Intekenen accentverlichting in de tuin

Intekenen accentverlichting in de tuin

Tuinverlichting zorgt niet alleen voor licht in het donker, maar ook voor een sfeervolle omgeving. Dit kun je realiseren door accentverlichting toe te passen. Maar wat is accentverlichting? Hoe pas je het toe? En welke lamp kies je? We leggen het hieronder uit.

Wat is accentverlichting

Accentverlichting valt in de categorie sfeerverlichting; het zorgt voor gezelligheid en een aangename omgeving. Het doel van accentverlichting is bepaalde objecten/eyecatchers in je tuin extra onder de aandacht te brengen. Om deze bijzondere elementen in je tuin meer op te laten vallen gebruik je het best richtbare verlichting. Denk hierbij aan wandspots, prikspots of grondspots.

Prikspots zijn spotlights voor je tuin. Hiermee zet je letterlijk die ene prachtige boom, zeldzame plant of dat bijzondere kunstwerk in de spotlight. Het grote voordeel van prikspots is dat ze kantelbaar zijn en dat je de lichtstraal dus elke gewenste kant op kan laten schijnen.

Grondspots worden in de grond gemonteerd, zodat alleen de bovenkant zichtbaar is. De lichtstraal gaat recht omhoog en wanneer deze weerkaatst tegen een muur, schutting of boom zorgt dit voor een mooi lichteffect. Deze spots worden ook vaak gebruikt om trapjes en opstapjes te accentueren.

Wandspots zijn ideaal voor het uitlichten van de gevel van je woning. Zorg dat de lampen voldoende ruimte hebben om hun licht te schijnen voor een fraai effect. Wandlampen zijn ook goed toe te passen op de schutting. Hiermee kun je verschillende elementen in de tuin uitlichten, zoals planten, struiken of bloemen.

De juiste lamp

Zoals eerder gezegd gebruik je accentverlichting om je tuin sfeervol te maken. Je creëert hiermee prachtige schaduwen en lichteffecten in je tuin. De verlichting mag goed zichtbaar zijn, maar niet overheersen. Kies daarom voor een sfeervolle, warme tot neutrale lichtkleur. Met een lichtbron tussen 2700K en 3000K zit je goed om er een sprookjesachtig geheel van te maken. Uiteraard mag je hier best een beetje mee spelen, want die prachtige boom komt nog beter tot zijn recht met een lichtkleur van 4000K. Door deze hogere waarde lijkt het licht net iets feller, waardoor de boom nog meer opvalt.

Daarnaast gebruik je verlichting met een kleinere stralingshoek, zodat de accentverlichting goed tot zijn recht komt. Een kleine stralingshoek van bijvoorbeeld 45 graden, zorgt er namelijk voor dat de lichtstralen uit de lamp gebundeld zijn waardoor ze een bepaald element zeer goed uit kunnen lichten.

De lichtsterkte bepaalt hoe ver de lampen schijnen, het bereik van de verlichting. Voor accentverlichting is een lumenwaarde tussen de 300 en 500 de beste optie. Dit staat ongeveer gelijk aan een bereik van één vierkante meter.

Ook niet onbelangrijk bij het uitzoeken van tuinverlichting is de IP-waarde. Deze waarde geeft aan in hoeverre de verlichting beschermd is tegen stof en water. Bij wandspots als gevelverlichting wordt een waarde van minimaal IP44 aangeraden. Voor prikspots die in direct contact komen met regenwater kies je voor minimaal IP65. Grondspots moeten volledig beschermd zijn tegen wateren stof. Een minimale waarde van IP67 is daarom de beste keus.

Nu hebben we naast de basisverlichting ook de accentverlichting gehad. Wil je nou nog meer tips en/of advies over de accentverlichting? Dan ben je altijd van harte welkom bij ons in de winkel! Onze adviseurs helpen je graag!

Openingstijden

Delen