Moestuin: binnen voorzaaien

Moestuin: binnen voorzaaien

In de tuinkalender van februari hebben we je al laten zien hoe je in vier stappen een moestuinplan kan maken. In maart is het tijd voor de volgende stap: zaaien. Maar omdat het in maart nog koud kan zijn, doen we het voorzaaien binnen. Waar moet je op letten en wat heb je nodig? Wij vertellen het in deze blog!

Binnen kweken

Het voorzaaien van je moestuin doe je binnen maar welke groenten, fruit en kruiden kun je eigenlijk allemaal binnen voorzaaien? Nou, dat is niet zo lastig! Bijna alle gewassen kun je binnen kweken. Wanneer het plantje te groot wordt, kun je deze in een grotere pot zetten. Wanneer de tijd er rijp voor is, kun je de plantjes uiteindelijk buiten in je moestuin planten. Maar er zijn ook gewassen die je prima binnen verder kunt kweken. Voorbeelden hiervan zijn pepers, tomaten, paprika en aubergine. Wil je precies weten welke gewassen je binnen kunt kweken en wanneer je ze naar buiten kunt verplaatsen? Kijk dan op onze uitgebreide moestuinkalender voor een handig overzicht voor het zaaien van heel veel gewassen!

Download hier de zaaikalender

Wat heb je nodig

Het buiten aanleggen van een moestuin is best wel even werk, maar binnen valt dit nog mee. De basisbenodigdheden zijn potjes, zaden en moestuingrond. Met die items kom je al een heel eind! Een goede aanvulling is een kleine kweekkas waaronder je de gewassen nog beter warm kunt houden en laten groeien. Last but not least kun je kleine bordjes kopen waarop je bijvoorbeeld met krijt de namen van de gewassen op kunt schrijven. Zo kun je alle plantjes goed uit elkaar houden!

Plek in huis

Bij het voorzaaien van jouw gewassen is de plek in huis erg belangrijk want uiteraard wil je dat jouw zaden snel ontkiemen en uitgroeien tot sterke plantjes. Zo zijn ze uiteindelijk buiten ook beter opgewassen tegen bijvoorbeeld verschillende weersinvloeden. Eén van de betere plekken is om jouw kweekpotjes in de vensterbank neer te zetten want jonge plantjes houden van veel daglicht. Wanneer de eerste groene sprietjes verschijnen, let er dan op dat je af en toe het potje draait. Zo voorkom je dat de plantjes scheef richting het licht groeien. Naast een goede plek met veel daglicht is het belangrijk om je gewassen genoeg water te geven. Zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft zodat de plantjes zoveel mogelijk voeding binnen krijgen. Wanneer ga jij beginnen?

Buiten aanleggen van je moestuin

In de tuinkalender van februari hebben we je al voorbereid op wat je allemaal nodig hebt bij het buiten aanleggen van een moestuin. Heb jij alle items al gescoord? We zetten ze nog een keer voor je op een rijtje:

  • Plantjes of zaden van jouw gekozen gewassen
  • Tuinaarde of moestuingrond die genoeg voedingsstoffen bevatten
  • Hippe tuinhandschoenen
  • Een plantenschepje om jouw gewassen te kunnen planten
  • Een hark voor het weghalen van onkruid
  • Gieter of tuinslang om jouw moestuin regelmatig van water te voorzien
  • Bamboestokken of klimrekjes voor klimgewassen

Ben je er niet aan toe gekomen om in februari jouw moestuinplan te maken? Don’t worry! Je kunt alle stappen voor het maken van een moestuinplan hier nalezen:

Lees hier verder

In april mogen heel veel gewassen naar buiten, dan begint het echte werk. Hopelijk onder het genot van de eerste zonnestralen en lentetemperaturen. We kunnen niet wachten! Heb jij in de tussentijd al vragen of wil je jezelf goed voorbereiden op je moestuin? Kom dan naar onze winkel. Onze adviseurs staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden en je te helpen bij het vinden van alle moestuinbenodigdheden!

Bekijk onze openingstijden

Delen