Voor- en nadelen materialen werkbladen

De keuze voor een werkblad is erg belangrijk bij de aankoop van een keuken. Hij moet praktisch zijn, lang mee gaan en er ook nog eens mooi uitzien. Een werkblad voor in de keuken kan namelijk uit vele soorten materialen bestaan. Bij Boer Staphorst zijn werkbladen van verschillende materialen verkrijgbaar. Per materiaalsoort worden de voor- en nadelen gegeven. Een handig hulpmiddel voor het uitzoeken van een werkblad dat in jouw keuken past.

Bristol keuken

Kunststof / Toplaminaat werkblad

Een kunststof werkblad is heel erg populair. Het werkblad bestaat uit verschillende lagen: de onderlaag bestaat uit multiplex, greenpanel of spaanplaat en is afgewerkt met een kunststof afwerklaag. Deze kunststof afwerklaag bestaat uit decorpapier met een slijtlaag eroverheen.

Lees meer over kunststof werkbladen >

Voordelen

  • Betaalbaar / goedkoop materiaal
  • Slijtvast
  • Makkelijk te onderhouden
  • Zeer sterk maar licht materiaal
  • Verkrijgbaar in vele maten, kleuren en dessins

Nadelen

  • Niet hittebestendig, dus hete pannen kunnen niet meteen op het werkblad worden gezet. Tip: gebruik altijd een onderzetter
  • Minder luxe uitstraling dan bijvoorbeeld een granieten of composieten werkblad
  • Snijden en hakken kan schade veroorzaken. Tip: gebruik altijd een snijplank
  • Gevoelig voor zware voorwerpen, wanneer je iets zwaars erop laat vallen dan veroorzaakt dat vaak een deuk in het werkblad
  • De randen moeten zorgvuldig afgewerkt worden, gebeurt dit niet dan kan het werkblad bobbelen doordat er water of vocht in het hout terecht komt

Kunststof werkblad Kunststof werkblad

Granieten werkblad

Met natuursteen geef je jouw keuken een luxueuze uitstraling. Omdat graniet voor 100% een natuurproduct is, zorgt het ervoor dat elk werkblad uniek is. Graniet bestaat uit mineralen en deze mineralen bepalen ook de kleur van het werkblad.

Ontdek meer over granieten werkbladen >

Voordelen

  • Hittebestendig
  • Krasbestendig
  • Slijt- en stootvast, doordat het van hard materiaal is gemaakt
  • Luxe en natuurlijke uitstraling
  • Hygiënisch en onderhoudsvriendelijk

Nadelen

  • Voelt vaak koud aan
  • Vlekgevoelig, verg meer onderhoud. Tip: regelmatig impregneren
  • Licht poreus
  • Relatief duur

Granieten werkblad

Houten werkblad

Een natuurlijke en warme uitstraling, dat zijn de eigenschappen van een houten werkblad. Elk hout is uniek, dus zijn er verschillende soorten hout die geschikt zijn voor gebruik in de keuken. Ook zijn er verschillende behandelmethodes, een massief houten keukenblad is dus nooit hetzelfde.

Lees verder over houten werkbladen >

Voordelen

  • Tijdloze en sfeervolle uitstraling
  • Duurzaam materiaal
  • Karakteristiek en uniek
  • Hygiënisch, want massief hout doodt bacteriën

Nadelen

  • Kwetsbaar, zeer gevoelig voor krassen en deuken
  • Gevoelig voor luchtvochtigheid en niet hittebestendig
  • Vergt veel onderhoud om vlekken en verkleuringen te voorkomen

Houten werkblad

Composieten werkblad

Composieten werkbladen hebben een natuurlijke uitstraling en zijn een goed alternatief voor werkbladen van natuursteen. Het is samengesteld uit verschillende producten: gerecycled graniet, harsen en kwarts. Daarnaast zijn er drie soorten afwerkingen: gepolijst, gezoet en gebrand. Gepolijst is eenvoudig schoon te maken en past heel erg goed in een hoogglans keuken, gezoet is ruwer en daardoor minder makkelijk schoon te maken en gebrand geeft een natuurlijk effect maar door de oneffenheden is dit ook moeilijker te reinigen.

Meer over composieten werkbladen >

Voordelen

  • Zeer onderhoudsvriendelijk
  • Sterk, slijt- en stootvast
  • Krasbestendig
  • Waterdicht
  • Hygiënisch, omdat schadelijke stoffen door de dichtheid van het materiaal niet kunnen binnendringen
  • Verkrijgbaar in vele kleuren en soorten

Nadelen

  • Vlekgevoelig
  • Een hete pan op het blad zorgt voor verkleuringen
  • Gevoelig voor bijtende middelen

Composieten werkblad Composieten werkblad

Betonnen werkblad

Een ware trend in de keukenwereld is een betonnen werkblad. Het beton wordt in een speciale bekisting gegoten, die daarna volledig naar eigen wens gemaakt kan worden. Na een hardingsproces van twee of drie weken wordt het blad uit de bekisting gehaald, gepolijst en geïmpregneerd. Dan heb je een egale betonnen werkblad.

