Maak jouw tuin klaar voor de winter!

Maak jouw tuin klaar voor de winter!

De zomer ligt alweer achter ons en het najaar is begonnen! Buiten zien we overal de herfstkleuren terugkomen en liggen de eerste bladeren alweer op de grond. Hét moment om jouw tuin voor te gaan bereiden op de winter. Want het weer is nog heerlijk om te tuinieren en er zit nog geen vorst in de grond. En als je het goed doet, dan heb je daar volgend jaar ook nog plezier van. Weet je niet zo goed wat je moet doen? Wij geven je hieronder drie tips om jouw tuin winterklaar te maken.

Tip 1: Begin bij het blad

Doordat de herfst is begonnen, vallen er steeds meer bladeren op de grond en ligt het hele gazon vol met herfstbladeren. Maar het gazon moet kunnen blijven ademen en zoveel mogelijk licht vangen tijdens de donkere dagen. Maar het opruimen is een tijdrovende en zware klus, vooral wanneer de bladeren nat zijn. Om deze klus zo licht mogelijk te maken is de bladblazer een uitkomst. Met de bladblazer worden de bladeren in de juiste richting geblazen of zuigt het de bladen op in een afgesloten opvangzak. Het voordeel van een bladblazer is dat je sneller klaar bent. Maar vind je het leuk om bezig te zijn in de tuin, dan kun je ook gewoon kiezen voor een bladhark.

Wanneer je bezig bent om het gazon bladvrij te maken, dan moet je wel even denken aan het volgende. De herfstbladeren mogen wel in de borders blijven liggen en tussen struiken, bomen en heesters. Dit vormt namelijk een mooie bescherming tegen de wortels als het gaat vriezen. Het blad mag zich daar ophopen tot maximaal 10 cm en om het wegwaaien te voorkomen kun je ze voorzichtig met een tuinklauw de grond inwerken. Dit versnelt tevens het ontbindingsproces. Maar let wel op schimmel in de bladeren, zodra je schimmel ziet dan moet je dit direct weghalen.

Tip 2: Snoei op de juiste manier

In het najaar kan het weer soms onstuimig zijn. Om de stabiliteit van de grote bomen en heesters te vergroten moet je deze flink terugsnoeien. Hagen die in de winter gewoon groen blijven, kun je het beste snoeien zodat deze ook bestand zijn tegen het zware najaarsweer. Snoei de haag op de volgende manier: de basis moet breder zijn dan de top. Fruitstruiken kun je snoeien nadat je het fruit hebt geoogst. Ook is het weer de tijd om de buxus voor de tweede keer dit jaar te snoeien. Gebruik hiervoor een goede heggenschaar en maak deze ook regelmatig schoon tijdens het snoeien.

Planten terugsnoeien in de herfst kun je doen, maar is niet noodzakelijk. Doe je het niet en wacht je ermee tot het voorjaar dan bieden de planten beschutting aan de dieren. Daarnaast zijn de meeste bloemen rond deze tijd wel uitgebloeid. Deze bloemen knip je gemakkelijk af met een snoeischaar. De stengel van de bloem die aan het afsterven is, mag je wegknippen maar dat hoeft niet. Verschillende insecten en egels vinden namelijk voedsel en bescherming bij deze stengels. Wil je deze wel snoeien, doe dit dan niet wanneer er vorst is want dan gaat de bloem dood.

Tip: het is nu tijd om bloembollen te planten. Als je deze nu plant, dan schrikken ze straks van de kou maar bloeien ze des te beter.

Je kunt ervoor kiezen om de planten die te groot zijn geworden te scheuren en te herplaatsen. Dit is een hele goede manier om volgend jaar op twee plekken van deze mooie planten te genieten. Zoek van tevoren wel uit welke planten bestemd zijn tegen de vorst en welke planten niet. De planten die niet goed tegen vorst kunnen, bescherm je met bijvoorbeeld jute en droog stro.

Tip 3: Klaar voor het echte werk

Een goede tip is om vanaf nu het gras niet meer te kort te maaien en is het verstandig om de grasmaaier een standje hoger te zetten dan normaal. Kort gras overleeft de winter vaak minder goed en het krijgt eerder last van onkruid en mos. Het voordeel van de winter is wel dat je minder vaak het gras hoeft te maaien. Mocht er toch nog een viltlaag ontstaan, verticuteer het gras dan nog een keer. Dat wil zeggen het weghalen van mossen en dode grassen in het gazon.

En omdat we in het najaar steeds meer binnen zetten bij eventueel de houtkachel, dan moet je een voorraad houtblokken hebben. Maar hout kloven is nooit zonder risico. Zorg er daarom altijd voor dat je werkt met een scherpe en goed onderhouden bijl. Controleer ook altijd of de kop van de bijl goed vastzit en draag altijd goede handschoenen voor extra grip.

En dat is het nu tijd om aan de slag te gaan en kan het tuinieren beginnen! In onze winkel hebben we tuingereedschap om jouw tuin gemakkelijk en snel klaar te maken voor de winter. Heb je nog meer vragen? Onze tuinspecialisten staan voor je klaar en geven je graag nog meer tips.

Bekijk onze openingstijden!

Delen