Wat is de beste manier om je keuken in te delen?

Wat is de beste manier om je keuken in te delen?

De beste manier om je keuken in te delen hangt naast de beschikbare ruimte die je in jouw woning hebt ook samen met jouw wensen. Hoe wil jij jouw keuken indelen? Met onze ervaring gaan we jou hierbij helpen.

Met een perfecte keukenindeling loop je tijdens het bereiden van jouw eten zo min mogelijk. En je kookt het fijnste met de keukendriehoek. Wat inhoudt dat de kookplaat, spoelbak en koelkast zo dicht mogelijk bij elkaar worden geplaatst. Hoe beter deze indeling is, hoe minder afstand je moet afleggen tijdens het koken en sneller kunt werken.

Keukenindeling voorbeelden

Elke beschikbare ruimte voor de keuken is anders. Welke keukenvorm je ook hebt, er is altijd een geschikte keukenindeling voor.

  • Rechte/I-vorm keuken - Alle elementen liggen in deze keukenindeling op één rechte lijn. Wordt vaak toegepast in een kleine ruimte.
  • L-vorm keuken/hoekkeuken - Dit is één van de meest gekozen opstellingen. De werkdriehoek is optimaal om de loopafstand tijdens het koken te minimaliseren. Door de vorm beschikt de keuken over veel bewegingsruimte en loop je elkaar niet in de weg als je tegelijk in de keuken bent.
  • U-vorm keuken - De meest ideale manier om je keuken in te delen. In deze keuken is alles binnen handbereik en wordt er voor voldoende werk- en bewegingsruimte gezorgd.
  • Kookeiland - Deze vorm is geliefd in woningen waar de keuken bij de woonkamer wordt getrokken voor één geheel.
  • Parallelle keuken - Bestaat uit twee losse elementen tegenover elkaar en is zeer populair bij chefkoks. Kies je voor deze keuken met twee keukenbladen, dan is het verstandig om de kookplaat en de spoelbak in hetzelfde keukenblok te zetten. Dit voorkomt viezigheid op de grond.

Kleine keukenindeling

Heb je een kleine en smalle ruimte in huis voor jouw keuken, dan wordt er veelal gekozen voor een rechte keuken. Zoals eerder aangegeven liggen de elementen van een rechte keuken op één lijn.

Over het algemeen wordt een spoelbak in de keuken het meest gebruikt, plaats de spoelzone daarom centraal. Voor voldoende ruimte is een keukenblad van 3 meter aan te bevelen, mits mogelijk. Dit blad mag onderbroken worden door de spoelbak en de kookplaat. De koelkast plaats je over het algemeen aan de zijkant van de keuken.

Zelf een keukenindeling maken 

Wanneer je van tevoren zelf gaat nadenken over de indeling van jouw keuken, komt jouw droomkeuken voor jezelf steeds meer tot leven.

De meest ideale keukenindeling is afhankelijk van meerdere factoren en verschilt per persoon. Want iedere situatie is anders en iedereen heeft andere wensen en behoeften. Er zijn een aantal tips waar je over na kunt denken om uiteindelijk de ruimte zo praktisch mogelijk te benutten en in te delen. 

Praktische tips

  • Wat is de beschikbare keukenruimte en welke keukenvormen passen hier?
  • Waar zijn de vaste punten zoals ramen en deuren in de ruimte?
  • Wil je extra apparatuur of juist extra opbergruimte?
  • Waar zitten de aansluitingen?
  • Wat is het budget voor de indeling van de keuken?

Keukenindeling tips

Ben je op zoek naar de beste keukenindeling voor jouw situatie? Bedenk allereerst welke ruimte beschikbaar is en welke keukenvorm hier mogelijk is. En welke vorm je ook hebt, er is altijd een geschikte keuken mogelijk.

Plaats bij een nieuwe keuken de spoelbak, de kookplaat en de koelkast zo dicht mogelijk bij elkaar, oftewel pas de keukendriehoek toe. Dit zorgt voor efficiëntie in de keuken, omdat je sneller kunt werken en minder afstand hoeft af te leggen.

Heb je een kleine keuken, zorg er dan voor dat alle elementen op één lijn liggen. Plaats de spoelbak centraal, omdat deze het meest gebruikt wordt. Voordat jij jouw keukenafspraak hebt, kun je al nadenken over enkele vragen/tips wat volgens jou de beste keukenindeling kan zijn. 

Kom gezellig langs of maak een afspraak

Ben jij op zoek naar een nieuwe keuken en heb je hulp nodig bij de juiste keukenindeling? Plan dan een afspraak in voor een adviesgesprek. Onze keukenadviseur neemt graag de tijd voor je.

Maak hier jouw afspraak Doe keukeninspiratie op

Delen