Met het hele gezin de tuin zomerproof maken

Met het hele gezin de tuin zomerproof maken

Wil je de aankomende zomer lekker gaan genieten van Tuinesië? Dan is dit toch wel hét moment om de tuin klaar te maken voor de zomer. En hoe gezellig is het om dit samen met het gezin te doen? Dus trommel de kinderen op en maak een waar feestje van het schoonmaken. Alleen waar begin je? Wij laten jullie hieronder een stappenplan zien om de tuin zomerproof te maken. En geloof ons, zelfs zonder groene vingers kom je met dit stappenplan een heel eind.

Stap 1 | Weg met de groene aanslag

In het najaar krijgt de tuin heel wat te verduren, weer en wind moet de tuin ontstaan. Maar langzaamaan gaan we richting het mooie weer, dus tijd om de boel aan te pakken! Door de regen, (natte) sneeuw en hagel is de kans groot dat jouw tuintegels een groene aanslag hebben gekregen. Maar dat willen we natuurlijk niet en ook al heb je niet altijd direct last van deze mossen en algen, verwijder deze toch maar. Want laat je deze te lang zitten, dan tasten ze jouw houten vlonders en bloembakken aan.

Wat moet je doen? Het is eigenlijk heel erg simpel! Groene aanslag op de tegels pak je aan door ouderwets te gaan schrobben met heet water. Dus doe de kids de regenlaarzen aan en schrobben maar! Zo houd je ze wel even bezig en is het ook nog eens gezond om in de buitenlucht te zijn. En zeg nu eerlijk, welk kind vindt het niet leuk om lekker met water te gaan spetteren? Het kan natuurlijk ook gemakkelijker met een hogedrukspuit of onkruidbrander. Tipje van ons! Zijn de tegels aanslagvrij, dan moet je de aankomende tijd de tegels regelmatig vegen zodat de aanslag minder snel terugkomt. Gebruik echter nooit schoonmaakmiddelen zoals groene zeep, chloor of bleek. Dit is namelijk zeer onvriendelijk voor de natuur en dieren.

Vind hier de onderhoudsmiddelen die je nodig hebt

Stap 2 | Verwijderen van onkruid

Voor velen zijn paardenbloemen en klavertjes ongewenste plantjes tussen alle andere bloemen en planten. Maar dit hoeft echt niet altijd het geval te zijn. Bepaal altijd zelf of iets een toevoeging is voor jouw tuin, misschien houd je wel van een wilde tuin. Want onthoud dat sommige klavertjes super goede groenbemesters zijn en dat je van brandnetel hele lekkere thee kunt maken. Onkruid kan dus soms ook zijn voordelen hebben.

Wil je toch liever dat de tuin er strak bij ligt, dan kun je het onkruid toch het beste verwijderen. Om het onkruid te verwijderen, trek je de gehele plant met wortel en al uit de grond. Je kunt dit met de hand doen of je gebruikt een schoffel. Zit het redelijk vast tussen de tegels? Giet er dan eerst wat kokend water over, even laten afkoelen en je trekt het onkruid er daarna gemakkelijk uit. Om het milieu te beschermen, raden wij je aan om geen schoonmaakazijn, onkruidzout of een ander middeltje te gebruiken. 

Stap 3 | Samen gaan snoeien

Wil jij deze zomer dat alle planten, struiken en bomen in de bloei staan? Ga deze dan snoeien, want snoeien doet groeien! Snoeien betekent voornamelijk uitdunnen van de planten en bomen. Dit houdt dus in het weghalen van oud & dood hout, scheefstaande en elkaar kruisende takken. Je doet dit heel eenvoudig met scherp snoeigereedschap, echt onmisbaar bij dit klusje. Het is niet verstandig om dit de kinderen te laten doen, gezien je met scherp gereedschap werkt maar zij kunnen natuurlijk wel het tuinafval bij elkaar vegen en in de container gooien. Heb je kleine kids? Dan hebben zij zelfs een aantal gereedschappen die perfect van formaat zijn en waar zij goed mee overweg kunnen. Voor hen wordt het gewoon leuk om te helpen in de tuin!

Shop hier tuingereedschap voor de kids

Hoe zorg je ervoor dat in de zomer de planten en bomen gaan bloeien? Snoei de takken een tot drie centimer boven de knoppen die er al in zitten. De knoppen brengen in het voorjaar namelijk nieuwe knoppen tot bloei. Wat je niet moet doen, is teveel takken verwijderen. De kans is dan namelijk erg groot dat het niet meer aangroeit en dat is heel erg zonde! 

Stap 4 | Maaien en verticuteren

Heb je erg veel last van mos en oude gras in het gazon, tijd om te verticuteren! Maar wat is dat precies? Verticuteren betekent dat je het ongewenste groen uit de grasmat gaat verwijderen. Hiervoor gebruik je een verticuteerhark. Gebruik je deze hark, dan kan er weer licht en vocht in het gras trekken. Met het verticuteren verwijder je al het mos en dode materiaal wat zich heeft gevormd in de winter. Daarnaast zorgt het voor minder schimmels en onkruid.

Vind jouw geschikte verticuteergereedschap

Regelmatig maaien van het gras is ook belangrijk. Het beste is om dit te doen van mei t/m augustus, een keer per week. Maai altijd in een andere richting, dit zorgt ervoor dat jouw gazon gezond en gelijkmatig groeit. Maar maai het gras niet te kort, want dan droogt het gras snel uit door de zon. Dat zou heel erg zonde zijn!

Stap 5 | Bemesten van de bodem

Wil je gezonde, sterke planten in de tuin? Dan is een rijke voedingsbodem heel erg belangrijk. Een vruchtbare bodem krijg je door er organische mest of compost doorheen te scheppen. Wanneer je toch daarmee bezig bent, dan is het verstandig om de grasmat ook direct te bemesten. De planten, bloemen en struiken in de tuin bemest je eigenlijk alleen in het voorjaar. Gras bemest je twee keer per jaar. Doe dit altijd direct na de eerste maaibeurt van het seizoen. Zorg bij bemesten voor de juiste timing! Je kunt dit namelijk het beste doen vlak voor een regenbui. Zo zorgt de regenbui ervoor dat de mestkorrels of mest snel de grond intrekken. Let er alleen wel op dat je niet te veel mest gebruikt, dat maakt de grond juist kwetsbaarder.

Stap 6 | Beplanten

Heb je al deze stappen doorlopen? Dan is het tijd om te beplanten. Maar voordat je daarmee begint, is het belangrijk dat je de aarde eerst goed gaat omwoelen. Wortels van planten en bloemen krijgen dan voldoende zuurstof en hebben meer ruimte om water op te nemen. Het is wel zo leuk om de bloemen zelf met de kids te zaaien. Zij kunnen dan de groei van de bloemen en planten goed in de gaten houden. Zo leren zij ook hoe de natuur in elkaar steekt. En hoe gezellig ziet het er ook uit? Al die kleurrijke en fleurige bloemen in de tuin?! 

Shop hier jouw bloemzaden

Laat het mooie weer maar beginnen! Tijd om met de kids naar buiten te gaan, vitamine D tot je te nemen en de tuin zomerproof te maken. Volg je de stappen uit dit stappenplan, dan kun jij deze zomer heerlijk genieten met het gezin in de tuin.

Delen