Bediening van je tuinverlichting

Bediening van je tuinverlichting

Hoe ga je de buitenverlichting schakelen? Er zijn veel mogelijkheden, van schemerschakelaar tot bewegingsmelder, handmatig met een schakelaar of via een app. Hieronder lichten we de verschillen vormen toe.

Handmatig schakelen

De meest traditionele manier om je tuinverlichting te bedienen is met een handbediende schakelaar. Een goedkope, simpele en doeltreffende optie. Sluit de buitenverlichting direct aan op een dubbelpolige schakelaar in huis. Wil je de schakelpunten in de tuin plaatsen? Let er dan op dat je schakelmateriaal waterdicht i. De IP-waarde moet IP44 of hoger zijn. Houd ook rekening met verschillende zones is je tuin. Wil je deze afzonderlijk van elkaar kunnen bedienen? Dan zijn er meerdere schakelaars nodig.

Licht / donker

Geen omkijken naar je tuinverlichting? Kies dan voor lampen met een schemerschakelaar. Deze werkt op basis van hoeveelheid licht. Vaak is de sensorgevoeligheid door jezelf in te stellen. Zo kun je er zelf voor kiezen of de lampen aanspringen wanneer het net begint te schemeren of wanneer het al echt goed donker is. En zodra het weer licht(er) wordt zal de verlichting weer vanzelf uitgaan. Ideaal voor alle vormen van tuinverlichting, zoals spotjes, gevelverlichting en vijververlichting die je ’s avonds/’s nachts wil laten branden. Let er op dat de sensor niet op een te donkere plek, of vol in een ander lichtpunt hangt. Eventueel kun je de schemerschakelaar gebruiken in combinatie met een tijdklok die de verlichting diep in de nacht automatisch uitzet.

Tuin in, licht aan

De buitenlamp met bewegingsmelder is erg populair. Een bewegingsmelder is uitgerust met sensoren die reageren op beweging. Zo springt je buitenlamp automatisch aan zodra er iemand langs de sensor loopt. Vervolgens gaat de lamp ook vanzelf weer uit, na een zelf ingestelde tijd. Super handig en energiebewust. De lamp blijft namelijk niet onnodig branden.

Bovendien geeft het ook een gevoel van veiligheid. Het schrikt ongenode gasten af en het is voor jezelf ook prettig dat het licht aanspringt wanneer je in het donker thuiskomt. Daarom zijn lampen met een bewegingsmelder ideaal bij de voor-, achter- en/of  garagedeur. Het kan ook wenselijk donkere stukken in je tuin te voorzien van bewegingssensoren zodat gevaarlijke afstapjes, vijvers en andere obstakels niet over het hoofd worden gezien.

Let bij de aanschaf goed op het bereik van de sensor. Dus tot welke afstand en hoek de sensor beweging detecteert. Wil je dat de lamp al aanspringt als er iemand voor je huis langs loopt of pas wanneer er iemand op je tuinpad komt. Hang de sensor vervolgens op de juiste hoogte en zorg dat de sensor niet geblokkeerd wordt. Blijkt de sensor toch iets té gevoelig? Dan kan je de buitenste of onderste rand afplakken met tape.

Een bewegingsmelder kan heel goed gebruikt worden in combinatie met LED verlichting. LED kan namelijk goed tegen vaak in- en uitschakelen. LED geeft direct vol licht wanneer deze inschakelt en het heeft een lange levensduur. Voor buitenverlichting wordt veelal gekozen tussen 2000 en 3500 Kelvin, maar heeft de verlichting een veiligheidsfunctie dan kies je het beste voor een Kelvin waarde tussen de 4000 en 4500.

Slim en comfortabel

Stel je eens voor de je achtertuin verandert in een kleurrijke wereld door slechts één aanraking op je smartphone of dat de lampen automatisch aan gaan zodra je de oprit oprijdt! Met slimme verlichting kom je nooit meer thuis in het donker. Met een app zet je alvast de verlichting aan als je bijna thuis bent. Met slimme verlichting  kun je gemakkelijk automatische in en uit laten schakelen volgens een tijdschema, op basis van zonsopgang en zonsondergang of door gebruik van bewegingssensoren. Eventueel kun je de verlichting ook uitschakelen of dimmen. Ook op afstand met de app makkelijk te bedienen, zelfs als je op dat moment aan de andere kant van de wereld verblijft.

Met slimme buitenverlichting kun je naast verschillende wittinten ook kiezen uit miljoenen kleuren! Zo creëer je iedere gewenste sfeer in een handomdraai.

Wil je nou nog meer tips en/of advies over de bediening van tuinverlichting? Dan ben je altijd van harte welkom bij ons in de winkel! Onze adviseurs helpen je graag!

Openingstijden

Delen