Keukenbladen

Bij de aankoop van een keuken is een keukenblad onmisbaar. Het is misschien wel één van de belangrijkste keuzes bij de aanschaf van uw nieuwe keuken. Keukenbladen zijn namelijk van grote invloed op het design en de complete uitstraling van de keuken. Echter is er op dit gebied behoorlijk wat keuze. Om u hierin te ondersteunen, laten we u graag de mogelijkheden zien op het gebied van keukenbladen.
Een essentiële rol
Voor de werkruimte in de keuken speelt het keukenblad een essentiële rol. Op het keukenblad worden dag in, dag uit de voorbereidingen getroffen voor het bakken en braden van de heerlijkste gerechten. Het blad moet hierbij wel bestand zijn tegen stoten en slijtage.
Een keukenblad is te vinden in verschillende materialen, stijlen en kleuren. Zo kiest u bijvoorbeeld voor een houten werkblad die veel charme geeft in een landelijke of klassieke keuken. Wellicht houdt u meer van modern? Dan kunt u kiezen voor een granieten of betonnen keukenblad. De mogelijkheden zijn zeer divers. We lichten graag even de mogelijkheden en de daarbij horende voor- en nadelen. Een zeer handig hulpmiddel voor het uitzoeken van een keukenblad dat in uw (toekomstige) keuken past.
Kunststof keukenblad
Een kunststof keukenblad is zeer populair! Het is één van de meest functionele materialen voor een keukenblad en wordt daarom vaak gebruikt voor in de keuken. Het blad bestaat uit verschillende lagen. De onderlaag bestaat uit multiplex, greenpanel of spaanplaat en is afgewerkt met een kunststof afwerklaag. Deze kunststof afwerklaag bestaat uit decorpapier met een slijtlaag eroverheen.
Voordelen
- Betaalbaar materiaal
- Slijtvast
- Onderhoudsvriendelijk, vlekken kunnen behandeld worden met een huishouddoekje en een sopje
- Waterdicht
- Zeer sterk, maar licht materiaal
- Verkrijgbaar in vele maten, kleuren en dessins
Nadelen
- Niet hittebestendig, dus hete pannen kunnen niet meteen op het blad worden gezet. Tip: gebruik daarom altijd een onderzetter
- Minder luxe uitstraling dan bijvoorbeeld een granieten of composieten keukenblad
- Snijden en hakken veroorzaakt schade, gebruik daarom altijd een snijplank
- Gevoelig voor zware voorwerpen, wanneer je iets zwaars erop laat vallen dan veroorzaakt dat over het algemeen een deuk in het blad
- De randen moeten zorgvuldig afgewerkt worden, gebeurt dit niet dan kan het blad bobbelen doordat er water en/of vocht in het blad terecht komt
Granieten keukenblad
Wilt u een uniek blad in uw keuken hebben? Dan kiest u voor een granieten blad. Dit natuursteen geeft uw keuken namelijk een luxueuze uitstraling. Graniet is een natuurproduct, wat betekent dat elk blad uniek is. Het materiaal bestaat uit mineralen en deze mineralen bepalen de kleur van het keukenblad. Graniet is een natuursteen die ontstaat bij het ondergronds stollen van vloeibare mineralen. Het materiaal wordt in grote stukken gewonnen uit verschillende landen, waarbij ieder land van herkomst zijn eigen bijzondere eigenschappen bevat.
Voordelen
- Hitte- en krasbestendig
- Slijt- en stootvast, doordat het van hard materiaal is gemaakt
- Luxe en natuurlijke uitstraling
- Hygiënisch en onderhoudsvriendelijk
Nadelen
- Voelt vaak koud aan
- Vlekgevoelig, vergt meer onderhoud. Tip: regelmatig impregneren
- Materiaal is licht poreus
Houten keukenblad
Op zoek naar meer sfeer in de keuken? Kies dan voor een houten keukenblad. Een keukenblad dat perfect past in zowel een strakke designkeuken als een landelijke keuken. Elke houtsoort is uniek, dus er zijn verschillende soorten hout die geschikt zijn voor gebruik in de keuken.
