Onderhoudsadvies

Wanneer jij nieuwe meubelen hebt gekocht, dan wil je hier zo lang mogelijk van blijven genieten. Denk er wel aan om je meubel zo nu en dan de juiste aandacht te geven. Met het juiste onderhoud blijft het meubilair nog langer mooi. Of het hierbij nu gaat om leren meubelen, houten meubelen of stoffen meubelen, voor elke materiaalsoort hebben wij het juiste onderhoudsproduct. Hieronder helpen wij je graag met het juiste behandelen van jouw meubilair.

Allereerst hebben we een aantal algemene tips voor je. Gebruik nooit reguliere reinigingsmiddelen om leren, houten of stoffen meubelen te reinigen. Hierdoor is de kans groot dat het materiaal beschadigt, iets wat niet meer hersteld kan worden. Ook is het verstandig om de meubelen niet in direct zon- of daglicht te plaatsen om verkleuring tegen te gaan. Pas ook altijd op met kleding zoals knopen, riemen of studs. De kans is groot dat hierdoor het materiaal beschadigt. Ook willen we je als tip meegeven om, wanneer je ze hebt, jouw huisdieren niet op het meubilair te laten zitten. Huisdieren kunnen soms beschadigen toedienen door hun nagels in de meubelen te zetten. Gebruik ook altijd alle zitplaatsen in huis of wissel eens in de zoveel tijd de kussens om.

Ontdek ons meubelassortiment

Het onderhoud van leer

Kies je voor een leren meubel, dan kies je voor kwaliteit. Het voordeel van leer is dat het materiaal door de jaren heen steeds mooier wordt. We lichten hieronder de diverse soorten leer uit met bijbehorende tips.

Leren meubelen

Het is nodig om het leren meubel af en toe te behandelen met de juiste onderhoudsmiddelen. Welke je hiervoor nodig hebt, is afhankelijk van het leersoort. Het advies voor het onderhoud van leren meubelen is om het meubilair regelmatig af te nemen met een zachte doek en het leer te stofzuigen met de borstel van de stofzuiger. Het is ook mogelijk om 1x per maand het leren meubel met een vochtige zeem af te nemen. Maar let op, gebruik altijd een schone zeem of een zeem die je alleen gebruikt voor het reinigen van jouw leren meubelen. Het is verstandig om een leren meubel zo nu en dan in te vetten om uitdroging te voorkomen. Je voorkomt ook uitdroging van het leer door het meubel niet tegen of direct naast een warmtebron zoals een verwarming te plaatsen.

Ook hebben wij nog een aantal handige en praktische tips om zo lang mogelijk van jouw leren meubelen te genieten. Zorg ervoor dat de leren meubelen niet langdurig in contact is met transpiratievocht, zeker niet wanneer je ook medicijnen gebruikt. Kleding, in het bijzonder spijkerbroeken, geven altijd kleurstoffen af zelfs als ze al vaak genoeg zijn gewassen. Dus let hier altijd goed op! Heb jij bijvoorbeeld leren eetkamerstoelen, gebruik deze dan gelijkmatig en wissel af en toe van plek.

Microleder meubelen

Wellicht heb jij een microleder meubel gekocht of wil je een microleder meubel kopen? Microleder is een samengestelde bekleding van jouw meubel met een microvezel onderlaag met een doek van ledervezels onderlaag. Dit betekent dat er op de onderlaag van lederdoek een microvezel laag wordt gelamineerd. Door deze samenstelling krijgt microleder de originele dikte zoals bij echt leder. Maar het unieke van microleder is dat een dunnere laag van lederdoek voldoende sterkte heeft om samen met de bovenlaag een sterk geheel te vormen. Dit zorgt ervoor dat het meubel soepel wordt met een hoog aaibaarheidsgehalte.

