Moestuin aanleggen

Moestuin aanleggen

De vorige tuinkalender, die van maart, hebben we laten zien hoe je de moestuin binnen moet voorzaaien. Omdat de temperaturen omhoog gaan, kunnen we met de moestuin naar buiten. Alleen waar dien je op te letten en wat heb je nodig bij het aanleggen van jouw moestuin? We laten het je zien in deze blog. Veel leesplezier!

Bepaal de ligging van de moestuin

Om te kunnen genieten van groenten en fruit uit eigen tuin hoef je echt geen enorme lap grond te hebben of een volkstuin te nemen. Een moestuin aanleggen kan in principe altijd. De moestuin kun je al ontwerpen op een vierkante meter of een moestuin in potten aanleggen. Onze tip is om klein te beginnen, het overzichtelijk te houden en goed in het achterhoofd te houden welke planten er meer ruimte nodig hebben. Je kunt de moestuin natuurlijk altijd nog uitbreiden.

De ligging voor een vruchtbare moestuin is toch wel één van de belangrijkste punten. Wanneer je jouw moestuin gaat aanleggen, zorg er dan voor dat de grond vlak is en afloopt naar het zuidoosten en zuidwesten. Dit doe je zodat het (regen)water goed weg kan lopen. Laat de ligging van de moesbedden van noord naar zuid lopen. Je zorgt er dan voor dat de zon tussen de rijen van de moestuin door kan schijnen, zodat de gewassen gelijkmatig gaan rijpen.

Kies in de tuin een zo zonnig mogelijke plek waar de zon minstens zes uur per dag schijnt. Heb je bomen in de tuin? Zorg er dan voor dat de moestuin niet in de schaduw van deze bomen ligt. Daarbij moet je ervoor zorgen dat de moestuin voldoende bescherming heeft tegen de wind aan de noord- en noordoostkant. Dit betekent niet dat er geen wind mag zijn, wind kan namelijk ook warme lucht aanvoeren. Uit het noorden kom de koudste lucht, terwijl uit het zuiden juist de warme lucht komt. Houd daarom rekening met de verschillende windrichtingen. Denk je aan deze punten, dan heb je de juiste ligging voor de moestuin.

Bereid de moestuingrond voor

In Nederland hebben we verschillende soorten grondsoorten, de belangrijkste hiervan zijn zand, klei en veengrond. Maar hoe kom je erachter welke grondsoort jouw tuin heeft? Om hierachter te komen, pak een handvol grond en knijp hierin. Valt het makkelijk uit elkaar, dan heb je zand. Klontert het en kun je er eenvoudig een rolletje van maken dan is het klei. En veengrond zit eigenlijk tussen beide grondsoorten in en is zwart/bruin van kleur.

Nu is het tijd om de moestuingrond voor te gaan bereiden. Plakt de grond aan jou vast, dan is de grond nog te vochtig en niet klaar om ingezaaid te worden. Je kunt inzaaien wanneer de oppervlakte droog en kruimelig is. Je begint met het schoffelen van de bovenste 7,5 tot 15 centimeter en zorgt ervoor dat de grond door elkaar wordt gehaald. Vervolgens ga je het egaliseren en gladmaken, je gebruikt hiervoor beide zijden van een hark. De tanden gebruik je om de grond in kleine stukjes te breken en de platte kant gebruik je om de grond te verdelen. Ga hiermee door totdat de grond mooi egaal is.

De moestuin indelen

Heb je de ligging bepaald en de moestuingrond klaargemaakt voor gebruik? Dan is het tijd om de moestuin in te gaan delen. Voor het meest optimale resultaat kun je het beste de moestuin indelen in minimaal vier bedden, maar dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de ruimte die je beschikbaar hebt. Maak de bedden niet breder dan één meter met daartussen (wandel)paden van zo’n dertig centimeter breed. Je kunt dan eenvoudig zaaien, schoffelen en oogsten zonder te ver te hoeven reiken.

Wanneer je de moestuin hebt ingedeeld in meerdere vlakken, dan kun je bepalen welk gewas waar moet komen. Plant per vlak de soorten van één gewasgroep bij elkaar. Houd hierbij rekening met aparte vakken met peulgewassen, koolsoorten, bladgroenten, vruchtgroenten of wortels. Dit doe je omdat elke groep zijn eigen voedingsstoffen gebruikt. Door deze verdeling te maken, zorg je ervoor dat de moestuingrond niet uitgeput wordt.

Doe een stoelendans in jouw moestuin

Je bent nu aardig op weg bij het aanleggen van jouw moestuin. Je gaat goed nadenken welke groenten je waar wilt planten en zaaien. Je hoeft het jezelf dan helemaal niet moeilijk te maken. Kies bijvoorbeeld voor makkelijke groenten zoals bonen, pluksla, rucola en kerstomaten. De boel wordt lekker opgefleurd met Oost-Indische kers, een paar bloemen erbij en je hebt van het zomer een heerlijk feestje op je bord.

Wanneer je zorgt voor wisselteelt in jouw moestuin, dan houd je ziekten en plagen op een natuurlijke manier op afstand. Schuif de gewassen en planten elk jaar een plek op, dit zorgt ervoor dat de grond gezond blijft. Verstandig is om een plattegrond van jouw moestuin te maken. Wellicht heb je dit in februari al gedaan, we lieten toen zien hoe je in vier stappen jouw moestuinplan moest maken. Zo weet je precies in welk vak wat geplant is. Je kunt er dan rekening mee houden tijdens het verzorgen en oogsten. Nog een goede tip van ons, bewaar de plattegrond goed! Zo heb je volgend jaar ook een goed geheugensteuntje voor jouw moestuin.

Maak jouw moestuinplan in 4 stappen

Het is belangrijk dat je duidelijke lijnen zaait, zo kun je groenteplanten goed onderscheiden van onkruid. Het is zonde als je per ongeluk de groenteplanten weg haalt. Het is daarbij handig om te zorgen dat je overal goed bij kunt, je maakt de bedden niet te breed en zorgt voor voldoende paden eromheen. Heb je weinig ruimte? Benut dan ook vooral de hoogte van jouw moestuin. Laat alles wat kan klimmen omhoog lopen via bamboestokken en klimrekken.

Jouw moestuin aanleggen

Een moestuin aanleggen moeilijk? Nee hoor, integendeel! Dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Je kiest voor een goede plek en zorgt voor geschikte grond. Je kunt daarna groenten en/of fruit zaaien en planten. Daarna is het simpelweg wachten totdat het gaat groeien, maar vergeet het zeker niet water te geven! Voor het aanleggen van jouw moestuin heb je een aantal dingen nodig, hieronder vind je het boodschappenlijstje voor het aanleggen:

Samenvattend ziet het aanleggen van jouw moestuin er dus zo uit:

  • Kies een zonnige en beschutte plek in jouw tuin
  • Maak de grond vlak en spit de aarde van de tuin om. Verwijder hierbij zoveel mogelijk onkruid
  • Bedek de bovenste 10 centimeter met moestuingrond
  • Plaats aan de hand van een plattegrond de zaden en planten op de juiste plek
  • Zorg voor regelmatig onderhoud. Verwijder onkruid, geef de moestuin mest en gebruik beschermingsmiddelen voor het beste resultaat.

Tijd om aan de slag te gaan! De zon laat zich steeds vaker zien, de lente is officieel begonnen dus het is een feestje om een moestuin aan te gaan leggen. Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Kom dan naar onze winkel! Daar staan onze adviseurs voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden en je te helpen bij het vinden van alle benodigdheden voor het aanleggen van jouw moestuin.

Bekijk onze openingstijden

Delen