Thuis bij familie Petstra

Thuis bij familie Petstra

WIE Niek & Gonnie Petstra
WAT monumentale boerderij, oorspronkelijk uit 1851
WAAR aan de rand van Emst
WOONSTIJL een mix van landelijk en chique


Terwijl de sneeuwvlokken langs ons dwarrelen, stappen we in de auto richting het rustige Emst op de Veluwe. We komen aan bij de monumentale boerderij van Niek en Gonnie. Wauw, wat een karakter straalt de boerderij uit! We zijn benieuwd of dit karakter ook binnen terugkomt…

Bekend met Emst? Dat was Gonnie niet, zij komt oorspronkelijk uit Haarlem en omgeving. Niek daarentegen is geboren in Brummen, een klein halfuurtje van Emst. Beiden streken ze neer in Almere, waar ze vele jaren hebben gewoond.

Als muziek in de oren

Niek: “Maar toch trekt de Veluwe altijd! We houden ervan om buiten te zijn.” Hoe fijn is het wanneer de bossen op 10 minuten afstand zijn?! En de Veluwe is een ideaal paardengebied, iets wat Gonnie als muziek in de oren klinkt. “Met vier eigen paarden, mijn werk als paardengedragstrainer naast onze eigen uitgeverij en het lastig vinden van voldoende buitenruimte voor de paarden in de stad, sluit dit compleet aan bij onze wensen.”

“We reden door deze omgeving als we richting Nieks ouders in Coevorden gingen. Op de terugweg reden we wel eens een rondje hier en zeiden we tegen elkaar hoe lekker zou het zijn als je hier kan wonen.” Nu wonen ze in deze prachtige boerderij in Emst. Gonnie durfde dit niet in haar stoutste dromen te verwachten. Alhoewel, misschien stiekem toch ergens wel…

In de boerderij komen werk en privé samen. Aan de keukentafel wordt vergaderd.

Het had alles te maken met de timing, in 2021 werkten veel mensen thuis. Zo ook Niek en Gonnie, waardoor ze niet meer gebonden waren aan hun kantoor en woning in Almere. De kinderen waren ook uitgevlogen. In de boerderij komen werk en privé goed samen. Aan de keukentafel wordt iedere week vergaderd en boven is een kantoor.

De kennismaking met Boer Staphorst

Voor Gonnie is deze plek speciaal, omdat ze bij de boerderij haar paarden kwijt kan en het bos op tien minuten afstand. Voor beiden was deze boerderij liefde op het eerste gezicht. Niek: “We waren al een poosje aan het kijken naar diverse woningen, maar iedere keer was er een teleurstelling tot deze boerderij.” 

Dankzij vrienden ontdekten ze Boer Staphorst. “Zij hebben de keuken bij jullie gekocht, waren tevreden en zeiden als je iets wilt, dan moet je daar zeker gaan kijken.” Zo gezegd, zo gedaan.

Gonnie: “Hoe fijn dat jullie alles onder één dak hebben, dat maakt het een stuk makkelijker om keuzes te maken. Je kunt eenvoudig iets naast elkaar leggen om te kijken of het bij elkaar past.” Niek en Gonnie zijn voor hun keuken geholpen door Marten, dit hebben ze als zeer prettig ervaren en vanuit daar zijn ze verder gegaan met de inrichting. “Jullie hadden items die we wilden hebben wat we ergens anders niet konden vinden. Jullie waren een schot in de roos voor ons!”

Van ideeën naar uitwerking

Ze hadden zelf veel ideeën, maar wilden dat een ervaren adviseur mee keek. Niek: “Marten gaf aan van kijk anders even beneden, dan kan Francien jullie wellicht verder helpen. Dit is het moment dat we in aanraking zijn gekomen met Francien en zijn we van het één in het ander gegaan.” Francien heeft uiteindelijk een compleet interieurontwerp en compleet lichtplan voor het stel mogen uitwerken.

Voor Niek en Gonnie kon Francien hun ideeën en wensen goed vertalen naar het assortiment van Boer Staphorst. Niek: “We wilden de boerderij recht doen. Van de buitenkant is het een monumentale boerderij uit 1851, dus wilden we dat buiten en binnen goed werden verbonden.”

“Dat is de toegevoegde waarde van Francien! Zij bewaakt hoe het allemaal samenkomt.”

