Dé juiste kleur wit in jouw interieur

Dé juiste kleur wit in jouw interieur

Sommige muren in huis hebben een kleurtje, sommige hebben dat niet. Maar volgens mij hebben we allemaal ergens wel een witte muur en/of plafond in huis. Is het niet in de woonkamer, dan is het wel in de slaapkamer of de hal. En eigenlijk is niets fijner dan een opgefriste witte muur/plafond. Wat is dan de juiste witte kleur voor op de muur of het plafond? Wat is het verschil tussen de kleurnummers en waar moet je rekening mee houden? Wij praten je graag bij over de juiste witte tinten.

De meest voorkomende witte tinten

Over het algemeen schept wit ruimte en mogelijkheden in jouw interieur. Het is dan ook niet voor niets de meest toegepaste verfkleur op bijvoorbeeld wanden en/of plafonds. De meest gebruikte witte tinten voor een witte muur zijn de kleuren RAL 9001 (Roomwit), RAL 9010 (Zuiver wit met een gelige ondertoon) en RAL 9016 (Verkeerswit met een blauwe ondertoon). Het verfmerk Histor heeft ook nog een puur witte muurverf in haar assortiment, die wordt aangeduid als de kleur White (6400). Aan deze muurverf is geen kleur toegevoegd.

Welke kleur gebruik je?

Om de juiste kleur wit te kiezen komt er nog wel het een en ander bij kijken. De juiste kleur hangt af van de lichtinval, de meubelen en het gebruik van andere kleuren in de ruimte waar het om gaat. Door onderstaande tips helpen we jou bij het maken van de juiste keuze voor een witte muur.

Als eerste baseer je de juiste kleur wit op de kleuren in de rest van de ruimte. Je kiest namelijk voor een wit met een warmere ondertoon in een ruimte waarin ook veel andere warme kleuren te vinden zijn. Maar het omgekeerde geldt natuurlijk voor een ruimte met koele kleuren. Hier gebruik je een wit die meer richting blauw, groen of grijs gaat.

Heb je gekleurde meubelen in huis die je eventueel graag zou willen uitlichten? Ook dan kun je de kleur wit goed gebruiken. Maar wat kun je dan het beste doen? Het is goed om te kiezen voor een ondertoon die tegengesteld is aan de kleur van het meubel die je wilt uitlichten. Een bank in de kleur groen of blauw komt beter tot zijn recht met een witte kleur met een warme ondertoon. Heb je juist rode, gele of oranje meubelen die je uitlicht dan kies je voor een koelere kleur wit voor op de muur. Maar houd bij het kiezen van witte verf wel rekening met het wit/donker contrast. Dit betekent dat een antracietgrijze bank met naar zwart neigt bij een spierwitte muur. Een muur met een lichtgrijze tint erin heft dat effect juist op.

Als laatste is ook lichtinval bepalend bij de keuze van de juiste kleur wit. Ligt je kamer op het zuiden, dan kan de kamer meer blauwtinten gebruiken om het warme licht op te vangen. Heb je een raam die ligt op het noorden met een koele lichtinval, dan wordt het in de kamer warmer door een crème wit..

Al deze tips samen geven jou een richting bij het kiezen van de juiste kleur wit in jouw interieur. Heb je nog steeds vragen over welke witte kleur het meest geschikt is voor op jouw muur? Onze verfadviseurs helpen je uiteraard graag op onze verfafdeling.

Bekijk de openingstijden

Delen