Tuintips voor de winter

Tuintips voor de winter

Januari is de eerste echte wintermaand waarbij de temperaturen snel kunnen dalen. Regen, zon, vorst, ijzel en sneeuw, alles is mogelijk! Ben jij al klaar voor de winter? Wij hebben een aantal praktische tuintips én vertellen hoe je jouw tuin winters gezellig maakt.

Schaatskoorts

Zodra het begint te vriezen, slaat ook meteen de schaatskoorts toe. Want hoe idyllisch is het als de meren, grachten en slootjes in Nederland bevroren zijn en er op geschaatst kan worden! Maar strenge vorst betekent ook een hoop ongemak als je hier niet goed op voorbereid bent. Eén van de eerste dingen waar je dan aan moet denken is het afsluiten van de buitenkraan. Als je deze niet op tijd afsluit, kan de kraan kapot vriezen. En vergeet ook vooral niet de kraan af te tappen, er zit immers ook water in de leidingen.

Heb jij tropische / mediterrane planten of bomen in de tuin staan? Deze planten houden over het algemeen niet zo van koude voeten. Tropische planten zijn, en de naam zegt het al, gewend aan een tropisch klimaat en kunnen dus al dood vriezen bij een paar graden vorst. Heb je deze planten in een pot staan? Zorg er dan voor dat ze binnen, bijvoorbeeld in de schuur, kunnen overwinteren. Staan ze in de vaste grond? Dan is het verstandig om de planten zo goed mogelijk in te pakken. Dit kan met bijvoorbeeld een constructie van bamboestokken en jute of vliesdoek. Deze constructie vul je vervolgens met stro zodat de stam en de bladeren optimaal beschermd zijn tegen vorst.

Ook je vijver kan wel wat aandacht gebruiken en dan met name de vissen die in de vijver leven. Als de vijver dichtvriest, veroorzaakt dit een opeenhoping van giftige gassen onder het ijs en krijgen de vissen geen zuurstof meer. Zorg er dus altijd voor dat een gedeelte van de vijver niet helemaal dicht vriest. Heb je even niet goed opgelet en is je vijver toch dicht gevroren? Hak dan vooral niet een gat in het ijs. De trillingen zijn zeer schadelijk voor de vissen. In plaats van hakken kun je warm water gebruiken om een gedeelte van het ijs langzaam te laten smelten.

En last but not least: zorg voor de vogeltjes in je tuin. Als de natuur bevriest, wordt het voor vogels steeds lastiger om voedsel te vinden. Wij kunnen hieraan ons steentje bijdragen door vetbolletjes, pinda’s of vogelzaad in de tuin te hangen / leggen. Met een leuk voederhuisje kleed je jouw tuin ook nog eens gezellig aan én kunnen de vogeltjes droog eten. Ideaal toch?

Sneeuwpret

Wij, Hollanders, zijn niet echt gewend aan sneeuw, er zijn zelfs jaren bij dat er geen enkel vlokje sneeuw valt in de winter. Maar die ene winter dat er wel een dik pak ligt, is werkelijk prachtig! Een witte wereld levert absoluut geweldige plaatjes op. En wat is er nu leuker dan er op uit gaan in de sneeuw met de kids? Daarom is het eigenlijk wel een must om een slee in de schuur klaar te hebben staan. Want zie nog maar eens een slee te krijgen wanneer er sneeuw ligt en iedereen diezelfde gave slee wil hebben! Wees daarom goed voorbereid.

Naast de fun en de pret die we hebben van sneeuw, gaan er ook ongemakken schuil achter dit prachtige weerfenomeen. Het gewicht van de sneeuw kan namelijk op een gegeven moment zo zwaar worden dat de takken van sommige planten doorbuigen of misschien helemaal afknakken. Zorg er daarom voor dat je de sneeuw af en toe van de plant afschudt. En vergeet niet de veiligheid om je huis heen. Om op een verantwoorde manier naar buiten te kunnen gaan, is het verstandig om de paden sneeuwvrij te maken met een sneeuwschuiver. Bijkomend voordeel: van de sneeuw die je van de paden haalt kunnen de kids een te gekke sneeuwpop maken. Twee vliegen in één klap dus! Denk er wel aan om na het sneeuwschuiven zout te strooien. Anders heb je kans dat de overgebleven sneeuwresten opvriezen en dat maakt het nog gevaarlijker. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Ontdek alle winterartikelen

Samen winters genieten

Genoeg praktische tuintips, vergeet vooral niet te genieten van de winter in je tuin. Want wie denkt dat je alleen in de lente en de zomer van de tuin kan genieten, heeft het helemaal mis. De winter staat symbool voor een knusse sfeer met lampjes, vuur en zelfs een heuse winter bbq! Wij hebben zes tips voor je op een rij gezet om van jouw tuin een winter wonderland te maken:

  • In de ochtend is het laat licht, in de middag is het vroeg donker maar ook overdag kan het erg grijs zijn. Een lichtsnoer voor buiten maakt je tuin gezellig in de donkere maanden.
  • Heb jij al een mooie vuurschaal of korf? Op een koude winterdag met een vuurtje aan buiten en een beker warme chocolademelk (met slagroom!) erbij kan onze dag niet meer stuk!
  • Veel planten laten in de herfst hun blad vallen of sterven af om vervolgens in het voorjaar weer te gaan groeien. Dat maakt de tuin in de winter misschien een beetje saai. Maar wist je dat er ook heel veel wintergroene planten zijn? En zelfs planten die in de winter bloeien? Neem bijvoorbeeld de Helleborus, ook wel Kerstroos genoemd, of winterheide die allebei prachtig bloeien in de wintermaanden.
  • Op een zonnige dag kan het koud zijn in de winter, maar met een dikke trui aan en een muts op kan het ook heerlijk vertoeven zijn in de zon. Met een sfeerhaard van Cosi of een heater maak je het heerlijk knus en behaaglijk buiten. Heb je een overkapping? Dan blijft de warmte lekker onder de overkapping hangen. Wij zien het al helemaal voor ons!
  • Organiseer eens een winter bbq: weer eens wat anders dan de standaard zomer bbq. Met bovenstaande gezellige items hoef jij niet veel meer te doen om jouw winter bbq gezellig aan te kleden. Je hebt alleen nog een lekker recept nodig. En laten wij die nou ook voor je klaar hebben staan. Met Weber’s winterkip pak jij iedereen helemaal in.

Recept: Weber’s winterkip

Hopelijk ben je nu klaar voor de winter die komen gaat! Ga aan de slag met de tips. Kom je er niet helemaal uit? Dan helpen onze adviseurs jou graag. Zij voorzien je van alle tips en tricks die jij moet doen om jouw tuin winterklaar te maken. 

Ontdek onze openingstijden

Delen