Lees meer over betonnen werkbladen >

Voordelen

  • Trendy, stijlvol en eigentijds
  • Robuust en sterk
  • Duurzaam materiaal
  • Glad werkblad om op te werken door de afwerking
  • Slijt- en stootvast
  • Hitte- en krasbestendig

Nadelen

  • Zwaar materiaal
  • Kwetsbaar
  • Gevoelig voor bijtende middelen
  • Vraagt om enig onderhoud

Betonnen werkblad Betonnen werkblad

Keramisch werkblad

Een keramisch werkblad is erg populair doordat het een natuurlijke uitstraling heeft met praktische eigenschappen. Keramiek bestaat namelijk uit natuurlijke materialen en is volledig recyclebaar.

Meer over keramische werkbladen >

Voordelen

  • Hittebestendig, want een hete pan kan zo op het werkblad gezet worden zonder dat deze beschadigd
  • Krasbestendig, het is eventueel mogelijk om met een mes op het werkblad te snijden. Echter raden we dit niet aan want dan worden de messen stomp
  • Lichtgewicht materiaal
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Behoudt zijn hardheid en 100% kleurvast
  • Hygiënisch door de dichtheid van het materiaal

Nadelen

  • Gevoelig voor bijtende en zure middelen
  • Kwetsbaar voor schade bij puntbelasting
Keramische werkbladen

10 reacties

  1. Elly vette - Geachte heer,
    Van Welk materiaal kan het langste weekblad gemaakt worden en hoe lang kan het dan worden?

    • Kelly Dunnink - Beste Elly,

      Bedankt voor uw reactie op onze werkbladen. Ik heb uw vraag doorgestuurd naar de keukenafdeling.
      Zij zullen uw vraag zo snel mogelijk beantwoorden via de e-mail.

      Met vriendelijke groet,
      Kelly Dunnink

  2. app - geen dekton??

    • Danique Pierik - Goedemorgen,

      Bedankt voor uw reactie op onze werkbladen. Ik ga het even bij de desbetreffende afdeling voor u navragen. Zodra ik antwoord van hen terug heb, hoort u van mij.

      Met vriendelijke groet,
      Danique Pierik

    • Danique Pierik - Hallo,

      In mijn vorige reactie gaf ik aan dat ik bij je terug zou komen op de vraag of wij ook dekton hebben. Ik heb inmiddels antwoord terug ontvangen van de desbetreffende afdeling. Zij geven aan dat dit wel bij ons te bestellen is, maar dat wij dit niet op voorraad hebben in onze keukenshowroom.

      Ik hoop je hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

      Met vriendelijke groet,
      Danique Pierik

  3. Ellen - Hallo,

    Welk materiaal keukenblad is het beste voor non-stop cooking, knoeien, kruiden, water?

    Groetjes

    • Danique Pierik - Goedemorgen Ellen,

      Bedankt voor uw reactie op onze werkbladen. Ik ga het even navragen op onze keukenafdeling. Zodra ik een antwoord van hen terug heb, dan hoort u van mij.

      Met vriendelijke groet,
      Danique Pierik

    • Danique Pierik - Hallo Ellen,

      In mijn vorige reactie gaf ik aan dat ik bij u terug zou komen welke materiaal keukenblad het beste is voor non-stop cooking, knoeien, kruiden en water. Inmiddels heb ik een antwoord terug ontvangen van onze keukenafdeling en zij geven aan dat het beste materiaal hiervoor keramiek of dekton is. Dit is krasvast en vlekbestendig. Wel is het bij deze werkbladen uitkijken met punt- en stootbelasting. Voor ons hele assortiment kunt u een bezoek brengen aan onze showroom.

      Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

      Met vriendelijke groet,
      Danique Pierik

  4. jennifer - hallo,welke zou dat het meest geschikt is voor ons:we onze woning verhuren maar willen niet te veel betalen voor een werkblad en je moet er goed op kunnen knoeien.

    groetjes ,claire

    • Jarno Harink - Goedemorgen Claire,

      Bedankt voor je reactie. Ik heb je vraag neergelegd bij de keuken afdeling. Zij zullen zo spoedig mogelijk contact met je opnemen via de mail. Ik hoop je hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

      Met vriendelijke groet,
      Daniel Saathof

Plaats een nieuwe reactie:

Wilt u reageren op bovenstaande blog? Laat hier uw reactie achter.
Uw e-mailadres wordt niet getoond, we gebruiken het alleen om eventueel contact met u op te nemen.

  • *
    • *