Het plan moest aansluiten op de eettafel, eetkamerstoelen en de al bestelde keuken. “Dit heeft ze perfect gedaan”, aldus Gonnie. Het plan van Francien gaf vertrouwen en werd uit handen gegeven. “Dat is de toegevoegde waarde van Francien! Zij bewaakt hoe het allemaal samenkomt.”

Door Francien zijn Niek en Gonnie uit hun comfortzone gegaan. De gele fauteuil en de groene eetkamerbank hadden ze zelf niet uitgekozen, maar door de bevestiging van Francien durfden ze het aan. “Je vertrouwt op de professional en kijk hoe goed het nu samenkomt.”

Ook voor de badkamer zijn Niek en Gonnie deels geslaagd in de winkel. Het sanitair liep via de aannemer en qua badmeubel sloot de badkamerafdeling niet aan op de wensen. Maar bij de tegels was er direct een match. Het is een gedurfde en uitgesproken tegelcombinatie, maar ook dit heeft goed uitgepakt. Gonnie: “Francien heeft advies gegeven voor ons interieur en de verlichting, dit voelde ook echt als een eerlijk advies en niet direct om te verkopen. Wij vinden dit een grote kracht.”

De ervaring van Niek en Gonnie

Over de service, bezorging en montage zijn Niek en Gonnie dik tevreden! “Wat we fijn vonden is dat als er onderdelen niet zijn, dan word je daarvan op de hoogte gesteld. Er wordt gecheckt hoe het geleverd wordt en op het moment van levering dan gebeurt dit allemaal keurig,” aldus Gonnie. Niek voegt hieraan toe: “De keuken is waanzinnig netjes afgeleverd en afgewerkt met een opruimservice bij oplevering. Eigenlijk niets dan lof voor jullie!”

“Je merkt dat jullie werken met boerenverstand en doen wat er gezegd wordt. Daar houden we van!”

De klantenservice ervaren zij goed. De lamp boven de eettafel werkt bijvoorbeeld niet naar behoren, maar er wordt direct gekeken naar een oplossing. Niek: “We waren echt onder de indruk! Je merkt dat jullie werken met boerenverstand en doen wat er gezegd wordt. Daar houden we van!”

Niek en Gonnie zijn kritisch wat betreft beleefdheid en klantvriendelijkheid van winkelmedewerkers, maar Boer Staphorst heeft dit volgens hen goed voor elkaar.

Gonnie: “Jullie zijn van oorsprong een familiebedrijf, maar jullie bedrijf is inmiddels zo groot dat je denkt dat je dit gevoel niet kunt vasthouden. Het tegendeel hebben jullie bewezen! De bevlogenheid merk je bij iedereen en je voelt dat elke medewerker de kans krijgt om te groeien.” Niek voegt hieraan toe: “Ik vond het niet hoeven pingelen over de prijs van onze keuken zeer prettig, iets wat bij andere zaken vaak wel gebeurt. Marten gaf direct aan dat dit de prijs is, je weet waar je aan toe bent. Dit voelde transparant en eerlijk!”

Een blik naar de toekomst

Wanneer er gevraagd of deze boerderij een blijvertje is, wordt er geen moment getwijfeld. Of in ieder geval, daar wordt vanuit gegaan. Maar je weet nooit wat er op je pad komt. Niek: “Met deze verbouwing moeten we minimaal 10 jaar door kunnen, we wonen hier met veel plezier. Een boerderij is een bedrijf, er is een hoop werk in en rondom het huis. Dit moeten we op termijn fysiek wel aan kunnen.”

“Als het dan af is en alles wat je op papier hebt bedacht werkelijkheid wordt, dat is gewoon tof.”

Maar tot nu toe is de woning een schot in de roos. Een verbouwing is een gedoe, maar leuk om te doen. Gonnie: “Je ziet het van afgebroken worden naar opnieuw opbouwen. Als het dan af is en alles wat je op papier hebt bedacht werkelijkheid wordt, dat is gewoon tof. Ik hoop dat we hier over 20 jaar nog met veel plezier wonen!” En dat in combinatie met het gastenverblijf naast de woning. Ook helemaal verbouwd in de stijl van het huis, waar mensen terecht kunnen voor een weekje vakantie of wanneer hun paard in training is bij Gonnie. Wil je daar meer over weten? Klik dan hier >

Vind jij deze monumentale boerderij ook een parel en wil je vaker binnenkijkers zien? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Delen