De tuin opfleuren met verlichting & zonwering

De tuin opfleuren met verlichting & zonwering

Heerlijk, we hebben de zomer weer in het vooruitzicht! De tijd wanneer we weer langer buiten kunnen zitten. Je wilt dan dat alles in jouw tuin tiptop geregeld is. Buitenverlichting en zonwering mogen dan eigenlijk niet ontbreken. Ze zorgen ervoor dat jouw tuin een stuk aangenamer wordt om door te brengen. We laten je zien welke mogelijkheden er zijn en waar je op moet letten.

Instant sfeer in de tuin

Laten we beginnen bij de buitenverlichting. Er zijn allerlei manieren om jouw tuin te verlichten, maar tegelijkertijd ook op te vrolijken met deze verlichting. Voordat je overgaat op de keuze van jouw buitenverlichting moet je rekening houden met een aantal zaken. Wanneer je kiest voor buitenverlichting, dan moet eerst het doel van de verlichting helder zijn. In feite kun je verlichting voor in de tuin opdelen in drie categorieën, namelijk verlichting om de tuin te verlichten, voor oriëntatie langs paden of verlichting om sfeer in de tuin te brengen.

Eigenlijk zijn er niet echte trends te benoemen op het gebied van buitenverlichting, de keuze van verlichting in de tuin is namelijk heel erg persoonlijk. Het ligt namelijk ook aan de situatie van jouw tuin wat je nodig hebt aan verlichting. Een goede, mooie lamp is wel altijd de blikvanger van de tuin. Je hebt de verlichting in verschillende soorten en maten zodat het past bij de stijl van jouw tuin. Laten we eens inzoomen op de mogelijkheden.

Om toch wel de juiste sfeer in de tuin aan te brengen, dan is een lichtslinger een topper! Want één ding is zeker, met een lichtslinger creëer je een knus avondje in de tuin. Wat helemaal handig is, is dat je de lichtslinger heel gemakkelijk kunt bevestigen onder een overkapping, over het terras of aan de gevel. Hoe gezellig staat dat?!

De echte klassieker onder de buitenverlichting

Een klassieker die eigenlijk hier niet mag ontbreken, is de traditionele wandlamp. Deze doet het eigenlijk altijd goed in de tuin. Van stoer tot modern en strak. Wandlampen zijn heel erg functioneel en zorgen ervoor dat jouw huis in het licht wordt gezet. Met wandlampen in de tuin verleng je de zomeravonden omdat je net nog die ene bladzijde uit het boek kunt lezen of gezellig kunt genieten tot de laatste uurtjes in de buitenlucht. Bij een buitenlamp kun je voor een lamp kiezen die het licht naar beneden verspreidt of juist kiezen voor een lamp die het licht zowel naar beneden als boven schijnt. Details van jouw woning kun je in de schijnwerpers zetten met goede wandlampen.

Mind your step, zoals ze dat zo mooi op Schiphol zeggen. Wanneer je ’s avonds thuiskomt of gewoon door de tuin loopt, wil je wel goed zien waar je loopt. Een sokkellamp zorgt ervoor dat je in één oogopslag ziet waar je loopt. De lamp geeft je richting en wijst je de weg. Met een sokkellamp creëer je zowel sfeer als diepte in de tuin, het is dus ook een hele praktische lamp. Door zijn onopvallende maar bovenal multifunctionele karakter komt hij in elke tuin goed tot zijn recht. Gebruik je een sokkellamp in een kleinere tuin, dan kan een sokkellamp een tuin zelfs groter doen lijken. Hoe ideaal is dat?!

Eindeloze mogelijkheden op het gebied van zonwering

Zoals we wellicht allemaal wel weten biedt zonwering in de tuin bescherming tegen UV-straling, bescherming tegen de zon en verkleuring van de tuinmeubelen. Op het gebied van zonwering is er een heleboel keuze, we kunnen jou een advies geven voor een type maar uiteindelijk moet zonwering passen bij de uitstraling van jouw huis en tuin.

Een veelvoorkomende vorm van buitenzonwering is toch wel het terrasscherm. Dankzij de knikarmen aan het zonnescherm kun je zelfs een groot terras van veel schaduw voorzien zonder dat het scherm te laag hangt. Helemaal in combinatie met de juiste buitenverlichting creëert een terrasscherm ook onwijs veel sfeer tijdens de  zomeravonden. Een terrasoverkapping verbindt jouw woning met de tuin. Het dient goed als zonwering maar beschermt jou ook nog eens tegen regen en wind waardoor je langer buiten kunt zitten. Je kunt zo langer van jouw terras genieten!

Je kunt ook voor een ietwat praktische oplossing gaan, wat overigens niet betekent dat het minder effectief is. Integendeel juist! Een schaduwdoek zien we steeds vaker terugkomen in verschillende tuinen. Het is zonwering die je bijna overal in de tuin kan ophangen. Je kunt met een schaduwdoek een schaduwplek creëren waar je ook maar wilt en het fijne is, je kunt hem de hele zomer gewoon laten hangen. De echte klassieker is toch wel een parasol. Deze kun je ook makkelijk plaatsen en verplaatsen als bescherming tegen de zon.

Wil je weten hoe je er stijlvol bij kunt zitten in jouw tuin met zowel een overkapping als zonwering? Lees het dan in onze blog over deze populaire items voor in de tuin. We laten je in de blog ook zien hoe je zoiets kunt realiseren, dus lees mee!

Lees hier de blog

Delen