In 4 stappen jouw eigen moestuinplan

In 4 stappen jouw eigen moestuinplan

Eigenlijk is het nog hartje winter maar stiekem kijken we ook al met een schuin oog naar de lente. En dat betekent het aanleggen van de moestuin. Maar voordat je begint met het aanleggen van een moestuin is het verstandig om eerst een plan te maken hoe je jouw moestuin in wilt delen. Heb je geen idee welke stappen je moet volgen? Wij helpen je op weg!

Stap 1 | Plek en grootte van jouw moestuin

Je begint met het bepalen van hoe groot jouw moestuin moet worden. Is dit de eerste keer dat je een moestuin aanlegt? Begin dan niet te groot. Zo kun je wennen aan je moestuin, houd je het overzichtelijk en kun je gaandeweg bekijken of je genoeg ruimte hebt. Als het je goed af gaat, kun je jouw moestuin altijd nog uitbreiden. Tip: schaf een pakket aan voor een moestuinbak van 1 x 1 meter. Dé perfecte ‘mini garden’ voor jouw moestuin! Ga je meteen voortvarend van start met een grotere moestuin? Zorg er dan voor dat je ruimte overhoudt voor een looppad. Doordat je regelmatig in je moestuin aan de slag zult moeten, is het handig als je met een kruiwagen en jouw tuingereedschap door de moestuin heen kunt.

Vervolgens ga je kijken naar de ligging van je moestuin: misschien wel het belangrijkste onderdeel van je plan. Een goede ligging heeft namelijk heel veel invloed op de vruchtbaarheid van jouw grond en gewassen. Allereerst is goed om te zorgen voor een plek met zoveel mogelijk zon. We hebben het dan over zo’n zes à acht uren zon per dag. De meeste groenten etc. zijn namelijk enorme zonliefhebbers. Als je de ligging van de moesbedden van noord naar zuid laat lopen, kan de zon tussen jouw gewassen door schijnen. Zo zorg je ervoor dat jouw planten gelijkmatig groeien en vruchten mooi geleidelijk rijpen. Ben jij helaas geen trotse bezitter van een tuin op het zuiden? Niet getreurd! Er zijn ook heel veel groenten die het bij halfschaduw perfect doen. Denk dan bijvoorbeeld aan biet, wortel en sla.

Naast de zon is de wind een belangrijke factor waar je rekening mee moet houden. Een windstille plek is niet nodig, de plantjes vinden warme wind heerlijk! Maar kies wel voor een beschutte plek. Vooral bescherming tegen een noord- of noord-oostelijke wind is belangrijk!

Stap 2 | Groenten, fruit en kruiden kiezen

Nu is het tijd om te bepalen welke groenten, fruit en/of kruiden je wilt zaaien of planten. Maar er zijn zóóóveel mogelijkheden dus waar begin je? Allereerst gaat het er natuurlijk om dat je de groenten, fruit en/of kruiden die je kiest zelf lekker vindt! Het zou erg zonde zijn als je allerlei groenten in je moestuin hebt staan die je vervolgens niet gaat gebruiken. Dus maak een lijstje met jouw favoriete groenten, fruit en kruiden waarmee jij denkt de sterren van de hemel te kunnen koken.

Wanneer je hebt bepaald wat je in jouw moestuin wilt gaan zaaien of planten, is belangrijk om uit te zoeken hoeveel ruimte jouw gewassen nodig hebben. Neem bijvoorbeeld courgette, deze plant neemt erg veel ruimte in. Wanneer je met een kleine moestuin begint, is het dus niet zo verstandig om voor deze groente te kiezen. Tomaten zijn bijvoorbeeld ideaal voor in een kleine moestuin omdat deze plant de hoogte in groeit. Weet je niet helemaal zeker hoeveel ruimte jouw gewassen in zullen gaan nemen? Voor de tuinkalender KIDS hebben we een moestuinplan gemaakt die je zelf kunt uitknippen en indelen. Hier kun je altijd even op spieken.

