LED Lampen: Milieuvriendelijk en energiezuinig

Afgelopen week was Boer Staphorst aanwezig bij de informatieavond van Buurkracht. Tijdens deze avond gaven Edwin Jongsma en Kimberley Dekker van Boer Staphorst (verlichtingsspecialisten) een presentatie over LED lampen. Want dit soort verlichting is toch nog een beetje een ondergewaardeerd kindje. Daarom vertellen we je graag alles over LED lampen en de voordelen ervan in dit blogje.

Milieuvriendelijke lampen

Sinds 2012 zijn de gloeilampen uit de handel gehaald omdat deze lampen slecht zijn voor het milieu. Maar ook de spaarlamp heeft nadelige eigenschappen. Hij start langzaam op, is niet dimbaar en bevat kwik; dat ook slecht is voor het milieu. Ook de halogeenlamp gaan we binnenkort niet meer terug zien. Zo worden deze lampen vanaf 1 september 2018 verboden. Tijd dus om kennis te maken met de energiezuinige (!) LED lamp.

calex - Boer Staphorst

Energiezuinig

Als je een LED lamp vergelijkt met een gloeilamp kun je wel zien dat de LED lamp veel zuiniger is. Zo brandt een gloeilamp gemiddeld zo’n 1.000-2.000 uur en een LED lamp 20.000-30.000 uur. Een groot verschil dus! Naast dat de LED lamp energiezuinig is, bespaar je er ook mee. Hieronder is een rekenvoorbeeld te zien:

Op basis van 3 branduren per dag:

Kosten per jaar
30 gloeilampen (40W)          €289,-

Kosten per jaar
30 LED lampen (4,8W)         €35,-

Ongezellig licht?

Veel mensen denken dat LED verlichting ongezellig licht geeft. Zo hadden de LED lampen in de beginjaren allemaal een koele witte kleur. Maar inmiddels is dit alweer veranderd! Zo is de LED verlichting tegenwoordig ook verkrijgbaar in warm en sfeervol licht. Een goed voorbeeld daarvan zijn de Filament LED lampen van Calex. Deze lampen zijn qua licht vergelijkbaar met een gloeilamp alleen zijn ze zeer laag in het energieverbuik én is deze verlichting dimbaar. Daarnaast hebben ze een mooi retro uiterlijk.

calex LED-lampen - Boer Staphorst

Philips Hue

Maar vergeet ook de populaire Philips Hue niet! Met de Philips Hue kun je namelijk jouw verlichting (via je telefoon) instellen zoals je zelf wilt. Benieuwd wat allemaal mogelijk is met de Philips Hue?

Meer informatie over Philips Hue >

Waar moet op geLED worden?

Vroeger was het wattage van de lamp ook meteen de lichtopbrengst. Maar tegenwoordig niet meer. Daarom is voor de lichtopbrengst de term ‘lumen’ bedacht. Aan het aantal lumen kun je zien hoeveel lichtopbrengst de lamp heeft. Daardoor kun je het licht goed vergelijken. Daarnaast staat wattage voor het verbruik van de lamp. Ook dit is verminderd met LED lampen, waardoor het energieverbruik een stuk minder is geworden.

Als laatste is het belangrijk om te letten op de ‘kelvin’. Dit is de lichtkleur van de lamp. Zo is 2700 kelvin het warme witte licht. Hoe hoger de kelvin gaat, hoe witter het licht en hoe lager de kelvin hoe warmer. Zo is bijvoorbeeld een daglicht lamp 6500 Kelvin.

Kortom; LED lampen zijn energiezuinig en milieuvriendelijk. Ze gaan langer mee dan gloeilampen en spaarlampen, worden niet heet en zijn zelfs al verkrijgbaar in verschillende designlampen.

Meer weten? Kom langs op onze verlichtingsafdeling en bekijk de mogelijkheden! Onze verlichtingsspecialisten helpen je graag.

Bekijk hier onze openingstijden >

Grote LED lampen Calex - Boer Staphorst

Plaats een nieuwe reactie:

Wilt u reageren op bovenstaande blog? Laat hier uw reactie achter.
Uw e-mailadres wordt niet getoond, we gebruiken het alleen om eventueel contact met u op te nemen.

  • *
    • *