Tuinkalender april

Tuinkalender april

Ja hoor, ze zijn weer aanwezig! We hebben het natuurlijk over de lentekriebels. Afgelopen weekend is de zomertijd ingegaan en dat betekent maar één ding: het voorjaar is begonnen! Tijd om lekker naar buiten te gaan en aan de slag te gaan in de tuin. Ontdek in deze tuinkalender wat je in april allemaal kunt doen in de tuin om zoveel mogelijk van de zon te kunnen genieten. Want april is een drukke tuinmaand!

Snoeikalender

In april kan er veel gesnoeid gaan worden. Eigenlijk telt als vuistregel dat je ongeveer vijf tot zes weken voor de ijsheiligen mag snoeien. IJsheiligen is in de periode van 11 t/m 15 mei, dit zijn de laatste dagen in het voorjaar waarop nog nachtvorst kan zijn. Als je deze vuistregel aanhoudt, dan mag je vanaf begin april beginnen met snoeien. Voorwaarde is dan wel dat het niet meer vriest. Planten die al vorstschade hebben, kun je maar beter even laten. Laten we beginnen met snoeien!

 • Laurier
  De Laurier is een gunstige plant om in de tuin te hebben, dus deze zien we dan ook in vele tuinen voorbij komen. Het snoeien van de laurier is een klus die jaarlijks terugkeert, de plant groeit namelijk hard en kan wel een meter per jaar groeien. Het is een groenblijvende plant die snel groeit en regelmatig bijgeknipt dient te worden. Neem de tijd om de laurier te snoeien. Doe dit niet met een heggenschaar, maar gebruik een kleine snoeischaar en knip de lange stukken weg. Op deze manier blijft de haag mooi vol.
 • Taxus
  Deze conifeer staat bekend als langzame groeier. Toch moet je deze wel snoeien voor een betere groei. Het is een klus die je slechts eenmaal per jaar hoeft te doen. Je snoeit de Taxus, net als andere groenblijvende hagen. Dit doe je om ervoor te zorgen dat het zonlicht ook aan de onderkant van de haag kan, waarbij de haag bovenaan smaller groeit.
 • Acacia
  Het snoeien van een acacia komt niet zo nauw, het is wel belangrijk dat je wacht op het juiste moment. Deze maand snoei je de acacia terug tot op de kroon en dit doe je in het voorjaar omdat de kern van de kroon dan vrij zacht is. Zou je dit in het najaar doen, dan loop je het risico dat de acacia flink wordt beschadigd en uiteindelijk doodgaat.

Naast de bovenstaande planten mag je ook de hortensia en lavendel gaan terugsnoeien. Maar let op, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Maar snoei niet wanneer het nog vriest. Wil je alvast voorbereid zijn op het hele jaar? Wat moet je wanneer snoeien? Download dan hieronder de snoeikalender en hang deze op! Je kunt de bloemen en planten afvinken zodra je deze gesnoeid hebt.

Download de snoeikalender

Tuintrends van 2022

De afgelopen jaren hebben we meer in de tuin doorgebracht dan ooit! Vooral nu thuiswerken steeds meer een gewoonte is geworden, komen de muur binnen soms op ons af. Jouw tuin is dan de perfecte plek om tot rust te komen, gezellige momenten te beleven of gewoon om een frisse neus te halen. Maak van jouw tuin, balkon of dakterras jouw eigen vakantieadres. Geen idee waar te beginnen? Dan hebben we in onze nieuwste blog voor jou de vijf tuintrends van 2022 op een rijtje gezet.

Ontdek de tuintrends

Recept: lasagne verde

Lasagne is altijd een goed idee! Je kunt er heel veel kanten mee op, zelfs op de barbecue! Het klinkt misschien een beetje vreemd zo op de bbq maar wij hebben een heerlijk recept dat wij graag met jou delen! Zet de barbecue alvast klaar, schenk een glas wijn in en geniet van een lekkere lasagne. Je weet niet wat je proeft!

Bekijk het recept

De nieuwe overkappingen op onze tuinafdeling

Op onze tuinafdeling, hebben onze collega’s van deze afdeling, de afgelopen periode twee nieuwe overkappingen gebouwd. De overkappingen zijn van het merk Trendhout. Dit merk ontwikkelt, produceert en levert exclusieve buitenverblijven van hout. Op de afdeling is als eerste een prachtige, eiken overkapping te vinden met een mooie kapconstructie. Daarnaast is de Palermo opgebouwd, een gave, zwarte overkapping. Beelden zeggen meer dan 1000 woorden, dus bekijk hieronder de prachtige overkappingen of kom ze in het echt bewonderen!

Tijd om de bloemetjes buiten te zetten

Nou ja, eigenlijk nog niet letterlijk! Je begint met het voorwerk om in de zomer te kunnen genieten van de bloemetjes. Want in april is het tijd om de zomerbloembollen zoals dahlia’s, lelies en gladiolen te planten. Het is goed om eerst de bollen in een pot met potgrond te planten en ze op een warme plek te zetten. De bloembollen lopen dan al uit en gaan hierdoor eerder bloeien. Hoe gezellig gaat dat staan in de zomer, wij kunnen in ieder geval niet wachten!

