Zo maak je je tuin klaar voor de lente!

De vogeltjes fluiten, de zon is weer vaker te zien en de temperaturen zijn weer aangenaam. Dat kan maar één ding betekenen: het voorjaar is begonnen! Hoog tijd dus om de tuin in te duiken en alles weer klaar te maken voor het voorjaar! Wij geven je een aantal handige (lente)tips voor je tuin, gazon en terras.

Een schone, opgeruimde tuin

Doordat we in de winter niet in de tuin werken, blijft er veel vuil en afval liggen. Begin dan ook met het opruimen van al het tuinafval. Daarbij hoort ook het onkruid wieden. Met het lentezonnetje hebben planten en (helaas ook) onkruid te neiging om sneller te gaan groeien… Zorg ervoor dat je het onkruid voor bent door al snel de eerste ongewenste (onkruid)planten te wieden. Dit scheelt je een hoop werk na die tijd!
Verder kun je alle doden bloemen en takken bij bomen en struiken verwijderen.

tuinschepje kopen Staphorst

Bekijk hier ons tuinonderhoud >

Gazon

Tijdens de winter groeit het gras niet, omdat er maar lastig water en zuurstof bij de wortels kan komen. Wel groeit er mos en onkruid, waardoor een soort viltlaag ontstaat.

Rond maart wordt het weer wat warmer en begint het gras weer te groeien. Dit begint al rond de 5 graden. Niet heel gek dat je gazon in het voorjaar toe is aan zijn eerste maaibeurt. Nadat je gemaaid hebt is het tijd om het gazon te verluchten, oftwel te verticuteren. Dit kun je doen met een verticuteermachine of speciale hark. Hiermee verwijder je al het mos en dode materiaal wat zich heeft gevormd in de winter. Daarnaast zorgt het voor minder schimmels en onkruid.

 

Na het verticuteren kun je de grond gaan bemesten. Zorg alleen wel voor de juiste timing! Je kunt dit namelijk het beste doen vlak voor een regenbui. Zo zorgt de regenbui er voor dat de mestkorrels of mest snel de grond intrekken.

Bekijk hier onze online grasmaaiers >

Planten en bloemen

Vrolijke bloemen kunnen natuurlijk niet ontbreken in een voorjaarstuin! Plant bijvoorbeeld een aantal viooltjes, tulpen en narcissen. Leuk in de tuin, maar ook in bloembakken! Ook kun je al zomerbloemzaden zaaien. Dan weet je zeker dat je in de zomer een vrolijke bloementuin hebt.

bloembak van hout

Bewateren

Als je net plantjes heb geplant, of weer wilt genieten van opkomende planten in de tuin is het belangrijk om de grond en planten goed te bewateren. Door het warme lenteweer droogt de grond namelijk snel uit. Tip: om er voor te zorgen dat de bladeren en planten niet verbanden, kun je dit heb beste doen in de avond!

Snoeien

Om nieuwe groei te bevorderen in je tuin is het bij sommige planten noodzakelijk om die in het voorjaar te gaan snoeien. Zo worden alle heesters die na juni bloeien in het voorjaar (na de vorst) gesnoeid. Met het snoeien zorg je er voor dat de plant mooi in model wordt gehouden, wildgroei voorkomen wordt en er weer nieuwe bloemen krijgt.

Terras

Mooi weer betekent ook lekker in de tuin kunnen zitten! Geef ze een onderhoudsbeurt zodat ze er weer een heel tuinseizoen tegenaan kunnen. Controleer daarbij ook gelijk al het houtwerk, zoals schuttingen en tuinhuisjes, op eventueel onderhoud. Last van groene tegels? Met een hogedrukspuit of groene aanslagreiniger heb je in een handomdraai je terras weer helemaal schoon.

Bekijk hier ons tuinhout >

Tuinset Eco Bar - 4 Seasons Outdoor

Wij zijn klaar voor het voorjaar! En jij?

Bekijk hier onze openingstijden >

Tuinset Eco Bar - 4 Seasons Outdoor

Plaats een nieuwe reactie:

Wilt u reageren op bovenstaande blog? Laat hier uw reactie achter.
Uw e-mailadres wordt niet getoond, we gebruiken het alleen om eventueel contact met u op te nemen.

  • *
    • *