Hoe moet je tafel dekken?

In deze periode van het jaar vinden we het fijn om lekker uitgebreid te koken voor familie en vrienden, extra aandacht te besteden aan het dekken van de tafel, de kaarsjes worden aangedaan en genieten maar met elkaar! Want als je urenlang in de keuken hebt gestaan, mag een mooi gedekte tafel niet ontbreken. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Wij geven je hieronder graag een aantal tips volgens de etiquette. 

vtwonen servies

Het begin van tafel dekken

Begin altijd met een lege tafel en leg hier een mooi tafelkleed op. Je kunt ervoor kiezen om er eventueel een zachte molton onder te leggen. De molton zorgt ervoor dat het kleed goed blijft liggen en het geluid van het servies gedempt wordt.

Als het tafelkleed ligt, dan begin je met de borden. Plaats de borden een vingerbreedte vanaf de tafelrand, zet het bord recht voor de stoel. Probeer ongeveer 50 tot 60 cm afstand tussen de borden te houden, zo komen de gasten niet te krap te zitten. Begin altijd met het onderbord, meestal wordt deze niet gebruikt, en stapel vervolgens verder van groot naar klein. Het kleinste bord is altijd bedoeld voor het voorgerecht.

Tafel dekken Tafel dekken

Om de borden wat aan te kleden gebruik je een servet. Maar leg je het servet nu links of rechts neer? Het servet leg je in principe altijd aan de linkerkant neer. Maar als je geen soep hebt als gerecht, dan kun je er ook voor kiezen om het servet op het bord te leggen. Laat je creatieve kant naar boven komen en vouw het servet bijvoorbeeld in een waaier of rol hem in een servetring.

Hoe leg ik het bestek op de juiste manier neer?

Voor elke gang van het diner heb je nieuw bestek. En je dekt altijd van buiten naar binnen. Het bestek wat je als eerste nodig hebt, ligt altijd aan de buitenkant en zo verder. Vorken liggen links naast het bord, de messen rechts en daarnaast eventueel het bestek voor een voorgerecht. Bestek voor het dessert ligt altijd boven het bord. Daarnaast is het de bedoeling dat de messen altijd met de snijkant naar het bord liggen. De vorken en lepels liggen met de holle kant naar boven.

Hoe moet je een tafel dekken?

De finishing touch

Je bent hierna bijna klaar om aan tafel te gaan! Maar er moeten nog een paar kleine dingetjes worden gedaan. Want waar moeten de glazen staan? Rechts boven het bord zet je de glazen in een schuine lijn naar beneden. Bovenaan het waterglas, dan het rode wijnglas en vervolgens het witte wijnglas. Je kunt er ook nog voor kiezen om de gedekte tafel nog persoonlijker te maken met een naambordje. Het is niet essentieel, maar wel een leuke toevoeging. Maak bijvoorbeeld zelf voor iedereen een naambordje dat past in de stijl van de gedekte tafel.

En nu heb jij een eettafel om door een ringetje te halen en zal het diner nog lekkerder smaken! Eet smakelijk!

vtwonen

Plaats een nieuwe reactie:

Wilt u reageren op bovenstaande blog? Laat hier uw reactie achter.
Uw e-mailadres wordt niet getoond, we gebruiken het alleen om eventueel contact met u op te nemen.

  • *
    • *