Tips om de koelkast schoon te maken

Tips om de koelkast schoon te maken

Het voorjaar is weer begonnen & de zomer is in aantocht! Is het bij jou ook weer aan het kriebelen om het huis aan te pakken en deze op te frissen voor de aankomende zomer? Na een lange winter is het in ieder geval tijd om de vriezer eens even flink onder handen te nemen met een sopje. En de koelkast? Die maak je vaker schoon, want je wilt jouw eten & drinken natuurlijk wel op een goede en verantwoorde manier bewaren. Het is belangrijk om regelmatig etensresten te verwijderen om nare geurtjes en bacterie- en schimmelvorming te voorkomen, waarvan je vervelend ziek kunt worden.

Koelkast schoonmaken? 10 stappen!

Als eerste beginnen we met het schoonmaken van de koelkasten. Wij hebben tien tips voor het schoonmaken van jouw koelkast, zodat je niks vergeet en jouw koelkast weer fris wordt. De gemiddelde schoonmaaktijd is 20 minuten, maar dat ligt er natuurlijk aan hoe snel je bent. 

  1. Als eerste is het verstandig om de stekker uit de koelkast te halen of zet hem uit om te voorkomen dat er ijsvorming ontstaat op de achterwand. Zo gaat er ook onnodig energie verloren.
  2. Haal vervolgens de koelkast helemaal leeg. Dan kun je overal goed bij en kun je direct alle producten checken op houdbaarheidsdatum. Leg producten in de winter buiten in een koelbox en in de zomer met koelelementen binnen om te voorkomen dat het gaat bederven. 
  3. Daarna haal je alle kruimels en andere losliggende dingen weg met een stofzuiger, zodat het niet in het sop komt.
  4. Haal planken en bakjes uit de koelkast en deur. Zijn ze vies, dan leg je deze in een sopje. Maar anders leg je ze gewoon op het aanrecht. Wees wel voorzichtig met glazen planken, die gaan sneller kapot. Je kunt deze het beste in de koelkast schoonmaken met een sopje en nadrogen met droge theedoek.
  5. Sop ondertussen de koelkast van boven naar beneden schoon en droog het na met een droge theedoek.
  6. Maak het afvoerputje in de koelkast schoon, dit is vaak de bron van vieze geurtjes door de combinatie van vocht en etensresten. Zit het verstopt? Gebruik een satéprikker om het door te prikken en een wattenstaafje om het schoon te maken.
  7. Vergeet vooral de rubbers van de koelkast niet te reinigen. Gebruik alleen warm water en een doek, want van schoonmaakmiddel kunnen de rubbers namelijk uitdrogen.
  8. Is alles schoon en droog, dan leg je alles weer terug op de juiste plek in de koelkast en leg je het etenswaren (na check houdbaarheidsdatum) terug op de juiste plek.
  9. Verse groenten leg je in de groentela, want als er zand in de groente zit, verspreid je het in ieder geval niet door de koelkast.
  10. Doe nu de stekker weer terug in het stopcontact en zet de temperatuur op ongeveer 4 graden.

Meer over onze koelkasten en vriezers

Hoe vaak maak je de koelkast schoon?

Uiteraard is de mate hoe vaak je een koelkast schoonmaakt afhankelijk van hoe intensief je deze gebruikt. Maar bij een gemiddeld gezin geldt het advies van één keer per maand. Woon je alleen of met twee personen? Dan is eens per 2/3 maanden voldoende. Een tip van ons is om een notitie in jouw agenda te maken wanneer het weer tijd is om de koelkast of vriezer schoon te maken. Een schoonmaakagenda is ook handig voor andere apparaten. 

Om het schoonmaken sowieso goed bij te houden, haal je iedere week voordat je de boodschappen in huis haalt een klein sopje over de planken. Dan is de koelkast namelijk wat leger dan normaal en heb je minder kans op schimmels en bacteriën. 

Maar wat gebruik je dan om de koelkast schoon te maken? Maak een sopje van warm water met een druppeltje afwasmiddel. Je kunt er wat soda bij doen, wat een sterk reinigende en bacteriedodende werking heeft en goed schoonmaakt zonder materialen aan te tasten. Gebruik twee eetlepels soda op een halve emmer warm water. Heb je geen soda in huis, maar wel schoonmaakazijn? Dat kan ook! Schoonmaakazijn ontkalkt en ontvet en maakt bovendien ook goed schoon. Gebruik ongeveer 50 ml op een halve emmer warm water.

Help, ik heb schimmel in de koelkast

Denk je dat de aanwezige schimmels eenvoudig zijn schoon te maken, doe dit dan met een sopje van soda en een druppeltje afwasmiddel. Draag wel handschoenen bij het schoonmaken, want schimmels zijn niet gezond voor je. Is het lastig weg te krijgen of zijn het grote stukken, haal het dan weg met een antibacterieel wegwerpdoekje of spray het in met een schimmelreiniger om het los te weken. Vermijd de rubbers en maak, nadat je de koelkast helemaal schoon hebt, de koelkast meerdere keren met warm water en een doek schoon om de schimmelreiniger volledig weg te krijgen.

De vriezer ontdooien en schoonmaken

Wil je de vriezer ontdooien en schoonmaken? Haal dan ver van tevoren de stekker eruit, zodat het ijs goed kan ontdooien. Is het ijs ontdooid, gebruik dan dezelfde schoonmaakstappen en tips als voor de koelkast. Heb je maar een klein beetje ijsvorming? Dan haal je dat makkelijk weg door warm water, uit een plantenspuit, op het ijs te sproeien. Heb je veel ijsvorming, leg dan op elke plank een bak met warm water. Maak het schoon, leg alles weer op de juiste plek en doe de stekker erin of zet de vriezer aan op -18°C. Tip van een Pelgrim gebruiker! Wrijf je vriesplaat nog even in met glycerine, dan heb je minder ijsafzetting. Staat de vriezer in een vochtige ruimte, dan kun je de buitenkant inwrijven en beschermen met autowas.

Met deze bovenstaande tips zorg jij ervoor dat zowel jouw koelkast als vriezer weer spik en span zijn. Heb je toch nog een paar vragen over hoe je dit het beste kunt doen? Kom dan langs in onze winkel en vraag op onze keukenafdeling om hulp en advies. 

Bekijk onze openingstijden

Delen