Wat moet je in april doen in de tuin?

Wat moet je in april doen in de tuin?

Kijk jij ook uit naar het mooie weer en de zomer? Hoogste tijd om jezelf meer naar buiten te verplaatsen en aan de slag te gaan in de tuin. In deze blog ontdek je wat je in april allemaal moet/kunt doen om zoveel mogelijk van de zon te kunnen genieten. April is een drukke tuinmaand, dus tijd om aan de slag te gaan! 

Schrijf je in voor onze 'Alles voor buiten' nieuwsbrief

Wat moet er gesnoeid worden?

In april kan er veel gesnoeid gaan worden. Eigenlijk telt als vuistregel dat je ongeveer vijf tot zes weken voor de ijsheiligen mag snoeien. IJsheiligen is in de periode van 11 t/m 15 mei, dit zijn de laatste dagen in het voorjaar waarop nog nachtvorst in de grond kan zitten. Als je deze vuistregel aanhoudt, dan mag je vanaf begin april beginnen met snoeien. Voorwaarde is wel dat het niet meer vriest. Planten die al vorstschade hebben, kun je beter even laten. Laten we beginnen met snoeien!

  • Laurier
    De Laurier is een gunstige plant om in de tuin te hebben, dus deze zien we dan ook in vele tuinen voorbij komen. Het snoeien van de laurier is een klus die jaarlijks terugkeert, de plant groeit namelijk hard en kan wel een meter per jaar groeien. Het is een groenblijvende plant die snel groeit en regelmatig bijgeknipt dient te worden. Neem de tijd om de laurier te snoeien. Doe dit niet met een heggenschaar, maar gebruik een kleine snoeischaar en knip de lange stukken weg. Op deze manier blijft de haag mooi vol.
  • Taxus
    Deze conifeer staat bekend als langzame groeier. Toch moet je deze wel snoeien voor een betere groei. Het is een klus die je slechts eenmaal per jaar hoeft te doen. Je snoeit de Taxus, net als andere groenblijvende hagen. Dit doe je om ervoor te zorgen dat het zonlicht ook aan de onderkant van de haag kan, waarbij de haag bovenaan smaller groeit.
  • Acacia
    Het snoeien van een Acacia komt niet zo nauw, het is wel belangrijk dat je wacht op het juiste moment. Deze maand snoei je de acacia terug tot op de kroon en dit doe je in het voorjaar omdat de kern van de kroon dan vrij zacht is. Zou je dit in het najaar doen, dan loop je het risico dat de acacia flink wordt beschadigd en uiteindelijk doodgaat.

Naast de bovenstaande planten mag je ook de hortensia en lavendel gaan terugsnoeien. Maar let op, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: snoei niet wanneer het nog vriest. Wil je alvast voorbereid zijn op het hele jaar, wat je wanneer moet snoeien? Download dan hieronder de snoeikalender en hang op het prikbord! Je kunt de bloemen en planten afvinken zodra je deze gesnoeid hebt.

Download de snoeikalender

Wat te doen met het gazon?

De meesten zeggen dat je hier in maart mee moet beginnen, maar wanneer je er toen niet aan toe bent gekomen kun je dit in april nog prima doen. Maar dit is wel het moment om jouw gazon te gaan verticuteren. Door het gazon te verticuteren krijg je een gazon wat dicht van structuur is. En wie wil er nu niet een mooie, dichte grasmat? Het is daarom belangrijk om het gazon minimaal eens per jaar te verticuteren. Het verticuteren van jouw gazon kun je vergelijken met een wellnesskuur maar dan voor het gazon. Met het verticuteren verwijder je het mos en de viltlaag, waarmee je ervoor zorgt dat het gras er uiteindelijk mooier uit komt te zien.

Zoals we al zeiden, is april nog steeds een ideale maand om het gazon te verticuteren. Door de warmer wordende bodemtemperatuur kan het gras zich sneller herstellen, waardoor je eerder kunt genieten van dicht gegroeid, groen gras.

