Winterweberen

Winterweberen

Ken je dat gevoel van heerlijk barbecueën met een goed stuk vlees? De meeste mensen doen dit in de zomer, maar sommige mensen barbecueën het hele jaar door. De weersomstandigheden van kou en/of sneeuw zijn voor hun geen probleem. Juist deze elementen dragen voor hun bij aan de intense beleving van het barbecueën in de winter. Vooral de barbecueproducten van Weber zijn het hele jaar door te gebruiken, zo ook in de winter. We noemen het daarom ook wel; Winterweberen!

Hoe gaan we Winterweberen?

De heerlijke barbecues en accessoires van Weber zijn ontwikkeld in de Amerikaanse stad Chicago en door het plaatselijke klimaat wat daar heerst ontworpen met het doel om te overleven in de meest extreme weersomstandigheden. Alle barbecues en buitenkeukens van Weber kunnen het hele jaar door onder een hoes blijven staan, zo pak je altijd gemakkelijk de barbecue erbij. Ook in de winter! Maar helaas is niet elke barbecue geschikt om te gebruiken in winterse omstandigheden. Want een standaard barbecue van dun materiaal zonder deksel is absoluut niet bestand tegen kou. De temperatuur van buiten beïnvloedt de temperatuur van de barbecue. Maar een barbecue met een deksel zoals de Master-Touch wordt nauwelijks beïnvloed door kou en hiermee kun je dus gewoon buiten barbecueën. 

Maar de vraag is dan waar je de barbecue het beste neer kunt zetten? Zorg, als het even kan, dat de barbecue uit de wind staat. Normaal gesproken zorgt de warme van de barbecue voor een isolatie van de temperatuur binnenin. Wanneer er koude wind over de barbecue blaast, is er geen sprake van isolatie en daarom duurt een barbecue in de winter twee tot drie keer langer dan in de zomer. Het is ook fijn dat je het zelf niet te koud krijgt, dus uit de wind staan is dan wel verstandig. En barbecueën met sneeuw is trouwens ook mogelijk, zorg er dan wel voor dat er een pad naar de barbecue is vrijgemaakt om kans op uitglijden te voorkomen. 

Het echte wintergevoel

Een barebcue moet heet genoeg zijn voordat het vlees erop gaat. Hoe je dat checkt? Wanneer je jouw hand langer dan twee seconden op een hoogte van tien centimeter boven de kolen kan houden, dan is de barbecue nog niet op de goede temperatuur. Daarbij is het in de winter veel eerder donker dan in de zomer, maar je wilt natuurlijk wel goed kunnen zien wat je aan het bereiden bent. Zorg daarom voor voldoende licht in de tuin. Neem bijvoorbeeld een heater, naast warmte geeft deze ook licht. Zo houd je jezelf lekker warm en dat maakt het barbecueën veel draagbaarder.

Het lijkt misschien wel logisch om jouw eten buiten te bereiden en daarna lekker warm binnen op te eten. Het is een prima optie, maar voor het echte Winterweberen gevoel kun je het ook buiten opeten. Wil je echt gaan uitpakken? Zorg dan voor statafels, verlichting en heaters. Je kunt ook kiezen voor een kampvuur, dan kun je ook nog marshmellows gaan roosteren. Wat een gezelligheid?! Maar wanneer we dan echt gaan barbecueën, komt de grote vraag: wat gaat op de barbecue? Aangezien het om een winterbarbecue gaat, is het wel lekker om winterse gerechten te serveren. Denk aan een lekker kalfsribstuk, gerookte zalm en als dessert een appelcrumble met bessencompote. Wist je dat je ook glühwein op de barbecue kan bereiden? Als dat geen echt wintergevoel geeft! Je hoort het al, barbecueën in de winter wil je zeker een keer beleven! Want weer of geen weer, het Winterweberen is hot!

Delen