Roken met de BBQ

Vanaf het moment dat we hebben geleerd om op een barbecue te roken, waren wij verkocht. Het roken van vlees behoort tot de oudste en meest authentieke vormen van gerechten bereiden. Vroeger was dit noodzakelijk maar tegenwoordig wordt het met name gedaan om de specifieke smaak die het geeft.

Het roken van vlees duurt even; een varkensschouder van ongeveer 2,5 kilo kan tot wel 9 uur duren, maar dan heb je ook een heerlijk stuk vlees. Doordat het roken van vlees even duurt, dient de barbecue voor een lange tijd op 120 graden te blijven. Het aantal keren dat je de barbecue open doet kan geminimaliseerd worden door de briketten onder de briketten die al branden te leggen. Zo kan een lage temperatuur aangehouden worden voor een lange tijd.

roken

In vijf stappen naar het perfect gerookte vlees met een houtskoolbarbecue:

Beschik je niet over een rookoven? Geen probleem! Weber biedt diverse mogelijkheden om deze rooksmaak aan gerechten te geven. Bekijk ze hier >

Stap 1 Weken van de houtsnippers
Als eerste moeten de houtsnippers in het water geweekt worden. Doe hiervoor ongeveer twee handenvol snippers in een grote schaal water en laat het ongeveer een uur lang weken. Doordat het hout nat wordt, zal het gaan roken en niet zo snel verbranden.

Stap 2 Aansteken van de barbecue
Leg vervolgens, afhankelijk van de grootte van de houtskoolbarbecue, ongeveer 90 briketten aan één kant van de barbecue, of 45 aan de ene kant en 45 aan de andere kant. Leg daarnaast ongeveer 20 briketten in de brikettenstarter en steek de briketten aan. Wacht ongeveer 25-30 minuten totdat er een grijze aslaag over de briketten verschijnt.

barbecue beleving

Plaats vervolgens een aluminium lekbakje op het houtskoolrooster van de barbecue. Dit bakje dient ervoor om de sappen van het vlees op te vangen. Giet vervolgens een beetje water in het bakje. Zodra het aluminium lekbakje op de juiste plaats ligt, doe dan de aangestoken briketten over de onaangestoken briketten. Verspreid vervolgens de in water geweekte houtsnippers over de aangestoken briketten en zet het grilrooster op zijn plek. Doe vervolgens het deksel dicht en wacht totdat er rook verschijnt.

Stap 3 Barbecue op temperatuur brengen
De temperatuur van de barbecue moet ongeveer rond de 120 graden liggen. Dit kan gedaan worden door de stand van het ventilatierooster aan te passen in het deksel en in de ketel. Door met het ventilatierooster in het deksel te spelen kan je er gemakkelijk voor zorgen dat de temperatuur onder controle blijft. Het vlees kan op de barbecue wanneer er rook uit de barbecue komt en wanneer de temperatuur rond de 120 graden is.

Stap 4 Vlees op de barbecue
Leg vervolgens het vlees op het grillrooster boven het aluminium lekbakje en sluit het deksel. Check de temperatuur van de barbecue regelmatig. Een beetje verschil van de temperatuur is niet erg, zolang hij tussen de 110 en 135 graden ligt. Pas indien nodig de stand van de ventilatieroosters iets aan.

6435_ws_sf_001_Groot

Stap 5 Wachten…
Zorg er in de uren die volgen voor dat de temperatuur in de barbecue lager wordt. Begin met de kerntemperatuur controle na ongeveer 7,5 uur barbecueën om te kijken hoe lang het vlees nog op de barbecue moet liggen. De temperatuur zal langzamer omhoog kruipen wanneer het vlees bijna gaar is. Als het vlees de benodigde kerntemperatuur gebruikt is, is het vlees gaar! Het vlees dient dan 30 minuten te rusten.

En dan.. eindelijk genieten! Bekijk de online mogelijkheden voor het perfect gerookte vlees of kom langs in onze winkel.

Tip: bestel het Weber kookboek: Weber’s Smoke. Een boek waarmee u uw rooktechniek kunt perfectioneren. Hierin staan talloze recepten zoals het maken van gerookte camembert en kersenchutney. Daarnaast geeft Weber diverse tips over rooktechnieken, onmisbare accessoires bij het roken, de bereidingstijd en de aan te houden temperaturen voor het roken op de barbecue.

Bekijk hier de barbecue accessoires van Weber om te roken zonder rookoven >

roken

Plaats een nieuwe reactie:

Wilt u reageren op bovenstaande blog? Laat hier uw reactie achter.
Uw e-mailadres wordt niet getoond, we gebruiken het alleen om eventueel contact met u op te nemen.

  • *
    • *

    De verspreiding van het Coronavirus heeft grote impact op ons allemaal. Boer Staphorst is gewoon geopend, maar hanteert aangepaste openingstijden. Wij verwelkomen u ook nu graag in onze winkel, waar we strenge voorzorgsmaatregelen hebben getroffen op basis van de richtlijnen van het RIVM. Ook een afspraak inplannen met onze medewerkers is natuurlijk mogelijk, zo bent u verzekerd van deskundig advies tijdens uw bezoek!

     

    Lees hier alles over onze voorzorgsmaatregelen en aangepaste openingstijden