Tips & tricks: verwijderen van onkruid tussen tegels en in het gazon

Tips & tricks: verwijderen van onkruid tussen tegels en in het gazon

Je kent het gezegde wel: ‘onkruid vergaat niet’. Onkruid is dan ook een veelvoorkomende ergernis in je tuin. Het groeit snel, is hardnekkig en komt omhoog op plekken waar jij dat net niet wil. Onkruid helemaal voorkomen is lastig, maar wij hebben wel de tips & tricks voor jou voor het verwijderen en bestrijden van onkruid. En uiteraard het liefst op een verantwoorde manier. Let’s go!

Wat is onkruid eigenlijk

Onkruid is een verzamelnaam voor alle planten die op plekken in de tuin groeien waar wij ze liever niet willen hebben. Maar in werkelijkheid zijn al die planten uit- en inheemse soorten die hier gewoon thuishoren. Wat voor de één onkruid is, kan de ander wel een hele mooie plant vinden. Daarom is het woord ‘onkruid’ niet heel goed definieerbaar. Maar eigenlijk is het heel simpel; groeit er een plant in jouw tuin waar die niet hoort en jij die niet wilt hebben? Dan is het onkruid! Helaas komen elk jaar wel weer ongewenste planten op in jouw tuin. Door zaadjes, meegenomen door de wind of vogels, of door planten van de buren. Onkruid speelt echter wel een grote rol als het gaat om de biodiversiteit in jouw tuin. Hommels komen bijvoorbeeld af op het stuifmeel van bepaalde bloemen en vlinders kiezen voor distels en brandnetels om hun eitjes op te leggen. Maar uiteraard zijn er ook goede redenen om wel het onkruid uit je tuin te verwijderen!

Waarom onkruid verwijderen

Naast dat onkruid gewoonweg niet mooi staat in je keurig aangelegde tuin en het goed is voor de biodiversiteit, maar onkruid kan ook een negatief effect op jouw tuin hebben. Onkruid onttrekt namelijk voedingsstoffen uit jouw moestuin, gazon of border. Onkruid is een concurrent van licht, water en ruimte. Zo blijft er minder van deze elementen over voor de planten die jij wel in je tuin wilt zien. Bovendien heb je in jouw moestuin ook een grotere kans op schimmelziekten. Daarom snappen we maar al te goed dat jij onkruid tussen de tegels en in het gazon tegen wilt houden. Jij zult dus zeker wat aan onze tips & tricks hebben!

Een moestuin aanleggen? Wij hebben alle stappen voor jou op een rij gezet!

Een moestuin aanleggen

Onkruid in het gazon

De meest voorkomende soorten onkruid in het gazon zijn madeliefjes, paardenbloemen en klavertjes. De ideale situatie voor de bijen maar voor veel mensen niet het ideaalbeeld van een mooi gazon. Maar wat doe je hier nu tegen? Goed onderhoud is ten eerste van essentieel belang! Drie keer per jaar bemesten, regelmatig maaien (niet te kort!) en voldoende water geven; dan ben je al een heel eind! Toch onkruid in je gras? Dit kun je vrij makkelijk verwijderen met een onkruidsteker. Zorg er wel voor dat je er op tijd bij bent zodat de plantjes nog niet zo diep geworteld zijn. Blijft het onkruid maar terugkomen of kom je er gewoonweg niet aan toe? Dan kun je overgaan op een biologisch bestrijdingsmiddel. Soms worden deze bestrijdingsmiddelen gecombineerd met mest. Twee vliegen in één klap dus! Pas wel op voor omliggende bloemen en planten. Die zijn, naast het onkruid, meestal ook niet opgewassen tegen deze bestrijdingsmiddelen.

