Hoe richt ik mijn kleine tuin efficiënt in?

Hoe richt ik mijn kleine tuin efficiënt in?

Veel mensen in Nederland hebben een tuin, maar in veel gevallen is deze niet altijd heel groot. Zeker in de grote steden zijn de tuinen vaak aan de kleine kant. Het is zelfs mogelijk dat je dan alleen een balkon of dakterras tot je beschikking hebt. Maar hoe kun je een kleine tuin of balkon nu het beste inrichten? Want met een kleine tuin of balkon kun je meer dan je denkt. Zelfs met weinig ruimte kun je genieten van moestuinieren en groen. Met onze tips richt jij jouw kleine tuin of balkon in en maak je er een fijne (mini) tuin van!

Verticaal tuinieren

Wanneer je een kleine tuin of balkon hebt, dan heb je waarschijnlijk weinig ruimte voor planten en bloemen. Maar toch wil je kunnen genieten van het groen om je heen. Ga daarom de hoogte in met groen met bijvoorbeeld klimplanten, een mooie druivenplant of blauwregen. Je kunt er ook voor kiezen om verticaal te gaan tuinieren en moestuinieren. Je kunt dan alsnog veel groen kwijt in jouw tuin, staat dat niet gezellig?! We laten je zo meer zien over het verticaal tuinieren. Maar wil je jouw kleine tuin voorzien van beplanting? Dan is het verstandig om rekening te houden met de wind en de hoeveelheid zon, vooral wanneer je een dakterras of balkon hebt. Kies altijd voor sterke planten die goed in een plantenbak of -pot kunnen. Zo is de kans groot dat jij lang van jouw beplanting kunt genieten.

Heb je een kleine tuin, dan heb je relatief weinig ruimte. Maar je kunt eigenlijk heel gemakkelijk een moestuin aanleggen in een kleine tuin of balkon. Ga voor hangbakken en/of -zakken die je ergens aan kunt ophangen, denk aan een muur of balustrade. Zorg er echter wel voor dat de planten dan voldoende water krijgen, aangezien planten in een hangbak sneller uitdrogen. Je kunt er ook voor kiezen om een vierkante meter moestuin te maken. Maak van tuinhout een houten bak waarin je jouw moestuin begint. Zo kun je in elke tuin of op elk balkon een moestuin maken, zorg er hier ook voor dat de planten genoeg water krijgen. En zo heb je alsnog een gezellige tuin met veel groen.

Stap voor stap een moestuin aanleggen

Gebruik grote voorwerpen

Je hebt snel de neiging om veel kleine items te gebruiken voor in een kleine tuin, maar niets is minder waar. Voor tuinmeubelen geldt dit overigens niet, een loungeset is simpelweg te groot maar daar komen we straks nog op terug. In een kleine tuin, balkon of dakterras is het beter om met een paar grote voorwerpen en elementen te werken in plaats van (te)veel kleine items. Kies bijvoorbeeld eerder voor een grote groene plant in een mooie pot als eyecatcher in plaats van heel erg veel bloempotten bij elkaar. Dit zorgt er anders voor dat de tuin te druk wordt. 

Shop de leuke plantenbakken van 4 Seasons Outdoor

Onmisbaar in de tuin

In een tuin zijn tuinmeubelen onmisbaar, zelfs in een kleine tuin. Iedereen wil toch heerlijk kunnen genieten van het zonnetje en helemaal tot rust komen in zijn tuin? Het type meubilair dat je kiest voor een kleine tuin kan veel zeggen over jouw tuin. Kies je voor te grote & robuuste meubelen, dan laat je de klein kleiner lijken. Kies daarom voor licht ogende meubelen die neutraal van klaar zijn zodat ze niet direct de aandacht vragen. Ook leuk voor een kleine tuin, dakterras of balkon is een bistro set! Deze meubelen zijn erg klein en nemen weinig ruimte in beslag. Neem bijvoorbeeld de Swing set van 4 Seasons Outdoor. Een super leuke eyecatcher voor in de tuin! En weet je wat helemaal handig is? Deze trendy tuinstoel is erg praktisch, omdat je hem kunt stapelen. Dus zit je niet buiten, dan stapel je de stoelen op en nemen ze weinig ruimte in beslag. 

Verlichting in de tuin

In een kleine tuin is tuinverlichting een absolute must! Dit komt omdat als het donker wordt, dan verkleinen de donkere hoeken en worden deze juist extra benadrukt. Breng daarom spots aan in de tuin die de donkere hoeken uitlichten en ook nog iets van de planten laat zien in de avonduren. Zo creëer je optisch een grotere tuin! Met de buitenverlichting van Philips Hue tover je je saaie achtertuin gemakkelijk om tot een prachtige tuin! Met de Philips Hue app kun je voor elke sfeer een gewenste kleur kiezen, je kunt kiezen uit 16 miljoen kleuren of een vooraf ingestelde scène. Dus je hebt het helemaal zelf in de hand. Van het warmwitte licht van een zomerzon tot het ijskoude daglicht van de winter. Het hele jaar door kunt je genieten van elke witte tint die past bij je stemming.

Bekijk ons Philips Hue Outdoor assortiment

Dus heb jij een kleine tuin, balkon of dakterras? Met deze tips zie je dat je heel gemakkelijk alsnog er een hele fijne tuin van kunt maken. Met een paar kleine aanpassingen zorg je ervoor dat jouw tuin alsnog relatief groot lijkt. Kom je er toch nog niet helemaal zelf uit? Kom dan eens langs in onze winkel! Onze specialisten helpen je graag verder bij het inrichten van jouw tuin.

Bekijk onze openingstijden

Delen