kookeiland wilt hebben hangen? Kom langs in onze winkel en laat je adviseren door onze adviseurs. Je kunt hiervoor terecht op onze keukenafdeling, maar ook zeker op onze verlichtingsafdeling. Zien we je snel?! 

Bekijk onze openingstijden

Delen