Houtsoorten

Hout is echt een prachtig natuurproduct met hele specifieke eigenschappen. Naast dat hout bijzonder duurzaam is, is het goed te bewerken tot een fraaie overkapping voor in de tuin. Want we staan er niet altijd bij stil, maar voor producten die je koopt is vaak veel energie gebruikt voor productie en vervoer. De bijbehorende CO²-uitstoot is wereldwijd één van de grootste bedreigingen, daarom wordt er tegenwoordig veel gekozen voor het maken van houten overkappingen. De houten overkappingen hebben verschillende houtsoorten.

Waarom zou je kiezen voor hout?

Hout is een natuurproduct waarmee duurzame overkappingen worden gemaakt. Bij de houten overkappingen van Hillhout wordt er gebruik gemaakt van gecertificeerd hout dat afkomstig is uit speciaal aangelegde productiebossen. Het aanplanten van nieuwe bomen is minimaal gelijk aan het aantal bomen die gekapt worden. In deze speciaal aangelegde bossen worden de bomen dicht op elkaar geplant, deze vormen een ecosysteem en onttrekken veel CO² aan de lucht. De reden dat je kiest voor het hout van Hillhout is omdat het van nature een mooie uitstraling heeft, sterk is, uitstekend isolerend en milieuvriendelijk. Ook is het ook nog eens uitstekend recyclebaar.

De overkappingen van Trendhout worden ook gemaakt van een natuurlijke grondstof. Het hout heeft als natuurproduct de eigenschap dat het vocht opslaat. Dit kan tot gevolg hebben dat het hout tijdens droge periodes gaat krimpen en er scheuren ontstaan. Maar dit is een normaal proces en benadrukt juist het rustieke karakter van het hout.

Verschillende soorten hout

Een houten overkapping kun je krijgen in verschillende soorten hout. Zo kun je bij het merk Hillhout bijvoorbeeld kiezen uit Scandinavisch vuren. Dit hout heeft door zijn langzame groeitijd een fijne houtnerf. Hierdoor heeft het ook een sterke en gelijkmatige structuur. Dit hout staat bekend om de uitstekende kwaliteit en laat zich gemakkelijk bewerken. Ook kun je bij Hillhout kiezen voor hardhout, een duurzaam en sterk type hout. De rood-bruine kleur van het hout geeft jouw overkapping een warme uitstraling. Het hardhout is van nature bestand tegen vocht en aantasting door houtschimmels. Onbehandeld hardhout kan op den duur gaan vergrijzen en dit kan worden tegengegaan door het af en toe te behandelen met hardhoutolie.

Eén van de meest duurzaamste houtsoorten in Europa is Douglas hout. Zowel de houten overkappingen van Hillhout als Trendhout gebruiken dit hout. Douglas hout heeft een warme uitstraling en een mooie kleur en structuur. De minimale levensduur van Douglas hout is tien tot vijftien jaar en wordt na uitdroging steeds harder. Onbehandeld Douglas hout zal op den duur gaan vergrijzen. Maar wil je dit graag voorkomen? Behandel het hout dan direct na montage met speciale beits en zorg voor regelmatig onderhoud. Komt het hout in contact met hout, dan kun je het hout onder hoge druk laten impregneren. Dan is het hout namelijk beter beschermd tegen schimmels en houtrot om een langere levensduur van jouw overkapping te garanderen.

Hout uit duurzaam beheerde bossen

Voor het hout van de overkappingen is het vanzelfsprekend dat deze uit duurzaam beheerde bossen komen. Dit houdt in dat het hout beschikt over een FSC- en/of PEFC-certificaat beschikt. Maar wat houdt dat precies in? FSC betekent dat de organisatie zich inzet voor behoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd. Er wordt gesproken van verantwoord bosbeheer wanneer rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen. Het internationale PEFC keurmerk garandeert dat het hout afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos en dat het bos in stand blijft.

filter en sorteer