Onderhoud barbecues

Op mooie dagen eten we graag buiten! Of het nou gaat om een uitgebreid diner of een simpele barbecue, samen buiten eten is altijd een succes. Om na jouw heerlijke diner de barbecue uitgebreid schoon te gaan maken, daar zit niemand op te wachten. Toch is het voor de levensduur van je barbecue van groot belang. Met deze makkelijke onderhoudstips is jouw barbecue na elk gebruik weer helemaal als nieuw!

Onderhoud van jouw houtskoolbarbecue

De beste barbecue beleving krijg je met een houtskoolbarbecue. Maar hoe houd je deze nu het makkelijkst schoon? Het rooster maak je het makkelijkst schoon wanneer deze nog warm is. Wanneer je het rooster eerst af laat koelen, hechten etensresten zich meer vasthechten en wordt het schoonmaken moeilijker. De as van de houtskool kan bij de volgende barbecue avond voor veel rookontwikkeling zorgen. Zorg er daarom ook voor dat je na het barbecueën de as uit de kuip van de houtskoolbarbecue verwijdert. Zo kun jij de volgende barbecue avond fris en fruitig beginnen! Voor een intensieve schoonmaakbeurt kun je de kuip en het deksel reinigen met een barbecue cleaner. Prima klusje voor een zaterdagmiddag in de zon!

Bekijk onze houtskoolbarbecues

Onderhoud van jouw gasbarbecue

Een avond lekker gebarbecued? Verwijder dan alle grove etensresten met een keukenpapiertje. Zet vervolgens het vuur op de hoogste stand en sluit het deksel voor ongeveer 10 minuten. Blijf wel bij de barbecue in de buurt. In die 10 minuten worden alle resten verbrand en kun jij de barbecue makkelijk schoonmaken met een grillborstel. Als je dit bijhoudt, is deze klus elke keer een fluitje van een cent.

Aan de binnenkant van het deksel kan een klein laagje vet ontstaan. Dit maak je het makkelijkst schoon met een barbecue cleaner en heet water. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat na verloop van tijd verf van het deksel afbladdert. De meeste deksels zijn geëmailleerd en van roestvrij staal. Hierop zit dus geen verf of andere beschermlagen. Houd er wel rekening mee dat vet en andere sappen na verloop van tijd in de emaille-laag kunnen branden, waardoor oppervlakkige corrosie ontstaat. Dit is geen kwaliteitsprobleem maar dit zijn normale gebruikssporen. Een teken dat jij vaak hebt genoten van jouw barbecue!

Bekijk onze gasbarbecues

Onderhoud van jouw elektrische barbecue

Heb jij een elektrische barbecue? Let dan goed op: haal altijd de stekker uit het stopcontact voor dat je begint met het schoonmaken van de barbecue! Zorg ervoor dat de stekker, kabel, temperatuurregelaar en het warmte-element niet in aanraking komen met stromend water of ondergedompeld worden! Het verwarmingselement van de barbecue gloeit rood wanneer de barbecue aanstaat. Doordat deze letterlijk gloeiend heet wordt, verbranden sappen vetten vrijwel meteen weer. Wanneer er op lagere temperatuur wordt gebarbecued, kan het warmte-element toch wat vet worden. Deze kun je het beste reinigen met een spons, een beetje warm water en een vetoplossende afwasmiddel. We raden het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen voor het warmte-element af omdat deze het element kunnen aantasten. Net zoals bij een gasbarbecue kun je na het barbecueën het deksel dicht doen en de barbecue op de hoogste stand even 10 minuten laten staan. Hierna kun je de barbecue makkelijk schoonborstelen met een speciale barbecueborstel. Makkelijk toch?

Bekijk onze elektrische barbecues

Boer. BBQ Cleaner

Met onze eigen Boer. BBQ Cleaner breng jij jouw barbecue weer in topconditie! Deze cleaner tast het materiaal van jouw barbecue niet aan en binnen no time heb jij jouw barbecue makkelijk schoongemaakt. De cleaner is verkrijgbaar in onze winkel!

Gouden tips

Wij hebben nog een aantal gouden tips waarmee jij niet alleen van je barbecue gaat houden maar de barbecue ook van jou!

  • Vet het grillrooster voor het barbecueën in met olie. Dit voorkomt dat gerechten aan het rooster blijven plakken.
  • Met de indirecte grillmethode kun je jouw barbecue het beste tegen vuilresten beschermen. Wanneer je een aluminium druipbakje in het midden van het houtskoolrooster plaatst en jouw gerecht daarboven op het grillrooster, lekken de vetten en sappen dan in het bakje. Deze kun je na het barbecueën makkelijk weggooien. Giet een beetje water in het aluminium bakje om eventuele rookontwikkeling te voorkomen.
  • Bewaar je barbecue in de winter binnen in een garage, schuur of kelder. Gebruik een hoes en sluit de bovenste en onderste ventilatieroosters. Zo houd jij jouw barbecue in topconditie!

Twijfel je nog welke onderhoudsproducten geschikt zijn voor jouw barbecue? Kom dan naar onze winkel. Onze barbecuespecialisten adviseren jou graag! Bovendien kun je op onze tuinafdeling volop barbecue inspiratie opdoen. Tot snel?

Bekijk onze openingstijden

filter en sorteer