4 tips voor herfstklussen in de tuin

De zomer is voorbij. Buiten zie je de herfstkleuren weer verschijnen. Het zal niet lang meer duren voordat alle herfstbladeren op de grond liggen en de planten weer zijn uitgebloeid.

De tuin heeft weer extra aandacht nodig en om het huis willen we het er graag verzorgd uit laten zien. De meeste herfstklussen kosten veel tijd en energie daarom hebben wij vier handige tips op een rijtje gezet.

gardena_ergojet_3000  gardena-ergojet-3000-40867053

1. Snel en handig bladeren opruimen 

In de herfst liggen de tuinpaden en het gazon vol met afgevallen herfstbladeren. Het opruimen is een tijdrovende en zware klus, vooral wanneer de bladeren nat zijn. Om deze herfstklus te verlichten is de bladblazer een uitkomst. Met de bladblazer worden de bladeren in de juiste richting geblazen of het zuigt de bladeren op in de aangesloten opvangzak. Daarnaast is het voordeel dat je minder last krijgt van de spieren en sneller klaar bent.

Sfeerfoto-bladhark-kunststof-1024x683

2. Laat herfstbladeren tussen bomen en struiken liggen

De herfstbladeren mogen blijven liggen tussen struiken, bomen en heesters. Ze mogen zich daar ophopen tot max. 10 cm, de herfstbladeren zijn goed voor het proces van de grond. Om het wegwaaien van de herfstbladeren te voorkomen kun je ze voorzichtig met een tuinklauw de grond inwerken. Dit versnelt ook nog eens het ontbindingsproces.

kloofbijl-300a06d9  sekera-x7-fiskars-1

3. Veilig hout kloven

Om in de winter lekker warm bij de houtkachel te zitten moet je een voorraad houtblokken hebben. Hout kloven is niet zonder risico daarom een aantal veiligheidstips;

   • Zorg ervoor dat je werkt met een scherp en goed onderhouden bijl. Een botte bijl schampt makkelijker af maar daar kan je jezelf nog flink mee verwonden.
   • Controleer altijd of de kop van de bijl goed vast zit.
   • Zorg voor een vrije werkruimte waarbij niets of niemand achter, voor, of boven je aanwezig is.
   • Gebruik een bijl die past bij je lichaamslengte. Tip; de lengte van de bijl is goed als je de kop met gestrekte arm vasthoudt en de steel tot in je oksel reikt.
   • Draag goede handschoenen voor extra grip.

 

114820-Fiskars-Quantum-Hedge-Shear-HS102-alt3  08757-20-L-004-15cm

4. Op de juiste manier snoeien in de herfst

Om de stabiliteit van de grote heesters te vergroten tegen de harde wind in de herfst en winter moet je de heesters flink terugsnoeien. Hagen die in de winter groen blijven kan je het beste gaan snoeien zodat zij ook bestand zijn tegen het zware herfstweer. Snoei de haag op de manier dat de basis breder is dan in de top. Fruitstruiken kan je snoeien nadat de oogst geweest is. Planten terugsnoeien in de herfst staat netter maar is niet verplicht. Wacht je ermee tot het voorjaar dan bieden de planten beschutting aan dieren.
460740_344571342274751_685784432_o

Plaats een nieuwe reactie:

Wilt u reageren op bovenstaande blog? Laat hier uw reactie achter.
Uw e-mailadres wordt niet getoond, we gebruiken het alleen om eventueel contact met u op te nemen.

 • *
  • *