Om microleder te behandelen, kun je een aantal dingen doen. Heb je bijvoorbeeld geknoeid met koffie, thee of ander drinken, dan moet je dit zo snel mogelijk droog deppen, niet te hard wrijven en schoonmaken met een vochtige doek. Behandel je de vlek niet snel genoeg, dan kan de vloeistof door het microleder dringen. Daarom adviseren wij om het microleder vier keer per jaar in te spuiten met een vochtwerende spray voor microvezels. Mocht er dan wel een vlek op het meubel komen, dan moet je nooit hard wrijven omdat je anders dan de bovenlaag eraf haalt. Gebruik nooit een doekje wat eerder is gebruikt voor andere doeleinden, want dan kan het zo zijn dat de reststoffen op het doekje alsnog het meubel aantasten.

Kunstleren meubelen

Kunstleer is van zichzelf al redelijk beschermd tegen vuil en zonlicht. Het materiaal is daarom heel erg geschikt voor huishoudens met kleine kinderen. Dit betekent dat het onderhoud van kunstleer gemakkelijk is, maar dit moet wel op de juiste manier gebeuren. Om het leer soepel te houden, schoon te maken en op te frissen is het verstandig om het meubel 1x per vier maanden te behandelen. Gebruik bij het afnemen van het meubel altijd een zachte, schone en droge doek. Denk hierbij aan een theedoek. Maak in ieder geval nooit gebruik van microvezeldoekjes voor het schoonmaken. Deze doekjes kunnen namelijk de toplaag beschadigen en dat is wel heel erg zonde.

Het onderhoud van stof

Je huis en interieur wordt gezelliger wanneer je gebruik maakt van stoffen meubelen. Maar het betekent wel dat stoffen meubelen gevoeliger zijn voor vlekken dan leren meubelen. Om zo lang mogelijk te genieten van jouw stoffen meubelen, is het verstandig om gebruik te maken van goede vlekbescherming. Je kunt hiermee de vlek veel gemakkelijker uit het meubel halen. Is er toch onverwachts een vlek in jouw stoffen meubel gekomen? Verwijder deze dan met de juiste vlekkenspray. Gebruik hierbij altijd een zachte, schone doek. Wrijf niet met deze doek, maar dep op de vlek. Heb je een vaste substantie, verwijder deze dan met een lepel. Dit zorgt ervoor dat je de stof zo min mogelijk beschadigt.

Het stoffen meubel kun je op de laagste stand met het breedste mondstuk stofzuigen. Door gebruik te maken van het brede mondstuk, zorg je ervoor dat de stof niet in de stang wordt getrokken en kan beschadigen. Hiermee voorkom je ook kreukels, plooien en pilling in de stof. Zorg er ook voor dat je altijd met de vleug van de stof meegaat.

Ons advies is om huisdieren niet op de stoffen meubelen te laten zitten. Met hun nagels kunnen ze namelijk het stof beschadigen. Daarnaast kunnen de huisdieren de kans op pilling vergroten. Wanneer hun vettige vacht in aanraking komen met de vezels van de stof, wordt de stof ook vettig. Om pilling van de meubelen zoveel mogelijk te voorkomen, kun je zorgen voor een goede luchtvochtigheid. Vooral in de winter is dit belangrijk, een goede luchtvochtigheid zit tussen de 50 en 60%. Een andere manier om pilling te voorkomen, is om zo min mogelijk kussens en plaids op het meubel te leggen.

Het onderhoud van hout

Wie houdt er niet van hout? In bijna ieder huis is wel een houten meubel aanwezig. Niet zo gek, want hout is een kwaliteit sterk materiaal en qua uitstraling tijdloos. Maar uiteindelijk wil je zo lang mogelijk van jouw houten meubel genieten. Het juiste onderhoud is dan van belang. Wij raden je aan om een aantal keer per jaar het houten meubel wat aandacht te geven, omdat het hout dan het mooiste blijft. Welk onderhoudsproduct je nodig hebt, hangt sterk af van het type hout. Dit type hout kan bijvoorbeeld variëren van onbehandeld hout tot een olielaag.

Een producteigenschap van een houten meubel is dat deze op den duur kan gaan werken, dat is iets wat hoort bij hout. Maar dit kun je natuurlijk wel voorkomen met een aantal tips voor het behandelen van het hout. In de meeste gevallen heeft iemand een houten eettafel in huis staan, het centrale punt. Eetkruimels verwijder je het beste met een droge of licht vochtige doek. Wanneer je dit elke dag doet, dan houd je je meubel zo fris mogelijk. Is er toch een glas drinken omgevallen? Zorg er dan direct voor dat je de tafel met een droge en schone theedoek droogdept. Doe dit ook zeker als het meubel is voorzien van een beschermende laag, dit beperkt de eventuele gevolgen.

