Hoe kan ik het beste mijn keuken inrichten?

Hoe kan ik het beste mijn keuken inrichten?

Om jouw nieuwe keuken zo goed en praktisch mogelijk in te richten valt en staat dit bij de indeling ervan. Zorg ervoor dat alle apparatuur en dergelijke op een logische plek zit. Ben je momenteel aan het oriënteren voor een nieuwe keuken, maar heb je de indeling van de keuken nog niet bepaald? Lees dan eerst onze blog over de perfecte keukenindeling. Heb je de indeling klaar? Dan geven we je praktische tips over het inrichten van jouw keuken.

Waar moet je aan denken bij een keuken inrichten?

Bij het inrichten van een keuken zijn er verschillende dingen waar je aan moet denken om ervoor te zorgen dat jouw keuken praktisch, functioneel en toch aantrekkelijk is.

Wat is de beste plek voor het servies?

Eigenlijk hangt de beste plek voor servies in de keuken af van verschillende factoren, waaronder de ruimte, de uitstraling en persoonlijke voorkeuren. Er zijn enkele veelvoorkomende opties:

  1. Keukenkasten: Wil jij jouw servies uit het zicht hebben, dan zijn keukenkasten de oplossing. Gebruik hiervoor planken of lades, afhankelijk wat het beste past bij de keuken. Organiseer het servies op een logische manier, zoals borden en kommen dicht bij de eettafel en glazen en mokken dicht bij de gootsteen of koffiehoek. 
  2. Servieskasten: Heb je de ruimte in huis, dan kun je overwegen om een servieskast toe te voegen. Niet alleen ideaal voor het opbergen van servies, maar ook zeer decoratief voor het presenteren van jouw servies.
  3. Open planken: Wil je een moderne en minimalistische uitstraling, dan kun je kiezen voor open planken. Gemakkelijk om het servies te pakken en ook zeer decoratief. Maak de planken wel regelmatig schoon, want ze trekken sneller stof en vuil aan dan gesloten kasten. 
  4. Lade-organizers: Voor de kleine items zoals bestek en onderzetters kunnen deze lade-organizers handig zijn. Deze kunnen in keukenladen worden geplaatst om de ruimte te maximaliseren.
  5. Serviesrekken: Heb je beperkte kastruimte of heb je servies dat je wilt laten zien, overweeg dan een servies-/wandrek. Monteer deze aan de muur of zet op het aanrecht om jouw servies te laten zien.

Wat is de beste plek voor pannen?

Net als bij servies hangt de beste plek voor het opbergen van pannen ook af van verschillende factoren, zoals de beschikbare ruimte, de uitstraling en persoonlijke voorkeuren.

Eén van de meest voor de hand liggende en logsiche plek voor jouw pannen is direct onder het fornuis. Plaats hiervoor een diepe lade of een kast met uittrekbare rekken zodat je er makkelijk bij kunt. Als je de ruimte hebt, overweeg dan om jouw pannen op te bergen in diepe lades met organizers. Deze organizer voorkomt dat de pannen beschadigd raken. 

Heb je een hoekkast in jouw keuken, overweeg het om deze te gebruiken voor het opbergen van pannen. Plaats draaiplateaus of uittrekbare rekken om de ruimte optimaal te benutten. 

Wat plaats je onder de wasbak?

Een afvalemmer is één van de meest voorkomende items onder de wasbak in de keuken. De reden hiervan is dat het uit zicht is en de ruimte onder de wasbak nog beschikbaar is. Kies een variant die past bij de beschikbare ruimte en de hoeveelheid afval die je produceert. Er zijn verschillende soorten zoals pedaalemmers en afvalbakken met gescheiden compartimenten.

De beschikbare ruimte onder de wasbak wordt ook gebruikt voor het bewaren van schoonmaakmiddelen zoals afwasmiddel, ontstoppingsmiddelen, vaatdoeken, vaatwastabletten en vuilniszakken. Alllemaal binnen handbereik tijdens het schoonmaken van de keuken. 

Hoe kan ik mijn kleine keuken het beste inrichten?

