10 tips voor effectieve bestrijding

Ongedierte, onkruid of plantenziekten, het zorgt vaak voor overlast. Mieren ondergraven het terras, de tuin oogt triest door plantenziekten en het onkruid lijkt nooit te stoppen met groeien. De neiging is groot om alles meteen hardnekkig te bestrijden. Maar hoe pak je dit gericht aan? Lees onze 10 tips. 

Voorbereiding

Tip 1: Lees de gebruiksaanwijzing
Je wilt graag dat een bestrijdingsklus het juiste effect heeft. Al het werk moet niet voor niets zijn geweest. Daarnaast moet het geen risico’s opleveren. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing voordat je begint en vraag advies aan de verkoper. Elk product dient anders gebruikt te worden en kan andere gevolgen hebben bij verkeerd gebruik. Wees daarom verstandig en volg de aanbevolen dosering.

Tip 2: Draag beschermende kleding
Het is aan te raden om handschoenen en lange kleren te dragen tijdens het bestrijden. De kans op bijwerkingen wordt hierdoor minimaal.

Tijdens

Tip 3: Onderbreek een bestrijdingsklus niet
Het bestrijden wordt vaak gezien als een simpel klusje tussendoor. Toch is het belangrijk om hier goed de tijd voor te nemen. Een bestrijdingsklus moet je niet gaan onderbreken. Het zorgt voor een beter resultaat, maar je hebt ook minder kans dat je onnodig blootgesteld wordt aan de risico’s.

Tip 4: Bestrijdt niet alle insecten
Insecten kunnen zeer vervelend zijn waardoor we het liefst van alle insecten af willen. Let er wel op dat er ook veel nuttige insecten zijn, deze zijn belangrijk voor de natuur.

De bestuiving door insecten zorgt er voor dat wij zoveel lekker fruit hebben. Door de bestuiving hebben de telers een grote gelijkmatige oogst en volgroeide vruchten, precies wat we willen.

De honingbij is het meest nuttige insect, deze zorgen bijvoorbeeld voor bijna 70% van alle appel-verstuivingen. Maar juist de honingbij is tegenwoordig heel zeldzaam en sterft langzaam uit, mede door het gevolg van ongediertebestrijding.

Tip 5: Gebruik contactmiddelen
Met contactmiddelen wordt het insect rechtstreeks aangeraakt om gedood te worden. De nuttige insecten lopen dan alleen risico als ze ook direct worden geraakt. Met systemische middelen worden insecten ook gedood door indirecte werking. Het middel wordt door een plant opgenomen, insecten die op een later tijdstip aan de plant eten gaan dan alsnog dood. En gebruik het contactmiddel ’s ochtends of in de avond dan zijn insecten als de honingbij minder actief.

Tip 6: Laat mieren tussen de planten lopen
Laat mieren lekker lopen tussen de planten want ze zijn namelijk goede opruimers van luizen.

Tip 7: Voorkom schimmels op planten 
Geef planten altijd water op de grond. Hiermee voorkom je schimmels want wanneer je planten water over het blad geeft, hebben schimmels meer kans om de plant binnen te dringen.

tuin onkruidvrij

Na afloop

Tip 8: Reinigen
Als je klaar bent met het bestrijden, moet je de gebruikte spuit goed reinigen. Reinig ook de slang en spuitlans. En gooi nooit de restanten of spoelwater door het afvoerputje, toilet of ergens anders waar het terecht kan komen in het oppervlaktewater. Daarna is het verstandig om je handen zorgvuldig te wassen met water en zeep zodat er geen resten op je handen blijven zitten.

Tip 9: Opbergen
Berg de gebruikte middelen zo veilig mogelijk op zodat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen komen. Heb je lege verpakkingen of resten dan moet je deze inleveren bij een verzamelpunt voor klein chemisch afval, nooit bij het normale huisvuil weggooien.

Tip 10: Genieten
Is het gewenste effect bereikt, vergeet dan niet te genieten van je mooie verzorgde tuin! 

Bestrijdingsmiddelen zijn volop verkrijgbaar bij Boer Staphorst in de winkel en webshop.

onkruidspuit

Plaats een nieuwe reactie:

Wilt u reageren op bovenstaande blog? Laat hier uw reactie achter.
Uw e-mailadres wordt niet getoond, we gebruiken het alleen om eventueel contact met u op te nemen.

  • *
    • *