Multiplex

Het plaatmateriaal gemaakt van multiplex zijn populair in de bouw. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt voor het bekisten van betonfundering of voor daken. Op onze BPG afdeling hebben we multiplex platen in verschillende dikten en maten. De meest voorkomende maat is 18mm. En is jouw gewenste maat niet beschikbaar, dan zagen wij deze voor jou op maat in onze eigen zagerij.

Kwaliteit van de platen

Multiplex bestaat over het algemeen uit vijf of meer houtfineerlagen. De kwaliteit van multiplex wordt altijd benoemd aan de hand van de buitenste laag. Wanneer de plaat de kwalificatie ‘A’ krijgt betekent het dat deze vlekkeloos is.  Een ‘B’ kwalificatie houdt in dat de multiplex goed is, maar wel kleine verkleuringen en kwastjes bevat. De kwalificatie B/BB komt het meeste voor.

De voordelen van multiplex

Wij verkopen op onze bouwmaterialen afdeling multiplex platen in verschillende maten. En zit de juiste maat er nog niet voor jou tussen? Dan wordt deze gewoon op maat gezaagd. Multiplex platen hebben een aantal voordelen. Hieronder lees je welke voordelen dit zijn:

  • Door de oneven aantal gekruiste lagen is een multiplex plaat soms nog sterker dan massief hout.
  • Hout wordt efficiënt en duurzaam gebruikt. Want ook de anders minderwaardige stukken van de boom worden gebruikt, bijvoorbeeld voor de binnenlagen van het multiplex.
  • Multiplex vertoont minder werking dan massief hout.
  • Multiplex is verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen. Indien nodig kan elke maat worden gemaakt voor jou.
  • De platen van multiplex zijn veel lichter en sterker dan MDF. Ook kent het vrijwel geen kruip (trekt nauwelijks krom) en daardoor zijn de multiplex platen heel populair in de bouw.

Toepassingen van multiplex

Met multiplex kunt u heel veel en daarom zijn er ook verschillende soorten multiplex. Deze kunnen onderverdeeld worden in verschillende categorieën:

  • Constructiemultiplex: wordt veel toegepast in de houtconstructie. Hierbij speelt de stevigheid van de platen een belangrijkere rol dan het uiterlijk. Constructiemultiplex wordt hoofdzakelijk gebruikt in de bouw, maar het is ook een populair product om meubelen of aanrechtbladen van te maken.
  • Decoratief multiplex: dit is multiplex met een fraaie uitstraling. Over dit soort multiplex is een hele speciale laag hout gebracht, hier wordt altijd één van de mooiste houtsoorten voor gebruikt. Daarom wordt decoratieve multiplex ook wel edelfineer genoemd.
  • Speciale multiplex: beschikt over unieke eigenschappen waardoor het een bepaalde kracht heeft. Er zijn verschillende soorten speciale multiplex: bijvoorbeeld vliegtuigmultiplex.
  • Lichtgewicht multiplex: kan worden gebruikt als een constructie stevig moet zijn en toch licht van gewicht. Lichtgewicht multiplex wordt voornamelijk van populierenhout gemaakt.
  • Multiplex WBP: hierbij staat de afkorting WBP voor water boiled proof. Dit is een multiplex die geschikt is voor constructies in een vochtige omgeving.

Wil je een bestelling plaatsen?

filter en sorteer