Is jouw keuken kleiner van formaat, geen probleem! Het inrichten van een kleine keuken vraagt erom dat je slim gebruik maakt van de ruimte, maar het is nog steeds mogelijk om al jouw spullen hier op te bergen. 

  1. Minimaliseer het aantal items in je keuken. Dus bewaar alleen de essentiële apparaten, serviesgoed en keukengerei die je regelmatig gebruikt. Dit houdt het overzichtelijk en minder rommelig.
  2. Gebruik wandruimte door het plaatsen van wandplanken, rekken of hangende opbergers. Hier kun je kruidenpotjes, keukengerei zoals spatels, opscheplepels en andere items opbergen.
  3. Maak gebruik van slimme opbergoplossingen in de kasten zoals lade-organizers, uittrekbare rekken en manden om de beschikbare ruimte optimaal te benutten en de keuken georganiseerd te houden.

Extra tips bij een kleine keuken

  • Bewaar alleen de spullen die je dagelijks/wekelijks nodig hebt, berg de rest op.
  • Overweeg het gebruik van opklapbare of uitschuifbare meubelstukken zoals inklapbare eettafels, uitschuifbare werkbladen of inklapbare stoelen.
  • Kies voor multifunctionele meubels die meerdere doelen dienen, zoals een keukeneiland met ingebouwde opslagruimte, een eettafel met ingebouwde opberglades, of een kruk die ook dienst doet als extra werkblad.
  • Gebruik lichte kleuren op muren, kasten en vloeren om de ruimte groter te laten lijken en zorg voor voldoende verlichting.

Hoe kan ik het beste mijn keukenlade inrichten?

Bij het inrichten van een keukenlade hoort een slimme organisatie en planning om het allemaal netjes op te bergen. Hierbij enkele stappen om jouw keukenlade zo efficiënt mogelijk in te richten:

  1. Maak de lade leeg en begin met een schone lade.
  2. Groepeer vergelijkbare items bij elkaar. Denk aan keukengerei, bestek, bakbenodigdheden, of keukenhulpmiddelen. Dit helpt om de lade georganiseerd te houden en maakt het gemakkelijker om items te vinden wanneer je ze nodig hebt.
  3. Gebruik organizers om alles op zijn plaats te houden in de lade. 
  4. Plaats de meest gebruikte items voor in de lade en de andere items verder naar achteren. 
  5. Indien mogelijk, maak gebruik van de verticale ruimte in de lade door items rechtop te plaatsen.
  6. Gebruik etiketten of labels om de inhoud van de lade te identificeren en het gemakkelijker te maken om specifieke items te vinden.
  7. Zorg ervoor dat je regelmatig de lade controleert en opruimt.

Inspiratie om je keuken gezellig te maken

De laatste stap maar zeker niet onbelangrijk is om jouw keuken extra gezelligheid te geven zodat het een uitnodigende sfeer krijgt waar je graag tijd doorbrengt met koken en eten met familie en/of vrienden. Hier zijn enkele inspirerende ideeën om je keuken gezellig te maken.

  • Gebruik een warm kleurenpalet voor een uitnodigende sfeer.
  • Introduceer natuurlijke materialen zoals hout, keramiek en rotan in de keuken voor een gezellige uitstraling. Denk aan houten snijplanken en rotan manden
  • Zorg voor warme verlichting, overweeg hierbij dimbare verlichting voor een warme gloed. 
  • Gebruik textiel zoals placemats, tafelkleden en keukentextiel in zachte stoffen voor een huiselijke sfeer.
  • Voeg decoratieve elementen zoals planten, woondecoratie of vazen toe om wat karakter aan jouw keuken te geven. 
  • Gebruik geurkaarsen, geurstokjes of verse bloemen om een aangename geur te verspreiden.

Kom gezellig langs of maak een afspraak

Op zoek naar de juiste inrichting van je keuken en daarbij hulp nodig? Plan een afspraak in met een van onze adviseurs. De keukenadviseur neemt graag de tijd voor je.

Maak hier jouw afspraak Doe keukeninspiratie op

Delen