Maar hoe verticuteer je dan precies? Welke volgorde houd je aan? We laten je het stap voor stap zien:

  • Maai jouw gazon
  • Maak het gras licht vochtig
  • Verwijder het maaisel van het gras
  • Stel je verticuteermachine af op 0,5 tot 1 centimeter
  • Verticuteer in een lengte lijn
  • Doe dit vervolgens in de breedte
  • Verwijder het afval van het gazon
  • Zaai het gras
  • Bemest het gazon met kunstmest of organische mest van bijvoorbeeld Ecostyle om de groei te stimuleren
  • Geef het gras rust en de kans om door te ontwikkelen

Tijd om de bloemetjes buiten te zetten

Nou ja, eigenlijk nog niet letterlijk! Je begint met het voorwerk om in de zomer te kunnen genieten van vrolijk gekleurde bloemen. Want in april is het tijd om de zomerbloembollen zoals dahlia’s, lelies en gladiolen te planten. Het is goed om eerst de bollen in een pot met potgrond te planten en ze op een warme plek te zetten. De bloembollen lopen dan al uit en gaan hierdoor eerder bloeien. Hoe gezellig gaat dat staan in de zomer, wij kunnen in ieder geval niet wachten!

De benodigdheden voor deze maand

In april zijn we druk in de weer met het tuingereedschap. Heb je gras in jouw tuin, dan dien je deze goed te onderhouden. Het is dan handig om te weten hoe vaak je het gras moet maaien. Bij normaal weer maai je één keer in de tien dagen het gras. Beginnen de temperaturen op te lopen, dan kun je het beste één keer per week maaien. Het gras begint dan namelijk al wat harder te groeien, maar nog niet zo hard als het dat in de zomer doet. Mocht één keer per week jou iets teveel van het goede zijn, dan blijft één keer in de tien dagen ook zeker een optie.

Het is voor de gezondheid en stevigheid van het gras goed om in het voorjaar te beginnen met maaien. Bij het gras maaien komen wel een aantal aspecten aan bod, denk hierbij bijvoorbeeld aan de richting. In principe maakt het niet uit welke richting je het gras maait, dit speelt pas een rol bij de tweede keer maaien. Belangrijk om de richting waarin je maait af te wisselen per maaibeurt. Onthoud dus in welke richting je iedere keer maait en welke banen je hebt aangehouden. Zo voorkom je aan het einde van de zomer een plat gazon.

Denk aan de insecten in jouw tuin

Het mooie weer komt eraan en dat betekent dat ook veel dieren zich meer en meer laten zien. Verschillende insecten komen langzaam tevoorschijn en dit zorgt voor leven in de tuin. Om ervoor te zorgen dat deze insecten een fijne plek hebben, denk dan eens na over een insectenhotel. Een insectenhotel is een ware aanwinst voor jouw tuin. Het ziet er leuk uit, zorgt voor leven in de tuin en is super goed voor de insecten. Heb je al een insectenhotel in de tuin staan? Denk er dan aan dat het verstandig is om deze eens in de 2-3 jaar te vervangen.

Insectenhotels trekken insecten aan die natuurlijke vijanden zijn van bijvoorbeeld de rups, bladluis en de huisvlieg. Stuk voor stuk dieren die je liever niet in de tuin hebt. Daarnaast zijn insectenhotels leuk en leerzaam voor de kinderen. Door te kijken naar de verschillende insecten leren ze van alles over de natuur.

Kleine onderhoudstips en tuinklussen

Zoals je kunt zien is april een drukke tuinmaand! Heerlijk in de lentezon gaan we vol aan de slag. Maar we hebben nog een paar kleine onderhoudstips en tuinklussen om uit te voeren deze maand.

  • Door de oplopende temperaturen kunnen we prima buiten zitten. Dus haal de tuinmeubelen naar buiten, maak ze goed schoon en relaxen maar!
  • Snoei de voorjaarsbloeiers na de bloei.
  • Rozen in de tuin? Zorg dat deze gesnoeid zijn.
  • Heb je een hortensia in de tuin? Ook deze dien je deze maand te snoeien.
  • Verwijder dood hout en andere rommel uit de bomen en heesters in jouw tuin.
  • Tijd om de schuur op te ruimen, zodat je makkelijk bij al het tuingereedschap en andere benodigdheden kunt.
  • Zorg ervoor dat klimplanten niet gaan hangen, bind ze bij voorkeur aan een rek of pergola.
  • Leg een kruidentuintje aan, tot in het najaar heb je daar plezier van!
  • Plaats de nieuwe waterplanten in de vijver. Denk hierbij aan een gele dotterbloem, iris of kalmoes.

Heb je alle klussen uitgevoerd? Dan zit jouw werk in de tuin voor april er weer op. En vergeet ondertussen niet te genieten van het heerlijke lentezonnetje. Wil je maandelijks op de hoogte worden gehouden wat je in de tuin moet doen? Schrijf je dan in voor onze 'Alles voor buiten' nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief word je maandelijks op de hoogte gehouden van tuintips, leuke tuinacties en meer...

Schrijf je hier in

Delen