Parketvloer

Parketvloer

Parket is de verzamelnaam voor verschillende soorten hardhouten vloeren. Doordat het parket van het natuurlijke materiaal hout gemaakt is, zal iedere plank uniek zijn! Het hout zorgt voor een zachte, warme uitstraling. Perfect voor in huis! Creëer met een stijlvolle parketvloer een omgeving waarin jij je thuis voelt en het prettig is om thuis te komen.

Soorten parket

Parket kan onderverdeeld worden in twee soorten: massief en lamelparket. Massief parket gaat om planken van minimaal 6mm dik, welke na dat ze gelegd zijn nog gelakt of geolied moeten worden. Het lamelparket daarentegen bestaat uit meerdere opbouwlagen, hiervoor zijn verschillende manieren. De afwerking van het lamelparket kan door het te lakken, het hout in de hardwaxolie te zetten of te oliën. Wanneer je voor een parketvloer kiest, heb je de keuze uit verschillende houtsoorten. Hierbij is het belangrijk om van te voren te bedenken welke sfeer je in huis wilt creëren. Aangezien iedere houtsoort zo zijn eigen specifieke kenmerken en eigenschappen heeft. Iedere houtsoort zal dan ook voor een andere uitstraling zorgen.

De parketvloer leggen & afwerken

Het parket kan door middel van een tong- en groefverbinding gelegd worden. Het is dan ook gemakkelijk aan te leggen, en het zal een naadloos, egaal resultaat opleveren. Je hebt ook de keuze om de vloer zwevend te leggen, hierdoor zou je kunnen kiezen voor een ondervloer. Dit is aan te raden wanneer je in een gehorige huis woont, aangezien een goede ondervloer geluiddempend werkt. Bovendien is een parketvloer goed te combineren met vloerverwarming.

Het leggen van de parketvloer kan op allerlei verschillende manieren. Het kan gewoon in rechte banen, maar wat dacht je van een visgraat patroon of een Hongaarse punt? Hierdoor zal de vloer alleen nog maar meer karakter krijgen! Er zal een compleet ander dynamiek in de ruimte ontstaan. De final touch voor iedere houten vloer is toch wel de behandeling en afwerking. Het is maar net wat jij mooi vindt! Een mooi voorbeeld is een houten visgraatvloer afwerken met een slijtvaste laklaag, waardoor deze bijzonder duurzaam wordt. Het is afhankelijk van het materiaal, maar een visgraatvloer zou eventueel afgewerkt kunnen worden door middel van stomen, roken, logen of beitsen.

Parketonderhoud

Parketvloeren brengen een groot voordeel met zich mee. De vloeren zijn namelijk ontzettend duurzaam, aangezien ze van stevig eikenhout gemaakt zijn. Parket gaat een leven lang mee, mits je de vloer goed onderhoudt. Wanneer de pakketvloer na jaren minder mooi oogt, zal een schuurbeurt wonderen doen! Schuur de vloer, en zet deze opnieuw in de olie of lak. De vloer zal er gegarandeerd weer als nieuw uitzien. Ook voor kleine slijtage plekken, is onderhoudsolie een goede optie!

Delen