Vloerverwarming

Laden...

Wat is er nu lekker dan met blote voeten over een heerlijk verwarmde vloer lopen? Vloerverwarming is de perfecte oplossing om het thuis te verwarmen, zonder dat de radiators volle toeren draaien. Krijg je een nieuwe vloer en twijfel of je daar vloerverwarming onder wilt? Lees gauw verder! Wij geven je tips over welke soort vloer geschikt is, in combinatie met vloerverwarming.

Er zijn genoeg redenen te verzinnen om te kiezen voor vloerwarming. Vele nieuwbouw huisbezitters en verbouwers kiezen voor een verwarmde vloer. Naast het feit dat een verwarmde vloer gewoon heerlijk is, is het ook nog eens super mooi weggewerkt! Niet langer zichtbare radiatoren in de ruimte!
Naast dat het de ruimte een echte boost geeft qua uitstraling, is vloer verwarming ook nog eens beter voor je energierekening. De warmte wordt beter over het huis verdeeld en vervliegt niet zo snel. Maar het grootste voordeel blijft, je hebt altijd warme voeten! Wel moet je rekening houden met de vloerverwarming kosten. Deze kunnen erg verschillen, afhankelijk van het soort verwarming wat je kiest. Maar ook of je deze gebruikt als hoofd- of bijverwarming.

Hoofd- of bijverwarming

Wanneer je de keuze gemaakt heb voor vloerverwarming, is het belangrijk om te bepalen of je het wilt gebruiken als hoofd- of bijverwarming. Wanneer je voor vloerverwarming als hoofdverwarming kiest, wordt de kamertemperatuur door de warmteafgifte van de vloer geregeld. Deze warmteafgifte bedraagt ongeveer 100 watt/m2. Doordat dat de betreffende ruimte vanuit de vloer verwarmd wordt, gaat de opwarming gelijkmatig. Hierdoor kun je gemakkelijk energiekosten besparen, aangezien de thermostaat al gauw twee of drie graden lager gezet kan worden. Geniet van een aangename warmte in de woning, dankzij de vloerverwarming!
Vloerverwarming wordt in veel gevallen ook gezien als een ideale vorm van bijverwarming. Dit komt doordat over het algemeen elektrische vloerverwarming als niet zo energiezuinig wordt gezien. Vaak kiest men ervoor om naast de vloerverwarming, gebruik te maken van een extra installatie zoals bijvoorbeeld een conventionele wandradiator of een kachel. Zo zijn er door de gehele woning meerdere warmtebronnen terug te vinden. Het fijne hiervan is, dat je het niet zo gauw koud zult hebben in huis!

Geschikte vloeren

Houten vloeren

Er zijn veel twijfels over het plaatsen van vloerverwarming onder een houtenvloer. Dit is begrijpelijk, aangezien hout een natuurproduct en zal reageren op vocht- en temperatuurverschillen. De vloer kan dan ook krimpen of uitzetten. Wanneer je liever voor safe gaat, kun je kiezen voor bijvoorbeeld radiatoren. Echter zal je dan wel last hebben van flinke temperatuurschommelingen. Met vloerverwarming kun je meer constant stoken. De vloerverwarming geeft de warmte namelijk langzaam af. Een houten vloer is heerlijk om op te lopen, helemaal wanneer er verwarming onder ligt, dan kun je gewoon op sokken of blote voeten door de woning lopen!

PVC vloeren

Een groot voordeel van PVC vloeren is dat deze niet ‘werken’, de vloer zet niet meer uit en krimpt ook niet meer. Wanneer het PVC op de ondervloer gelijmd is, kan deze geen kant meer op. Perfect wanneer je gebruik wilt maken van vloerverwarming. Daarbij is een PVC vloer een perfecte warmtegeleider. Dit wil zeggen dat de warmte niet onder de vloer blijft steken, maar er gewoon door heen komt. Dit gebeurt zelfs bij dikkere COREtec PVC vloeren, waar er een kurklaag aan de onderkant zit.

Vinyl vloeren

Laminaat is een vloerbedekking die wél goed samengaat met vloerverwarming, echter zijn er wel een aantal voorwaarden. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met het isolatiemateriaal. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de vloerverwarming niet optimaal werkt. Het is dan ook verstandig om speciaal isolatiemateriaal aan te schaffen wanneer je jouw vloer van verwarming wilt voorzien. Verder is het belangrijk om te letten op de werking van hout, zoals hierboven genoemd. Hout zet uit of zal krimpen wanneer de temperatuur omhoog of omlaag gaat. Daardoor is ook niet ieder merk geschikt voor het gebruik van vloerverwarming.

Tapijt

Over het algemeen zijn tapijt en vloerverwarming een gouden combinatie. Aangezien de vloerwarming en het tapijt samen zorgen voor dubbele warmte, heerlijk voor tijdens de koude winterdagen. Het is belangrijk om voor tapijt te kiezen zonder een ondervloer. Zo wordt de warmte niet tegengehouden, maar zal de verwarming het huis heerlijk verwarmen. Er zijn genoeg soorten tapijten die heel goed samen gaan met vloerverwarming!

Voor- en nadelen

Al hoewel vloerverwarming veel voordelen met zich mee brengt, zijn er ook nog altijd een aantal nadelen!

Voordelen

  • Gelijk matige verdeling van de warmte waardoor een aangename temperatuur ontstaat
  • Je bespaart geld op je energierekening, door het lage energieverbruik
  • Het huis wordt meer waard
  • Wanneer je voor vloerwarming als hoofdverwarming kiest, heb je geen radiatoren nodig

Nadelen

  • In de vloer moeten leidingen geplaatst worden, wat veel tijd/arbeid kost
  • Wanneer er lekkage is moet de vloer opengebroken worden
  • Het duurt even voordat het huis warm is, de vloer warmt traag op.

Kom eens langs in de winkel en laat je goed informeren als het gaat om vloerverwarming. Zo weet je zeker dat wanneer je voor vloerverwarming kiest, daar een goede vloer overheen gelegd wordt!

Bekijk de openingstijden

filter en sorteer