Soorten modellen

Voor elke tuinwens is er een oplossing. Het type dak is voor een groot deel bepalend voor de stijl van jouw houten overkapping. En omdat de overkapping het pronkstuk wordt in jouw tuin is het een belangrijke keuze die meespeelt. Dus welke modellen zijn er in houten overkappingen? Hieronder laten we het je graag zien.

Houten overkapping met plat dak

Een houten overkapping met een plat dak geeft een strak en eigentijds aan de overkapping. Want terwijl de zon langzaam ondergaat en jij rust voor jezelf neemt, kun je heerlijk genieten onder jouw overkapping met plat dak. Een houten overkapping met plat dak heeft als grote voordeel dat je zelf je indeling kunt bepalen. Ga je voor wel of geen bergruimte, kies je voor een open of gesloten variant?

Maar waarom zou je kiezen voor een overkapping met een plat dak? Een overkapping met een plat dak is één van de meest gekozen optie. En opzich is dat heel logisch te nomen, omdat er een aantal voordelen aan een overkapping met plat dak zitten. In de meeste gevallen hoef je voor de plaatsing geen bouwvergunning aan te vragen. Het is ook heel gemakkelijk om de overkapping te voorzien van een hemelwaterafvoer. Ook zorgt de lage constructie van het dak voor minder schaduw en overlast bij jou of de buren in de tuin. Doordat het dak plat is, heb je ook de mogelijkheid tot het vormen van een groendak. Zo creëer je extra groen in de tuin.

Of ga je liever voor de landelijke stijl?

Al jaren is het Barn-concept hip en happening. Want wil je meer landelijk wonen in jouw eigen tuin, dan kun je het beste kiezen voor een kapschuur model. De landelijke stijl van een kapschuur is echt onmiskenbaar en ontzettend populair. Deze overkapping is een pronkstuk in elke tuin door de staanders en balken van hout. Oorspronkelijk gebruikten mensen op het platteland vroeger dit model als opslag voor hout, hooi of gereedschap. Dit is dan ook de reden dat deze overkapping een zeer landelijke uitstraling heeft.

Ook zitten er een aantal voordelen aan een kapschuur. Want in de meeste gevallen hoef je geen bouwvergunning ervoor aan te vragen. Ook is een dak met dakpannen onderhoudsarm en dankzij een goot aan zijkant is de hemelwaterafvoer eenvoudig te voorzien. De hoge kap die de kapschuur heeft zorgt voor veel lichtinval en een ruimtelijk gevoel. Ook is terrasverwarming veilig te plaatsen dankzij de hoge kap.

Kies voor symmetrie

Wil je de daklijn van jouw huis doortrekken in de tuin? Kies dan voor een overkapping met een zadeldak. Een zadeldak bestaat uit 2 hellende dakschilden die in een omgekeerde V-vorm samenkomen in de nok. In ons straatbeeld is een zadeldak een niet weg te denken dakvorm, daarom ze je dit ook steeds vaker terugkomen bij overkappingen. De symmetrie van deze daken wordt veel toegepast en zo ook in de tuin.

Net zoals de eerder genoemde dakvormen heeft ook een zadeldak een aantal specifieke eigenschappen. Dankzij de hellende constructie van het dak ben je ervan verzekerd dat het regenwater vlot wordt afgevoerd. Ook is dit type dak zeer windbestendig en dus bestand tegen hevige windstoten. Daarnaast heb je veel afwerkingsmogelijkheden, want er zijn zo goed als geen beperkingen wat betreft de mogelijke dakbedekkingen voor het dak. Een zadeldak kun je zo steil maken als je zelf wilt. Want hoe steiler het dak, hoe meer leefruimte er ook onder het dak ontstaat. Ben je op zoek naar bergruimte, dan kan de nok van een zadeldak gemakkelijk als extra zolder worden gebruikt.

Het verschil tussen een kapschuur en een zadeldak is dat je met een zadeldak altijd droog zit. Bovendien is een zadeldak niet zo hoog als een kapschuur. Hierdoor heb je bijvoorbeeld iets minder ruimte voor verlichting. Met een kapschuur heb je dit wel. Daarnaast is in veel gevallen de kapschuur ook iets dichter dan een zadeldak overkapping. Op deze manier komt de regen vanaf de zijkant naar binnen.

Verlenging van jouw woonkamer

Met een overkapping aan huis verleng je de woonkamer met een stukje van buiten. Je creëert een beschut plekje om samen met je familie om lekker van de buitenlucht te genieten. Want hoe heerlijk is het om ’s morgens direct de aanbouw in te lopen. Kies bijvoorbeeld een overkapping als aanbouw in een kleur gespoten met een dichte glaswand en daarmee maak je jouw eigen serre aan huis. Deze overkappingen zijn ook geschikt als carport.

De overkapping kun je laten plaatsen in een standaard afmeting, maar daarnaast is maatwerk ook mogelijk om de overkapping passend te maken. Je stelt jouw overkapping heel gemakkelijk samen met de modulaire bouwdelen. Het is ook mogelijk om jouw overkapping te verfraaien met bijvoorbeeld extra wanden, een glazen schuifdeur of een industriële glaspui.

filter en sorteer