Dé woontrend die je wilt hebben: Japandi

Dé woontrend die je wilt hebben: Japandi

Japan en Scandinavië, twee gebieden die op de wereldkaart enorm ver uit elkaar liggen. Maar op het gebied van wonen liggen deze twee gebieden toch wel heel erg dicht bij elkaar. Beide culturen hebben de kunst van het zen wonen heel erg goed onder de knie. Voeg je deze culturen samen, dan ontstaat er een woonstijl waar je helemaal rustig van wordt. Met deze stijl bedoelen we de woontrend: Japandi. Benieuwd hoe je de Japandi woontrend in huis haalt? Wij laten het jou in deze blog zien. 

Een mix van warmte & minimalisme

De twee woonstijlen zorgen samen voor een nieuwe sfeer in jouw interieur. In de Japandi woontrend staat eenvoud in vormgeving, de liefde voor natuurlijke materialen en ambachtelijke handwerk echt centraal. Strakke lijnen en organische vormen komen in deze woontrend heel erg mooi tot zijn recht. De woonstijl is te typeren als een stijl van warmte en minimalisme, wat zorgt voor een rustgevend gevoel. Aan de Japanse woonstijl wordt een Scandinavische touch gegeven. 

Maar hoe zijn deze twee werelden dan bij elkaar gekomen? Eigenlijk begon het allemaal 150 jaar geleden, te danken aan de oude culturele banden tussen Denemarken en Japan. In die tijd gingen heel erg veel Deense architecten, kunstenaars en ontwerpers naar Japan om daar wooninspiratie op te doen. De Denen waren de eerste westerlingen die het Aziatische land bezochten. Velen geloven ook dat de Japanse invloeden terug te zien zijn in de keramiek, meubelen en het minimalisme in het hedendaagse leven in Denemarken. Maar de bewondering is toch ook wel wederzijds, want in Japan is het Deense design al jaren uitermate populair! 

In de Japandi woontrend speelt natuur toch wel de hoofdrol. De natuurlijke warmte van hout zie je in heel erg veel woonitems terug. Wat betreft kleur, dan hebben we te maken met twee stromingen binnen deze woontrend. Wil je net iets meer Scandinavische invloeden terug laten komen? Dan kies je voor witte of neutrale kleuren met rijke accenten. Ben je net iets meer fan van Japan? Dan vind je iets meer kleur zoals blauw, groen, donkerpaars en/of bruin. Ook zwart is in de woonstijl een zeer populaire kleur.

Stylingtips

Maar ja, dan is de vraag... Hoe pas je de Japandi woonstijl zo goed mogelijk toe in jouw interieur? Wij geven jou een aantal stylingtips die je kunt gebruiken om deze stijl in jouw interieur toe te passen. 

Stylingtip 1
Tegenwoordig hoef je tegels allang niet meer alleen te gebruiken in de badkamer en/of keuken. Ook in de woonkamer of de slaapkamer zie je steeds vaker dat er gekozen wordt voor tegels. In de Japandi stijl komt dit ook wel heel erg terug. Tegels passen namelijk perfect in een interieur met een minimalistisch karakter. De gladde oppervlakten van de tegels geven een "clean" gevoel waardoor de ruimte extra opgeruimd lijkt. Om deze stylingtip toe te passen, kun je kiezen voor een spannende kleur tegel of gebruik je verschillende formaten tegels bij elkaar. 

Stylingtip 2
De trend van de teddystof zien we de laatste tijd steeds vaker terug komen. En in de Japandi woontrend zie je deze teddystoffen ook voorbij komen. Maar dat is eigenlijk ook geen wonder, want deze stoffen zijn onwijs uitnodigend om op neer te ploffen. Niet alleen de sierkussens omarmen dit materiaal, ook de banken en fauteuils. In de Japandi stijl draait het om de zoektocht naar zachtheid. Hoe zachter, hoe beter! En hoe kun je dat nu beter doen door dikke vloerkleden, wollen plaids en plofkussens toe te passen in jouw interieur.

Stylingtip 3
De tegels uit de eerste stylingtip zorgen voor de grafische lijnen in jouw interieur, maar in deze trend spelen de organische vormen ook een grote rol. Van rond tot bol en van assymmetrisch tot golvend; dat zijn de kernwoorden die passen bij de items voor in huis. Met de organische vormen zet je het serene karakter op de voorgrond.

Stylingtip 4
Wit zie je eigenlijk niet echt terug in de Japandi woonstijl. Toch is het kleurenpalet heel er licht. Met kleuren zoals zand, grijs en nudetinten creëer je een warm geheel dat aan de ene kant rustig oogt maar aan de andere kant ook volop in beweging is. Door af en toe een bruintint te gebruiken, houd je jouw interieur spannend. Ook donkergrijs, in bijvoorbeeld de vorm van betonlook verf, werkt goed met de rest van de kleuren uit deze trend. 

Eind conclusie is dus dat je het strak moet houden. Minimalisme is toch wel het begrip in de Japandi stijl. Zorg daarom altijd voor een lege vloer zonder rommel en kies voor meubelen met strakke lijnen. Hoe strakker, hoe beter! In een wereld waar we constant op zoek zijn naar rust en regelmaat, kan een Japandi interieur wel eens een fijne binnenkomer zijn. Is de Japandi woontrend iets voor jou? Kom dan eens langs in onze winkel & vind de woonitems die passen in deze interieurstijl.

Bekijk onze openingstijden

Delen