Maak de tuin winterklaar

Oktober is dé maand om je tuin voor te gaan bereiden op de winter die nadert. Het weer is nog heerlijk om te tuinieren, en er zit nog geen vorst in de grond. Als je het nu goed doet, dan heb je er in het voorjaar veel plezier van! We geven je daarom tips om je tuin alvast voor te bereiden op de winter.

Ontvang een gratis Fiskars Classic schaar met jouw eigen tekst bij je herfstaankopen van minimaal 65 euro aan Fiskars producten t/m 30 november 2018!

Bekijk de actievoorwaarden >

Verwijder de uitgebloeide bloemen

Veel bloemen zijn nu wel uitgebloeid. Knip deze bloemen gemakkelijk af met een snoeischaar. De stengel die aan het afsterven is mag je wegknippen, maar dat hoeft niet. Insecten en egels vinden namelijk aan deze stengels hun voedsel en bescherming. Maar let wel op dat je niet snoeit wanneer er vorst is.

Snoeien in de tuin

Haal de bladeren op het gazon weg

Belangrijk is wel om de bladeren op het gazon weg te halen. Het gras moet kunnen blijven ademen en zoveel mogelijk licht vangen tijdens de donkere winterdagen. Koop een goede bladblazer, zoals deze, en je bent zo klaar! Het kan natuurlijk ook gewoon met een bladhark.

Gardena bladblazer ergojet

Bladen in de borders

Het blad in de borders mag wel gewoon blijven liggen, dit vormt een mooie bescherming tegen de wortels van de planten als het gaat vriezen. Let wel op schimmel in de bladeren; zodra je dit ziet, moet je dit weghalen.

Zet de maaier een standje hoger

Maai het gras vanaf nu niet meer te kort, en zet de maaier een standje hoger. Kort gras overleeft de winter minder goed: het krijgt eerder last van onkruid en mos. Het voordeel van de winter is dat je minder vaak hoeft te maaien. Indien er een viltlaag ontstaat, verticuteer het gras dan nog een keertje.

Gardena grasmaaier

Scheur en herplant grote planten

In oktober kunnen de planten die te groot zijn geworden, gescheurd en weer herplaatst worden. Dit is een goede manier om volgend jaar op twee plekken van deze mooie planten te genieten. Zoek goed uit welke planten wel bestemd zijn tegen de vorst, en welke niet. Bescherm de planten die niet goed tegen vorst kunnen met bijvoorbeeld jute en droog stro.

Tip: het is nu ook de tijd om bloembollen te planten! Als je bloembollen nu plant, dan schrikken ze straks even van de kou en bloeien ze vervolgens des te beter.

De tweede snoeibeurt van de buxus

Oktober is ook weer de tijd dat de buxus zijn tweede snoeibeurt krijgt. Gebruik hiervoor een goede heggenschaar en maak deze regelmatig schoon tijdens het snoeien. Bekijk onze online heggenscharen >

Maak de tuin winterklaar

Zo, het tuinieren kan beginnen! In onze winkel hebben we alle gereedschappen om je tuin gemakkelijk en snel winterklaar te maken. Onze tuinspecialisten geven je graag nog meer tips. 

Tuin winterklaar maken

Plaats een nieuwe reactie:

Wilt u reageren op bovenstaande blog? Laat hier uw reactie achter.
Uw e-mailadres wordt niet getoond, we gebruiken het alleen om eventueel contact met u op te nemen.

  • *
    • *