Terug van weggeweest: een visgraatvloer!

Terug van weggeweest: een visgraatvloer!

De één vindt het ouderwets, de ander vindt het prachtig! Wij vinden het geweldig, een visgraatvloer. Het woord zegt het natuurlijk al, visgraat is een vloer in de vorm van een vissengraat. Steeds vaker komt de vraag naar deze vloeren, want het heeft iets klassieks maar dan toch in een modern jasje. Duik mee in de wereld van visgraatvloeren.

Het ontstaan van de visgraatvloer

Voor het ontstaan van de visgraatvloer gaan we terug naar de 16e eeuw. We weten het niet helemaal zeker maar de reden dat het is ontstaan, is waarschijnlijk om de zigzag patronen van de bouwstijlen in die tijd terug te laten komen. Maar de conclusie is natuurlijk dat het uiteindelijk geniaal is bedacht! In plaats van de planken naast elkaar te leggen, wordt er bij deze vloer een patroon gelegd. De planken worden in een hoek van 90 graden tegen elkaar geplaatst. En dat is dan ook de reden dat de naam van de vloer verwijst naar de graat van een vis.

Visgraatvloeren zie je vandaag de dag niet alleen in oude, statige woningen. Ook steeds vaker zie je deze vloeren in nieuwbouw en/of kleinere appartementen terugkomen. De vloer combineert namelijk uitstekend met moderne en industriële woonstijlen. Dat maakt de vloeren onwijs populair! 

Zometeen laten we je zien welke soorten visgraat er allemaal zijn. Naast de visgraat is er ook de Hongaarse punt, een legpatroon dat in eerste instantie lijkt op een visgraatpatroon. Het grote verschil is alleen dat de planken bij een Hongaarse punt in een hoek van 45 tot 60 graden worden gelegd. Deze vloer oogt een tikkeltje klassieker dan een visgraat vloer. Maar beide vloeren zijn een lust voor het oog! 

Welke visgraatvloeren zijn er?

Vroeger werden in landhuizen en kastelen de houten vloeren in een visgraatpatroon gelegd om de ruimtes nog meer uitstraling te geven. Anno nu is het ook mogelijk om andere soorten vloeren in dit patroon te leggen. Denk hierbij aan PVC, laminaat, vinyl, marmoleum en parket. Waarbij de planken van PVC, parket en laminaat in een visgraatpatroon worden gelegd, is vinyl en marmoleum al voorzien van een visgraat dessin.

De vloer van dit moment is toch wel de PVC visgraat vloer, waarbij je een ruime keuze hebt in vele houtkleuren. Je kunt hierbij kiezen uit vloeren met slanke planken, maar ook uit vloeren met robuuste en brede planken. Het is maar net wat het beste bij jouw woonstijl past. Voor extra comfort kun je PVC visgraat combineren met vloerverwarming. Laminaat is ook echt ideaal om in visgraatpatroon te leggen. Deze vloeren hebben de warme uitstraling van hout, maar is in vergelijking veel onderhoudsvriendelijker. Daarbij is het visgraat laminaat verkrijgbaar in verschillende breedtes. Wel adviseren we om in een grotere ruimte te kiezen voor een groot visgraatpatroon, terwijl je in een kleinere ruimte beter kunt kiezen voor een subtiel patroon. 

Lees meer over visgraat laminaat

Visgraat parket komt toch wel het dichtst in de buurt van de klassieke vloeren die je vroeger in kastelen en landhuizen zag. Deze vloer staat sowieso nu ook prachtig in een wat ouder huis of in een huis met een klassiek interieur. Voor een extra luxe afwerking kun je de visgraat vloer afwerken met een bies en band. De laatste tijd is vinyl bezig aan een comeback in het interieur en tegenwoordig ook verkrijgbaar in visgraat dessin. Kies bijvoorbeeld voor het Novilon van vtwonen, dit is verkrijgbaar in een breedte tot wel 400 centimeter. Het materiaal vinyl kan tegen een stootje, is gemakkelijk schoon te maken en zeer comfortabel om op te lopen. Zeker wanneer je de vloer combineert met vloerverwarming

Zelf leggen of laten leggen?

Sowieso vereist het leggen van een vloer behoorlijk wat handigheid, dit geldt helemaal voor het leggen van een visgraatvloer. Dit heeft alles te maken met het patroon. Je maakt het jezelf gemakkelijk wanneer je kiest voor een vloer met een kliksysteem. Echter is het bepalen van de hartlijn, een lijn in het midden van de visgraat, het moeilijkste bij het leggen van de vloer. Deze lijn is het uitgangspunt voor het leggen van de vloer en deze moet kaarsrecht zijn. 

We raden daarom aan om een visgraatvloer altijd te laten leggen. Met onze eigen monteurs is dat kinderlijk eenvoudig. Zij zorgen ervoor dat de vloer van tevoren goed wordt ingemeten. Daarna wordt de vloer vakkundig in jouw woning gelegd zodat je er jarenlang plezier van hebt. Dus kom langs in onze winkel & ontdek alle mogelijke visgraatvloeren. Onze adviseurs helpen je graag bij het maken van een keuze. Zien we je snel?

Bekijk onze openingstijden

Delen