Om het houten meubel langer mooi te houden om er langer van te kunnen blijven genieten, hebben we nog een aantal handige tips. Zorg in huis voor een goede luchtvochtigheid van 50 tot 60%, anders is de kans groot dat het hout gaat werken. Pas ook op met zonlicht, want hout is zeer gevoelig voor verkleuring. Gebruik ook altijd onderzetters onder glazen en hete pannen die op het meubel geplaatst worden.

Het fabriceren van kussens

Zoals hiervoor al duidelijk is geworden, hebben gestoffeerde meubelen afhankelijk van het model en de uitvoering product- en modelgebonden eigenschappen die ook tijdens het gebruik verschillende uitwerkingen kunnen hebben. Veel fabrikanten gebruiken in hun meubelen kussens die met vlokken en veren gevuld zijn. Deze mix van materialen zijn van nature losjes en beweeglijk. Om te voorkomen dat de inhoud gaat schuiven, worden de kussens van binnen gestikt. Dat wil zeggen in meerdere compartimenten onderverdeeld. Afhankelijk van de soort bekleding is het mogelijk dat deze kamers aan de buitenkant zich aftekenen. Het voordeel van deze kussens is dat deze zich optimaal aan het lichaam aanpassen en gelijkmatige, per punt verschillende drukverdeling mogelijk maken. eigenlijk een beetje vergelijkbaar met een matras. Afhankelijk van de eigenschappen van het kussen is een aftekening niet te vermijden. In dit geval spreekt men van een productgebonden eigenschap van de vulling.

Met losse rug- en zitkussens betekent het dat de kussens tijdens het gebruik kunnen verschuiven en telkens weer in de oorspronkelijke positie terug moeten worden gebracht. Het voordeel van op deze manier stofferen is dat de kussens onderling verwisseld kunnen worden en dat hierdoor een gelijkmatig gebruik van de kussens mogelijk is. Bij losse en opgezette rugkussens, welke met veren, watten of polyethervlokken gevuld zijn, is het noodzakelijk dat deze kussens na gebruik weer opgeschud worden om de oorspronkelijke vorm terug te krijgen. Dit kun je vergelijken met het dagelijks opschudden van een hoofdkussen of dekbed. Door middel van deze vorm van stofferen wordt een bijzonder zitcomfort ontwikkeld. Vervorming van deze kussens is door gebruik onvermijdelijk.

Andere praktische tips

Er zijn nog een aantal tips om te bedenken voor het onderhoud van jouw meubelen. Wanneer je meubelen koopt, dan is de kans groot dat je met deze meubelen regelmatig over de vloer schuift. Maar je wilt uiteindelijk niet dat jouw mooie vloer hierdoor beschadigt. Het is daarom verstandig om viltjes of stoelpootdoppen hieronder te bevestigen. Deze zorgen voor de juiste bescherming van zowel jouw vloer als jouw meubelen waarbij de vloer optimaal beschermd is tegen krassen.

Met behulp van onze All-in House service oftewel vlekkenservice, hoef je je geen zorgen te maken wanneer er een drankje over jouw nieuwe bank of fauteuil is gegaan. Deze service zorgt ervoor dat je 5 jaar zorgeloos kunt genieten van jouw nieuwe zitmeubel en geen zorgen hoeft te maken over service en garantie. Deze service gaat verder dan waar de fabrieksgarantie normaal gesproken ophoudt.

Lees meer over onze All-in House service

Het is dus van belang dat je jouw aangeschafte meubelen goed behandeld. Met het juiste onderhoud kun je jarenlang genieten van jouw meubel(en). Hieronder vind je een selectie van ons online assortiment in onderhoudsmiddelen, maar je kunt ook naar het volledige online assortiment gaan. Twijfel je welk onderhoudsmiddel je moet gebruiken? Kom dan langs in onze winkel om onze specialisten om hulp te vragen.

filter en sorteer