Een ander groot probleem in veel gazons is mos. Mos groeit makkelijker dan gras en ontstaat vaak wanneer er bijvoorbeeld teveel schaduw is of het gras te kort wordt gemaaid. Voor het verwijderen van mos heb je een verticuteerhard of -machine nodig. Let wel op dat verticuteren slechts één keer per jaar goed is voor je gazon. Het gazon heeft hierna namelijk een tijdje nodig om te herstellen. Het voorjaar of najaar is de beste tijd om te verticuteren. Verder zijn kalk en bemesting van je gazon erg belangrijk bij de bestrijding van mos. Het gras wordt hierdoor sterker waardoor het mos zal afsterven. Genoeg tips om jouw gazon stralend groen te houden!

Naast onkruid last van ongedierte in jouw tuin? Ook hiervoor hebben wij tips zodat jij met een gerust hart van jouw tuin kunt genieten!

Houd ongedierte uit jouw tuin

Onkruid tussen de terrastegels

Helemaal blij met je net aangelegde terras en ja hoor, daar verschijnen de eerste grassprietjes al tussen de tegels. Ergernis nummer één in de tuin. Zoals gezegd, helemaal voorkomen dat onkruid in jouw tuin opduikt, kan helaas niet. Maar je kunt onkruid wel tegengaan. En als je dit goed bijhoudt, dan is het een ‘piece of a cake’. Jong onkruid wat nog niet zo diepgeworteld is, trek je er namelijk een stuk makkelijker uit dan onkruid wat al flinke wortels heeft geschoten. Een onkruidborstel of -krabber is hierbij jouw beste vriend. Hiermee haal jij makkelijk het onkruid los. Heeft het net geregend? Ideaal! Wortels laten namelijk makkelijker los wanneer de grond nat is. Let wel op dat je niet wild gaat hakken met jouw onkruidkrabber. Als de wortels blijven zitten, groeit het onkruid zo weer terug. Dus maak de grond los om het onkruid heen en trek het plantje er dan gemakkelijk uit.

Een relatief makkelijk alternatief is het gebruik van kokend water of een gasbrander. Houd wel in gedachten dat de wortels van de plantjes niet direct afsterven waardoor je wellicht een paar keer nodig hebt voordat het onkruid helemaal verdwenen is. Pas op dat je omliggende planten niet per ongeluk aantast. Dat zou zonde zijn! Uiteraard zijn er ook verscheidene anti-onkruid middelen te krijgen. Het gebruik van ecologisch verantwoorde middelen tasten jouw grond en omliggende planten het minste aan. Pas wel op met overmatig gebruik want ook dan zijn zelfs ecologisch verantwoorde producten slecht voor jouw tuin en het milieu!

Tip: gebruik vooral geen azijn of schoonmaakazijn! Alle soorten azijn zijn verboden en dat is niet voor niets! Azijn zorgt voor grondverontreiniging. Onkruid zal dus niet meer groeien maar andere planten ook niet. En dat wil je uiteraard niet!

Leg je dit voorjaar een nieuw terras aan? Dan kun je al met een goede basis beginnen die veel onkruid kan voorkomen. Leg bijvoorbeeld eerst een worteldoek neer voordat je gaat straten. Zo voorkom je dat onkruid vanuit de grond onder je tegels tussen de voegen omhoog groeit. Vul deze voegen met voegsel- of brekerzand. In beide soorten zand zitten geen voedingsstoffen waardoor het voor onkruid bijna onmogelijk is hier doorheen te groeien. Als je terras er eenmaal ligt, veeg het dan regelmatig aan. Zo krijgen overgewaaide zaden een stuk minder kans om te wortelen tussen jouw tegels. Een goed begin is het halve werk!

Ja, we weten het: het is best wel veel werk om jouw tuin te onthouden van onkruid. Maar wanneer je dit bijhoudt en regelmatig even aan de slag gaat, zul je zien dat je eer hebt van je werk. Des te sneller kan het genieten beginnen!

Wil jij aan de slag met het verwijderen van onkruid maar weet je niet zo goed welke gereedschappen en/of bestrijdingsmiddelen jij nu echt nodig hebt? In onze winkel staan onze specialisten klaar om advies over jouw situatie te geven. Tot snel?

Bekijk onze openingstijden

Delen