Vergeet niet te verticuteren

We helpen je even herinneren aan een klus waar we je in de tuinkalender van maart al over informeerden. We hebben het dan over het verticuteren, kalk strooien, zaaien en bemesten van het gazon. Ben je hier nog niet aan toegekomen, dan kun je dit gerust in april nog doen. Maar waarom moet je verticuteren? Verticuteren zorgt ervoor dat jouw gazon dicht van structuur wordt. En zeg nu eerlijk, wie wil er nu geen dichte grasmat? Daarom is het ó zo belangrijk om het gazon eens per jaar te verticuteren. Met het verticuteren verwijder je de moslaag en viltlaag van het gazon. Zo zorg je ervoor dat het gras er uiteindelijk mooi uit komt te zien.

Bekijk de tuinkalender van maart om te verticuteren

Ga je maaien, dan maai je in april voor de eerste keer het gazon op vijf centimeter hoogte. De volgende keer tot tweeënhalf centimeter voor een siergazon en vier centimeter voor een speelgazon. En daarbij is het dus ook tijd om het gazon goed te bemesten met de juiste middelen.

De benodigdheden voor deze maand

In april gaan we druk in de weer met het tuingereedschap. Heb je gras in jouw tuin, dan dien je deze wel goed te onderhouden. Het is dan wel handig om te weten hoe vaak je het gras moet maaien. Bij normaal weer maai je één keer in de tien dagen het gras. Beginnen de temperaturen pas echt op te lopen, dan kun je het beste één keer per week maaien. Het gras begint dan namelijk al wat harder te groeien, maar nog niet zo hard als het dat in de zomer doet. Mocht één keer per week jou iets teveel van het goede zijn, dan blijft één keer in de tien dagen ook zeker een optie.

Het is voor de gezondheid en stevigheid van het gras goed om in het voorjaar te beginnen met maaien. Bij het gras maaien komen wel een aantal aspecten aan bod, denk hierbij bijvoorbeeld aan de richting. In principe maakt het niet uit welke richting je het gras maait, dit speelt pas een rol bij de tweede keer maaien. Belangrijk om de richting waarin je maait af te wisselen per maaibeurt. Onthoud dus in welke richting je iedere keer maait en welke banen je hebt aangehouden. Zo voorkom je aan het einde van de zomer een plat gazon.

Moestuin aanleggen

De vorige tuinkalender, die van maart, hebben we laten zien hoe je de moestuin binnen moet voorzaaien. Omdat de temperaturen omhoog gaan, kunnen we met de moestuin naar buiten. Alleen waar dien je op te letten en wat heb je nodig bij het aanleggen van jouw moestuin? We laten het je zien in deze blog. Veel leesplezier!

Ontdek hoe jij een moestuin aanlegt

Wees voorbereid op hoge temperaturen

De temperaturen beginnen weer op te lopen! Sinds vorige week is de lente officieel begonnen, dus we kijken al met een schuin oog richting de zomer. Om goed voorbereid te zijn op de zomer en de hopelijk hoge temperaturen die op ons zitten te wachten, is het goed om na te denken hoe je verkoeling kunt zoeken tijdens deze hoge temperaturen. Dit is eigenlijk het beste moment om eens na te denken over een zwembad voor in de tuin. Met een zwembad zoek je de verkoeling die je nodig hebt tijdens een warme lente- en/of zomerdag. Dus ontdek ons assortiment en scoor snel jouw zwembad!

Denk aan de insecten in jouw tuin

Het mooie weer komt eraan en dat betekent dat ook veel dieren zich meer en meer laten zien. Verschillende insecten komen langzaam tevoorschijn en dit zorgt voor leven in de tuin. Om ervoor te zorgen dat deze insecten een fijne plek hebben, denk dan eens na over een insectenhotel. Een insectenhotel is een ware aanwinst voor jouw tuin. Het ziet er leuk uit, zorgt voor leven in de tuin en is super goed voor de insecten. Heb je al een insectenhotel in de tuin staan? Denk er dan aan dat het verstandig is om deze eens in de 2-3 jaar te vervangen.

Insectenhotels trekken insecten aan die natuurlijke vijanden zijn van bijvoorbeeld de rups, bladluis en de huisvlieg. Stuk voor stuk dieren die je liever niet in de tuin hebt. Daarnaast zijn insectenhotels leuk en leerzaam voor de kinderen. Door te kijken naar de verschillende insecten leren ze van alles over de natuur.

Kleine onderhoudstips en tuinklussen

Zoals je kunt zien is april een drukke tuinmaand! Heerlijk in de lentezon gaan we vol aan de slag. Maar we hebben nog een paar kleine onderhoudstips en tuinklussen om uit te voeren deze maand.

 • Door de oplopende temperaturen kunnen we prima buiten zitten. Dus haal de tuinmeubelen naar buiten, maak ze goed schoon en relaxen maar!
 • Snoei de voorjaarsbloeiers na de bloei.
 • Rozen in de tuin? Zorg dat deze gesnoeid zijn.
 • Heb je een hortensia in de tuin? Ook deze dien je deze maand te snoeien.
 • Verwijder dood hout en andere rommel uit de bomen en heesters in jouw tuin.
 • Tijd om de schuur op te ruimen, zodat je makkelijk bij al het tuingereedschap en andere benodigdheden kunt.
 • Zorg ervoor dat klimplanten niet gaan hangen, bind ze bij voorkeur aan een rek of pergola.
 • Leg een kruidentuintje aan, tot in het najaar heb je daar plezier van!
 • Plaats de nieuwe waterplanten in de vijver. Denk hierbij aan een gele dotterbloem, iris of kalmoes.

Heb je alle klussen uitgevoerd? Dan zit jouw werk in de tuin voor april er weer op. Eind april zijn we er weer met de tuinklussen voor mei. Tot dan! En vergeet ondertussen niet te genieten van het heerlijke lentezonnetje.

Delen