Al 32 jaar houtbewerken in onze ambachtelijke timmerwerkplaats

Door de jaren heen is er veel veranderd als het gaat om de nieuwbouw of verbouw van een woning. Zo worden huizen steeds vaker gebouwd met geprefabriceerde materialen. Maar net als vroeger vraagt een huis met karakter om maatwerk. Boer heeft daarom nog steeds een ambachtelijke timmerman in dienst. Klaas, houtbewerker in hart en nieren, vertelt graag wat zijn werk zo bijzonder maakt.

Al 32 jaar maakt Klaas ramen, deuren en kozijnen op maat in zijn werkplaats. Klussen met hout, waarbij maatwerk vereist is, vindt hij het mooiste om te doen. En wat zijn ogen zien, kunnen zijn handen maken. Sinds 12 mei 1986 werkt hij al bij Boer. Maar hoe is hij destijds eigenlijk bij ons terechtgekomen? Klaas: “Voordat ik bij Boer Staphorst werkte, was ik hier klant. Op een dag sprak ik met de eigenaar, dhr. Klaas Boer. Zijn zoon Jouk werkte toen in de werkplaats, maar wilde zich meer gaan bezighouden met de verkoop van keukens. Hij vroeg of ik nog op zoek was naar een baan. Dat zag ik wel zitten en zo ben ik hier terechtgekomen. Zonder sollicitatie dus, want zo ging dat toen.”

Geen dag is hetzelfde

Voor Klaas is geen dag hetzelfde. ’s Morgens staat hij bijtijds op. Eerst rustig ontbijten en dan nog even zijn duiven voeren, voordat hij om kwart over acht op de fiets stapt naar zijn werk. In de werkplaats staan hem klussen te wachten van verschillende opdrachtgevers.

“Klanten komen met hun vragen bij mij in de werkplaats. Zowel zzp’ers met opdrachten voor hun bouwprojecten als particulieren die bijvoorbeeld een kozijn of deur willen renoveren aan hun boerderij of woning. Vaak hebben ze al een tekening of een voorbeeldje mee. Een kraaldeel met een speciaal profiel, een sponning die gefreesd moet worden of een trapleuning met een speciale vorm. Ik kijk dan welke houtsoort geschikt is en met de machines in mijn werkplaats zorg ik ervoor dat het hout de juiste afmetingen krijgt, tot op de millimeter nauwkeurig.” Ook krijgt de timmerman veel opdrachten van ons eigen montagebedrijf Multi Montage.

“Op locatie komen onze monteurs bij het plaatsen van een badkamer of tijdens een verbouwing vaak renovatiewerk tegen. Meestal kunnen ze dat niet ter plekke oplossen. Daar maak ik dan de materialen voor in mijn werkplaats. Zo kunnen de monteurs verder met hun werk bij onze klanten thuis, zonder veel tijde te verliezen.”

Collega’s in de winkel komen regelmatig met klusjes bij Klaas. “Bij Boer vernieuwen we altijd wel iets, zoals onlangs de afdeling decoratie. Onze interieurstylisten help ik dan met creatieve oplossingen. Ik maak dus niet alleen dingen van hout voor onze klanten, maar ook voor in onze winkel. Dat maakt mijn werk heel afwisselend.”

Boer door de jaren heen

In de jaren dat hij hier werkt, is er wel het een en ander veranderd. Ten eerste is het aantal medewerkers flink gegroeid. In 1986 werkten er ongeveer 15 mensen bij Boer Staphorst, nu ligt dat aantal rond de 180. Klaas: “Mijn werkplek is ook veranderd door de verhuizing van de Gemeenteweg 262 naar de nieuwbouw op de Achthoevenweg, onze huidige locatie. Hier is mijn timmerwerkplaats nog een keer verhuisd, maar ik ben nu tevreden met mijn werkplek.” Het ‘gekste’ dat Klaas ooit heeft meegemaakt? “Ik moest voor een klant hout schaven op een dikte van 12 of 14 mm, het mocht in géén geval 13 mm zijn. Zoiets had ik nog nooit gehoord…”, aldus Klaas.

Meer weten over onze timmerwerkplaats? Loop eens binnen bij Klaas of bekijk de mogelijkheden voor maatwerk en renovatie.

Lees hier verder >

Timmerwerkplaats bij Boer Staphorst

Plaats een nieuwe reactie:

Wilt u reageren op bovenstaande blog? Laat hier uw reactie achter.
Uw e-mailadres wordt niet getoond, we gebruiken het alleen om eventueel contact met u op te nemen.

  • *
    • *