Red de bijen!

Red de bijen!

Een groot fan van tuinieren? Dan weet je als geen ander dat we veel te danken hebben aan bijen en andere bestuivers. Op zonnige lentedagen, zodra we de tuinen om ons heen weer tot bloei zien komen, horen we het gezoem van de bijen overal om ons heen. Het is een teken dat het voorjaar weer is begonnen, maar er zijn kapers op de kust. Tijd om in actie te komen!

De kleine helpers van de natuur

Wist je dat er in de wereld maar liefst 25.000 bijensoorten zijn?! Helaas neemt deze bijenpopulatie de laatste jaren enorm af. De afgelopen jaren zijn er al drie hommelsoorten uitgestorven en de Europese Rode Lijst voor Bijen waarschuwt dat ongeveer één op de tien wilde bijensoorten in Europa met uitsterven wordt bedreigd. Sommige mensen zijn geen groot fan van bijen, maar toch zijn ze van groot belang voor de natuur en onze tuin. We noemen ze ook wel de kleine helpers van de natuur. 

Bijen zijn eigenlijk het prachtige voorbeeld van de natuur in harmonie. Wanneer je bloemen in de tuin hebt, dan gebruiken de bloemen hun geur en kleur om bijen aan te trekken en geven ze nectar en stuifmeel terug. De bijen gaan vervolgens verder op reis van bloem naar bloem en zorgen ervoor dat met behulp van het stuifmeel planten zich kunnen blijven voortplanten. Dit geldt voor de bloemen in onze tuin, maar ook voor de bomen die de aarde van zuurstof voorzien. Geloof ons maar, zonder het harde werken van bijen zou er weinig groeien op aarde. De oorzaak van het uitsterven van de bijen is voornamelijk door de habitatvernietiging. Dit gebeurt zowel door intensieve landbouw als de verstedelijking. Maar klimaatverandering en giftige pesticiden vergroten dit probleem helaas.

Wat kun jij doen?

Toch zijn er voor ons enkele manieren om de bijen te redden. Gelukkig maar, want wat zouden we moeten zonder bijen? Zo heeft Fiskars een fantastische oplossing bedacht om de bijen te redden, namelijk met de Happy Bee Box. Check hieronder de leuke actie die ze hiervoor hebben bedacht!

Maar met een aantal eenvoudige tips kunnen we met elkaar meer doen voor de bijen. Je kunt ook zelf een bijenhotel bouwen. Veel bijen zijn solitair en nestelen zich graag in een veilige stapel hout of bamboe. Met deze materialen maak je dus heel erg eenvoudig jouw eigen bijenhotel. Heb je een bijenhotel, zorg er dan voor dat je deze niet op een winderige plek zet of ergens waar de regen kan binnendringen. En weet je wat leuk is?! Dit hotel is 24/7h geopend! Zo is er altijd plek voor de bij in het hotel.

Je kunt er ook voor zorgen dat de natuur een deel van het werk doet. Wanneer de ruimte het toelaat, creëer dan een wilde plek of miniweide in de tuin waar wilde bloemen kunnen groeien. Verwijder hieruit geen dode takken en vermijd ook het harken van bladeren. Je biedt hiervoor insecten en andere kleine dieren onderdak. Maai het gazon ook minder vaak en laat hier ook wilde bloemen groeien. Je zorgt ervoor dat het gras wat langer blijft zodat het niet uitdroogt bij warm weer. 

En heb je last van onkruid? Vermijd dan het gebruik van pesticiden of onkruidverdelgers, welke giftig zijn voor bijen. Voordat je ongedierte in de tuin gaat aanpakken, vraag jezelf dan af of ze echt zo schadelijk zijn. Dus verwijder het onkruid in jouw tuin mechanisch. Tijdens de hete zomermaanden zorg je ervoor dat de dieren niet uitdrogen. Zet daarom een paar bakjes water in de schaduw. Vul deze bakjes af en toe bij met schoon water. Voeg drijvende stokken toe om de bijen een goede landingsplaats te bieden en om te voorkomen dat ze verdrinken. 

Kies de juiste bloemen

Wat een goede bloem voor honingbijen kan zijn, is dat niet noodzakelijkerwijs het gevak bij wilde bijen. Alle bloemen die wilde bijen voeden zijn altijd geschikt voor honingbijen. Kies daarom als vuistregel altijd beplanting waar wilde bijen dol op zijn. Daarbij is het geen geheim dat bijen dol zijn op kleurrijke bloemen. Vooral paarse bloemen trekken bijen aan. De reden daarvan is dat ze paars duidelijker zien dan andere kleuren. Dus denk vooral paars en de bij kan zijn geluk niet op in jouw tuin! 

Laten we in actie komen tegen de bijen! Samen zorgen we ervoor dat de bijen niet met uitsterven worden bedreigd. Met de tuinproducten van Fiskars zorg je ervoor dat jouw tuin helemaal klaar is om de bijen te verwelkomen. Ontdek hieronder ons assortiment online of kom gezellig langs in onze winkel. Onze adviseurs staan voor je klaar om te helpen & vergeet niet te profiteren van de Happy Bee box campagne.

Delen