Spiek hier voor het moestuinplan van de kids

Een laatste aandachtspunt voor het kiezen van je gewassen is dat niet alle groenten, fruit en kruiden goed met elkaar in één moestuin overweg kunnen. Maar er zijn ook heel veel gewassen die elkaar versterken in de moestuin en bijvoorbeeld gezamenlijk ziektes of ongedierte op afstand houden. Dit wordt ook wel combinatieteelt genoemd. Doe hier dus research naar voordat je een definitieve keuze maakt. Hoeveel gewassen je uiteindelijk kunt kiezen, hangt af van de indeling die je maakt. Voor welke gewassen ga jij?

Wijnand, adviseur buiten:
'Bij ons vind je heel veel verschillende soorten groente zaden, kruidenzaden en meer. Kijk alvast online of kom naar onze winkel voor het uitgebreide assortiment.'

Ontdek ons assortiment zaden

Stap 3 | De moestuin indelen

Bij het indelen van je moestuin verdeel je deze op in vlakken. Heb je een kleine moestuin van 1 x 1 meter? Dan zijn negen vakken het meest voor de hand liggend, maar dit is uiteraard volledig afhankelijk van welke gewassen je hebt gekozen en hoeveel ruimte deze nodig zijn. Bij de vorige stap hebben we je al verteld over combinatieteelt, maar nog een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden is wisselteelt. Nu zien we je al denken: wat houdt wisselteelt nou weer in? Don’t worry, wij leggen het uit!

Met wisselteelt houd je, net zoals bij combinatieteelt, ziekten en ongedierte op een natuurlijke manier op afstand. Maar wat met name belangrijk is, is dat bepaalde groenten stoffen in de grond achterlaten waar andere groenten weer van kunnen profiteren. Stap één hierbij is om de planten uit één gewassengroep bij elkaar te zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koolsoorten, bladgroenten en peulgewassen. Vervolgens verhuis je elk jaar een gewassengroep naar een volgend moestuinbed zodat de volgende groep kan profiteren van zijn of haar voorgangers. Uiteraard doe je dit wel in een bepaalde volgorde. Wil je kolen in je moestuin planten? Deze gewassengroep heeft veel voedingsstoffen nodig uit de grond. Het jaar daarop kun je in die grond wortelen en aardappelen planten aangezien deze gewassen de minste voedingsstoffen nodig hebben. En zo heeft elke gewassengroep een eigen ‘gebruiksaanwijzing’.

Tip: heb je een plattegrond gemaakt van jouw moestuin? Bewaar deze dan voor volgend jaar zodat je precies weet op welke plek je jouw nieuwe gewassen kunt planten.

Stap 4 | Voorbereiding op het aanleggen van de moestuin

Volgende maand leggen we je uit hoe je de moestuin aan moet leggen en waar je op moet letten. Uiteraard vertellen we je dan ook wanneer je kunt oogsten! Maar een goede voorbereiding is het halve werk. Dus als het moment daar is dat je de moestuin kunt gaan aanleggen, moet jij natuurlijk wel alles bij de hand hebben om meteen van start te kunnen gaan. Wij hebben een handig overzicht van alle benodigdheden voor jouw moestuin:

  • Plantjes of zaden van jouw gekozen gewassen
  • Tuinaarde of moestuingrond die genoeg voedingsstoffen bevatten
  • Hippe tuinhandschoenen
  • Een plantenschepje om jouw gewassen te kunnen planten
  • Een hark voor het weghalen van onkruid
  • Gieter of tuinslang om jouw moestuin regelmatig van water te voorzien
  • Bamboestokken of klimrekjes voor klimgewassen

Ben jij enthousiast geworden en wil jij ook helemaal voorbereid zijn op het aanleggen van jouw moestuin? Shop dan al jouw benodigdheden online of in onze winkel. Onze tuinadviseur Wijnand helpt je graag!

Bekijk onze openingstijden

Delen