In de keuken wordt meestal gekozen voor een harde houtsoort zoals eiken, beuken, mahonie of teak. Welk materiaal het beste is voor uw keuken, hangt eigenlijk puur af van uw persoonlijke smaak. Wilt u liever een keukenblad met een lichte kleur, dan kunt u het beste kiezen voor eiken hout. Wilt u liever een wat donkere kleur hout, dan is mahonie hout een goede optie. Mahonie is een zeer robuuste houtsoort die erg geschikt is als keukenblad. In een strakke designkeuken komt dit hout zeer goed tot recht. Vooral mooi met de diverse soorten mahonie die onderling in structuur verschillen.
Voordelen
- Tijdloze- en sfeervolle uitstraling
- Duurzaam materiaal
- Karakteristiek en uniek
- Hygiënisch, want massief hout doodt bacteriën
Nadelen
- Kwetsbaar, zeer gevoelig voor krassen en deuken
- Gevoelig voor luchtvochtigheid en niet hittebestendig
- Vergt veel onderhoud om vlekken en verkleuringen te voorkomen
Composieten keukenblad
Een werkblad met een natuurlijke uitstraling en een goed alternatief voor een keukenblad van natuursteen, dit zijn de composieten keukenbladen. Dit blad is samengesteld uit verschillende producten: gerecycled granieten, harsen en kwarts. Er zijn drie soorten afwerkingen: gepolijst, gezoet en gebrand. Gepolijst is eenvoudig schoon te maken en past heel erg goed in een hoogglans keuken. Is de afwerking gezoet, dan is het keukenblad ruwer en minder eenvoudig schoon te maken. Gebrand geeft een natuurlijk effect, maar is door de oneffenheden moeilijker te reinigen.
Voordelen
- Zeer onderhoudsvriendelijk
- Sterk, slijt- en stootvast
- Kras- en waterbestendig
- Hygiënisch, omdat schadelijke stoffen door de dichtheid van het materiaal niet kunnen binnendringen
- Verkrijgbaar in vele kleuren en soorten
Nadelen
- Vlekgevoelig
- Een hete pan op het blad zorgt voor verkleuringen
- Gevoelig voor bijtende middelen
Betonnen keukenblad
Nog steeds een ware trend in de keukenwereld is een betonnen keukenblad. Beton heeft een fantastische uitstraling, is stoer, eigentijds en heeft een stijlvol uiterlijk. Een betonnen keukenblad bestaat grotendeels uit cement, met indien gewenst, toevoegingen waardoor het blad een bijzondere uitstraling krijgt. Het beton wordt in een speciale bekisting gegoten, die volledig naar eigen wens gemaakt kan worden. Na een hardingsproces van twee of drie weken wordt het blad uit de bekisting gehaald, gepolijst en geïmpregneerd.
Voordelen
- Trendy, stijlvol en eigentijds
- Robuust en sterk
- Duurzaam materiaal
- Glad werkblad om op te werken door de afwerking
- Slijt- en stootvast
- Hitte- en krasbestendig
Nadelen
- Zwaar materiaal
- Kwetsbaar
- Gevoelig voor bijtende middelen
- Vraagt om enig onderhoud
Keramieken keukenblad
Een relatief nieuw materiaal voor een keukenblad is toch wel een keramieken blad. Het heeft een natuurlijke uitstraling met zeer praktische eigenschappen. De natuurlijke materialen worden onder een hoge temperatuur gebakken en hieruit komt een materiaal welke zeer geschikt is als keukenblad. Het materiaal is zelfs zo stevig dat u het blad zelfs kunt gebruiken als snijplank. Echter raden wij dat niet aan, gezien de messen dan stomp kunnen worden. De keukenbladen zijn vlekbestendig doordat het materiaal een dichte structuur heeft. Er kunnen hierdoor geen voedselresten in het blad trekken. Keramiek heeft dus eigenlijk vele voordelen!
Voordelen
- Hittebestendig, een hete pan kan op het werkblad gezet worden zonder deze te beschadigen
- Krasbestendig
- Lichtgewicht materiaal
- Onderhoudsvriendelijk
- Behoudt zijn hardheid en 100% kleurvast
- Hygiënisch door de dichtheid van het materiaal
Nadelen
- Gevoelig voor bijtende- en zure middelen
- Kwetsbaar voor schade bij puntbelasting
U ziet dus dat er op het gebied van keukenbladen een heleboel mogelijkheden zijn. U vraagt zich af welke look & feel van het keukenblad het beste in uw (toekomstige) keuken past. Wilt u meer weten over de voor- en nadelen van de verschillende keukenbladen? Laat u dan adviseren door onze adviseurs. Zij laten je graag alle mogelijkheden zien.