Onderhoud overkappingen

Met een overkapping in de tuin is het elk seizoen weer buiten genieten! Het is een heerlijke buitenkamer waar je optimaal kunt ontspannen en tot rust komt. Overkappingen zijn er in aluminium en houten modellen. Een overkapping in de tuin vraagt zo nu en dan om het juiste onderhoud. Wij geven jou graag tips om zo lang mogelijk van jouw overkapping te genieten.

Onderhoud van een aluminium overkapping

Een aluminium overkapping vraagt om minimale onderhoud, maar af en toe is een kleine onderhoudsbeurt wel gewenst. Jouw overkapping ziet er dan niet alleen weer als nieuw uit, het verlengt ook de levensduur van het aluminium. Want wanneer jij of de buren bomen in de tuin hebben, dan vind je regelmatig takken en bladeren in de goot van de overkapping. Ook een regenbui kan het nodige achterlaten op de dakplaten of profielen van de terrasoverkapping.

De goot van jouw overkapping vangt  heel gemakkelijk het regenwater op en zorgt ervoor dat dit wordt afgevoerd door de afvoerbuis. Het is daarom belangrijk dat je deze goot regelmatig vrijmaakt van takken en bladeren zodat er geen verstoppingen ontstaan en het water gemakkelijk weggaat.

Lees meer over onze aluminium overkappingen

Het schoonmaken van het aluminium doe je met lauw water en een schoonmaakmiddel met een PH-waarde lager dan 7,5. We raden het af om schuursponzen en een hogedrukreiniger te gebruiken. Hierdoor is namelijk de kans groot dat de laklaag beschadigd. Heb je onderbouwelementen zoals schuifwanden of kozijnen, dan kun je deze op dezelfde manier schoonmaken als de rest van de overkapping.

Heb jij een glazen overkapping in de tuin staan? Dan maak je deze op de volgende manier schoon. Verwijder ten eerst het losse vuil van de glasplaten. Gebruik hiervoor een zachte bezem of stofzuiger. Vervolgens spoel je de glasplaten met veel water schoon en was je deze met een sopje. Om je bereik te vergroten, kun je ook een telescopische autoborstel gebruiken. De glasplaten laat je pas echt glimmen met een zeem en een raamtrekker. Ziet jouw overkapping er straks ook weer zo glimmend uit?

Het onderhoud van een houten overkapping

Een houten overkapping in de tuin staat gezellig door de warmte van het hout. Deze overkapping heeft af en toe wat onderhoud nodig. Ieder jaar kun je een grondige schilderbeurt geven met eventueel een product wat bescherming biedt tegen hout. Tegenwoordig hebben veel mensen een overkapping van Douglas hout in de tuin staan. Na oplevering van deze overkapping heeft deze weinig aandacht nodig. De nerven van het hout worden met het drogen steeds meer naar elkaar toegetrokken. De hardheid van het hout neemt dan toe na verloop van de jaren.

Onderhoud aan een Douglashouten overkapping is dus vrijwel niet nodig. Het is meer afhankelijk van wat je zelf wilt. Kies je ervoor om het Douglas hout niet te behandelen, dan zal het hout na verloop van tijd langzaam gaan vergrijzen. Deze vergrijsde kleur maakt het Douglashout enorm populair! Je kunt het hout ook beschermen, maar er wel voor zorgen dat het zijn oorspronkelijke kleur behoudt. Daarnaast kun je het ook in de olie zetten, beitsen of behandelen met verf. Het is maar net welke uitstraling jij jouw houten overkapping wilt geven.

Ontdek onze Douglas overkappingen

Het is dus belangrijk dat je jouw overkapping goed onderhoud. Zo heb je jarenlang plezier van jouw overkapping! Heerlijk genieten in de tuin terwijl het zonnetje langzaam ondergaat. Lekker genieten van een hapje en een drankje in de overkapping. We willen niets liever! Wil jij persoonlijk advies van onze adviseurs over hoe jij jouw overkapping het beste kunt onderhouden?

Vraag hier om persoonlijk advies

filter en sorteer