Welk slaaptype ben jij?

Welk slaaptype ben jij?

Val jij direct in slaap of lig je de hele nacht te woelen? Slapen speelt een grote rol in ons leven en is voor onze gezondheid zeer belangrijk. Je kunt denken dat er twee verschillende slaaptypes, oftewel chronotypes, zijn. Toch is dit niet het geval. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat er meerdere slaaptypes zijn. Maar welke ben jij? Je komt erachter in deze blog.

Niet twee, maar vier slaaptypes

De Amerikaanse psycholoog en slaapexpert Michael Breus typeert niet twee maar vier slaaptypes. Volgens hem is het belangrijk om rekening te houden met welke chronotype je bent bij het indelen van jouw activiteiten en werkzaamheden. Het chronotype is namelijk de natuurlijke neiging van ons lichaam om op bepaalde momenten bezig te zijn of op andere momenten juist te slapen.

Jouw chronotype hangt nauw samen met jouw circadiane ritme. Dat is het ritme dat de slaap-waakcyclus en melatonineproductie van het lichaam regelt. Dit ritme wordt voornamelijk beïnvloed door de blootstelling aan licht en volgt hierbij de cyclus van de zon. Dus dat betekent dat er in de ochtend minder melatonine wordt aangemaakt, zodat we wakker worden. In de avond is dat juist meer om ervoor te zorgen dat je in slaap valt.

Volg het chronotype

In tegenstelling tot het circadiane ritme wordt jouw chronotype niet beïnvloed door externe krachten, maar is dit genetisch bepaald. Belangrijk is daarom om altijd met jouw chronotype mee te werken en er niet tegenin te gaan. Zo ben je altijd uitgerust en kun je de dag zo productief mogelijk doorbrengen.

Ervaar je een slechte slaapkwaliteit ondanks een goede nachtrust, dan is de kans aanwezig dat je jouw chronotype tegenwerkt. Dit kan bijvoorbeeld gelden wanneer jij en je bedpartner verschillende chronotypes hebben, maar jullie wel tegelijk gaan slapen en opstaan.

Maar wat zijn dan deze slaaptypes en hoe kun jij jezelf typeren? We leggen de vier verschillende slaaptypes graag voor je uit!

De beer

Meest voorkomende slaaptype, zo'n 55% van de mensen, is de beer. De beren functioneren het beste na minimaal 8 uur slaap en slapen over het algemeen diep. Mensen met dit slaaptype zijn het meest productief voor de middag en in de vroege namiddag. Daarna voelen zij hun energie afnemen en in de vroege avond begint hun lichaam te ontspannen om te gaan slapen.

Het bioritme van de beer volgt graag de natuur, dus voor hen is het goed om met de zon op te staan en te gaan slapen zodra de zon ondergaat. In de zomer zijn beren minder snel moe in de avond en staan ze in de ochtend makkelijker op.

Herken jij jezelf hierin? Plan dan je belangrijkste taken in de middag omdat je dan het meest productief bent. Duik rond een uurtje of 23.00 uur je bed in. Ben je overdag moe? Dit is het enige slaaptype dat baat kan hebben bij een dutje, oftewel powernap, overdag. Tip: drink als je wakker wordt eerst een groot glas water voordat je naar koffie of andere dranken grijpt.

De leeuw

Ongeveer 15% van de bevolking behoort tot het slaaptype leeuw. Als leeuw ben je meestal vroeg wakker en zit je direct vol energie. Deze energie heb je in de middag ook nog, maar in de avond zakt het energiepeil snel naar beneden. Een leeuw functioneert het beste in de ochtend en voormiddag.

Deze mensen zijn op hun best als ze direct aan de slag kunnen en hun to-do lijstje zo snel mogelijk kunnen wegwerken. Nadat ze klaar zijn met hun activiteiten en werkzaamheden en in de vroege avond tot rust komen, vinden ze het fijn om optijd naar bed te gaan. Want nee, een avondmens is de leeuw niet. Het liefst duikt een leeuw rond 22.00 uur in bed. Dit is dan eigenlijk ook wel de ideale bedtijd voor een leeuw, welterusten.

De wolf

Wanneer je geen ochtendmens bent, dan kun je jezelf typeren als een wolf. Een wolf is dus eigenlijk het tegenovergestelde van een leeuw. Ongeveer 15% van de bevolking is een wolf, welke in de ochtend moeilijk uit bed komen. Jij hebt in de ochtend heel wat nodig om te kunnen functioneren. Later in de middag word je productief, dus hier kun je in de planning rekening mee houden. De productiviteit van een wolf ligt ergens tussen 12.00 en 16.00 uur en in de avond krijgen ze nog een flinke dosis energie.

Een wolf is zelden voor middernacht moe en ook in de avond kunnen deze mensen goed werken. Moet je toch optijd naar jouw werk? Zet dan twee verschillende wekkers rond 07.00 uur. Ontbijt meteen na het wakker worden om sneller op gang te komen en beweeg na het ontbijt. Als wolf ben je niet moe voor middernacht, dus het is ook prima om rond de klok van 0.00 uur te gaan slapen.

De dolfijn

Vind je het moeilijk om in slaap te komen omdat je maar 'aan' blijft staan? Vallen je ogen dicht, maar word je wakker bij ieder geluid? Dan behoor je tot het slaaptype dolfijn, net als 10 - 15% van de bevolking. Spijtig genoeg komt bij dit slaaptype de meeste slaapstoornissen voor, ze zijn vaak chronisch moe.

Ben je bereid om alles uit je dag te halen? Begin de dag met een korte work-out, liefst zo vroeg mogelijk rond 06.30 uur. Ontbijten kun je het beste een uur na jouw work-out doen. Een dolfijn is in de middag het meest productief, plan daarom je belangrijkste taken tussen 13.00 en 17.00 uur. Het is heel verleidelijk om tussendoor een dutje te doen, maar dit werkt averechts. Kies eerder voor een korte wandeling overdag als je moe bent. Ga rond 23.30 uur naar bed en schakel minimaal een uur van tevoren alle elektronische apparaten uit zodat deze geen invloed hebben.

Ben jij een beer, leeuw, wolf of dolfijn?

Welk van bovenstaande vier slaaptypes je ook bent, bij elk type is een goede nachtrust belangrijk. Bij Boer Staphorst vind je alle essentiële onderdelen voor een goede nachtrust op onze slaapafdeling. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Kom dan langs, onze adviseurs nemen graag de tijd voor je en gaan samen met jou opzoek naar jouw beste nachtrust. Zien we je snel?

Bekijk onze openingstijden Ontdek meer van onze slaapafdeling

Delen