Laden...

Recept: Boerencake

Recept: Boerencake

In de showroomkeuken van Boer Staphorst krijg ik, Grietje Bakker (showroomkok bij Boer Staphorst), regelmatig vragen over het bakken van cakes. Op welke stand zet ik mijn oven? Hoe kan het dat mijn cake droog is? Waarom heeft mijn cake geen luchtige structuur? Ik geef je antwoord op de meest gestelde vragen én een paar handige tips voor de perfecte boerencake. Natuurlijk met een recept om het uit te proberen. Hiermee maak je makkelijk een zachte, goudbruine en smeuïge cake. Veel bakplezier!

Ingrediënten

  • 250 gr patentbloem
  • 8 gr bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 250 gr ongezouten roomboter
  • 250 gr witte basterdsuiker
  • 4 eieren, maat M
  • 80 gr zure room
  • 2 tl vanille extract
  • 1 citroen, rasp
  • Cakeblik van 30 cm, bakspray & bakpapier

Zo maak je het recept

Verwarm de oven voor op 160 °C (boven- en onderwarmte). Eventueel met geringe stoomtoevoer. Vet een cakeblik van 30 cm in met bakspray en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven een kom. Mix de boter en suiker tot een licht, zacht en romig geheel. Dit duurt wel een minuut of 5. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. Voeg de volgende pas toe als de vorige helemaal is opgenomen. Meng daarna de zure room, vanille extract en citroenrasp erdoor.

Spatel tot slot het bloemmengsel voorzichtig door het cakebeslag. Stop met mengen zodra het één geheel is. Je wilt het beslag zo luchtig mogelijk houden. Vul het cakeblik met het beslag en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in het midden van de oven in 60 tot 70 minuten gaar. Of tot een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal de boerencake daarna voorzichtig uit de bakvorm en laat helemaal afkoelen op een rooster.

Tips voor de perfecte boerencake

  • Bakken is een precies werkje. Weeg je al je ingrediënten goed af en zorg ervoor dat ze op kamertemperatuur zijn.
  • Bak op boven- en onderwarmte in plaats van hete lucht.
  • Meng het beslag niet te lang. Zodra het één geheel is, is het goed. Te lang mengen zorgt juist voor een droge cake. Doe de laatste stap dus echt met een spatel en niet met een mixer.
  • Bak de cake niet te lang, want ook hierdoor wordt je cake droog. Zodra een satéprikker er schoon en droog uitkomt, is je cake gaar.
  • Kies voor vanille extract van goede kwaliteit, dat maakt echt een wereld van verschil.

Dit recept is gemaakt door The Taste Of Love.

 

Delen