Tuintrends 2020

Tuintrends 2020

Het voorjaar is begonnen! De eerste warme dagen zitten er inmiddels weer op & hopelijk volgen er nog velen. Dat betekent weer de hoogste tijd om van de tuin een gezellige plek te maken en te genieten van het mooie lenteweer! Maar hoe richten we dit jaar onze tuin in & wat zijn de tuintrends van 2020? Wij vertellen je hier graag meer over!

Trend 1 – De klimaatbestendige tuin

De eerste trend is de klimaatbestendige tuin. Want zoals iedereen wel weet, verandert het klimaat de laatste jaren behoorlijk. We hebben steeds meer te maken met hete zomers en lange & droge periodes. Maar anderzijds hebben we ook te maken met hevige regenbuien. We kunnen wel zeggen dat het weer uiterste extremen bevat de laatste jaren en het ziet er niet naar uit dat dit de komende jaren gaat veranderen. Daarom speelt de eerste tuintrend van 2020 hierop in.

Want het is natuurlijk logisch dat deze wisselende weersomstandigheden ook invloed hebben op onze tuin. Terwijl wij binnen zitten, wordt onze tuin blootgesteld aan al deze extreme weersomstandigheden. Kies er daarom voor om je tuin aan te passen op het sterk veranderende klimaat.

De hevige regenbuien van tegenwoordig vragen om slimme oplossingen voor het regenwater. Je kunt het water slim afvoeren of juist opvangen zodat je het in droge periodes kunt gebruiken om de beplanting water te geven. Of je gebruikt een bewateringssysteem zodat je niet altijd de planten water hoeft te geven. Zijn er warme dagen op komst? Zorg dan dat je bomen in je tuin hebt geplant. Met deze bomen creëer je namelijk schaduw en kun je daar lekker vertoeven. En op regenachtige dagen nemen bomen veel water op, waardoor je snel minder last hebt van wateroverlast. Een win-win situatie dus?!

Trend 2 – De onderhoudsvriendelijke tuin

Tegenwoordig zijn we altijd druk met van alles en nog wat, we hebben continu gebrek aan tijd. Het onderhoud van de tuin schiet er dan nog wel eens bij in. Natuurlijk is werken in de tuin heel erg ontspannend, maar wil je hier geen tijd voor vrij maken dan doe je er goed aan om een onderhoudsvriendelijke tuin te creëren. Een geheel onderhoudsvrije tuin bestaat natuurlijk niet, maar met de volgende tips kom je al een heel eind.

Waar planten staan, groeit geen onkruid. Dus bodembedekkers zijn ideaal om onkruid te voorkomen, maar je kunt ook kiezen voor grind wat je af en toe moet harken. Kies hierbij wel voor beplanting die je niet zo veel hoeft te snoeien en om weinig werk vraagt. Wil je graag tegels in de tuin? Dat kan ook, maar kies dan voor bestrating met een gladde bovenlaag. Algen en groene aanslag krijgen dan bijna geen kans om zich te vestigen, ook zijn de tegels gemakkelijk schoon te maken. Je kunt ook kiezen voor automatisering in bijvoorbeeld de vorm van een robotmaaier. Deze machine neemt het werk volledig voor jou uit handen!

Trend 3 – Ontspannen maar!

Doordat iedereen de laatste tijd erg druk is, is het belangrijk om thuis tot rust te komen. Dit tot rust komen kun je ook heel goed in de tuin doen. Bij een tuin die volledig in het teken staat van ontspannen, denken velen van jullie waarschijnlijk aan een jacuzzi en een sauna. Natuurlijk hoort dit ook thuis in een ontspan-tuin, maar omdat dat niet voor iedereen is weggelegd hebben we nog meer manieren om te ontspannen in jouw tuin.

Groen in de tuin werkt rustgevend en zorgt voor minder stress. Ga zitten en geniet van de zon op je gezicht! Kies bijvoorbeeld voor beplanting die ook nog eens lekker ruikt zoals lavendel of rozen. Ook kleuren kunnen van invloed zijn, zoals de kleuren groen, wit, grijs en beige maken je rustig. Zorg voor een eenheid in de kleuren en gebruik vooral natuurlijke materialen.

Trend 4 – Vier seizoenen genieten

De laatste tuintrend van 2020 speelt eigenlijk in op twee behoeften van de mens: het buiten zijn en ruimte hebben. De meeste mensen vinden dat een tuin niet geschikt is voor elk seizoen, maar wij willen je het tegendeel bewijzen waardoor je er ineens een extra kamer bij hebt. Maar hoe doe je dat dan? Hieronder hebben we een aantal tips.

Plaats een buitenkeuken in de tuin, want wat is er nu lekkerder dan koken in eigen tuin. Als dat geen genieten wordt?! En dit doe je natuurlijk in een overkapping waar je het hele jaar droog zit. Een regenbui? Echt geen probleem, want je zit lekker droog. En is het wat frisser buiten? Kies dan voor terrasverwarming. Het genieten van beginnen!

Dit waren de tuintrends van 2020! Pas je deze trends toe in jouw tuin? Dan is jouw tuin voorbereid op de toekomst, want de tuin gaat met deze trends jaren mee! En genieten, dat ga je dan zeker doen! Heb jij nog een goede tip? Laat hem dan hieronder achter.

 

Delen