Zo maak je jouw tuin klaar voor de lente

Zo maak je jouw tuin klaar voor de lente

De vogeltjes fluiten, de zon is weer vaker te zien en de temperaturen beginnen weer aangenaam te worden. En dat kan volgens ons maar één ding betekenen: het voorjaar is begonnen! Hoog tijd dus om de tuin in te duiken en deze klaar te maken voor het voorjaar! Vooral in deze periode waarin wordt gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven. En daarom geven we je graag een aantal handige (lente)tips voor jouw tuin of gazon.

Een schone, opgeruimde tuin

Doordat we in de winter niet zoveel in de tuin werken, blijft er vaak veel vuil en afval liggen. Begin daarom dan ook met het opruimen van het tuinafval. Daarbij hoort ook het onkruid wieden. Met het lentezonnetje hebben planten en (helaas ook) onkruid de neiging om sneller te gaan groeien. Zorg er dus voor dat je het onkruid voor bent, door de eerste ongewenste (onkruid)planten te wieden. Dit scheelt je een hoop werk na die tijd! Verder kun je alle dode bloemen en takken bij eventuele bomen en struiken in de tuin verwijderen.

Om nieuwe groei te bevorderen in je tuin is het bij sommige planten noodzakelijk om die in het voorjaar te gaan snoeien. Zo worden alle heesters die na juni bloeien in het voorjaar (na de vorst) gesnoeid. Met het snoeien zorg je ervoor dat de plant mooi in model wordt gehouden, wildgroei voorkomen wordt en vervolgens weer nieuwe bloemen krijgt.

Bekijk hier ons tuinonderhoud

Het gazon maaien

Tijdens de winter groeit het gras in de tuin niet, omdat water en zuurstof dan lastig bij de wortels kunnen komen. Wel groeit er mos en onkruid, waardoor een soort viltlaag ontstaat.

Rond maart/april wordt het warmer en begint het gras weer te groeien. Dit begint al rond de 5 graden. Niet heel gek dat je gazon in het voorjaar toe is aan zijn eerste maaibeurt. Nadat je gemaaid hebt is het tijd om het gazon te verluchten, oftewel verticuteren. Dit kun je doen met een verticuteermachine of een speciale hark. Hiermee verwijder je al het mos en dode materiaal wat zich heeft gevormd in de winter. Daarnaast zorgt het ook voor minder schimmels en onkruid.

Na het verticuteren kun je de grond gaan bemesten. Zorg alleen wel voor de juiste timing! Je kunt dit namelijk het beste doen vlak voor een regenbui. Zo zorgt de regenbui ervoor dat de mestkorrels of mest snel de grond intrekken.

Bekijk hier onze online grasmaaiers

Vrolijkheid in de tuin

Vrolijke bloemen kunnen natuurlijk niet ontbreken in een voorjaarstuin! Plant bijvoorbeeld een aantal viooltjes, tulpen en narcissen. Leuk in de tuin, maar ook zeker leuk in bloembakken! Ook kun je al zomerbloemzaden zaaien. Want dan weet je in ieder geval zeker dat je deze zomer een vrolijke bloementuin hebt.

Bewateren

Als je net plantjes heb geplant, of weer wilt genieten van opkomende planten in de tuin is het belangrijk om de grond en planten goed te bewateren. Door het warme lenteweer, die we hopelijk gaan krijgen, droogt de grond namelijk snel uit. Tip: om er voor te zorgen dat de bladeren en planten niet verbranden door de eventuele warme lentezon, kun je dit het beste doen in de avond!

Last but not least

Mooi weer betekent natuurlijk ook dat je weer lekker in de tuin kunt gaan zitten! Dus haal de tuinmeubelen uit de schuur en geef deze een goede onderhoudsbeurt zodat jouw tuinmeubelen er weer een heel tuinseizoen tegenaan kunnen. Controleer daarbij ook direct al het houtwerk, zoals schuttingen en tuinhuisjes, op eventueel onderhoud die nog nodig is. En heb je last van groene tegels? Met een hogedrukspuit of groene aanslagreiniger heb je in een handomdraai je terras weer helemaal schoon.

Wij zijn klaar voor het voorjaar! En jij? Heb jij nog een goede tip voor het voorjaar? Deel hem dan hieronder met ons.

Bekijk hier onze openingstijden

 

Delen