Hoe verlicht ik mijn woonkamer sfeervol?

Hoe verlicht ik mijn woonkamer sfeervol?

Last van een slecht verlichte woonkamer en hulp nodig bij het kiezen van de juiste verlichting? Wij helpen je daar graag bij en geven je tips hoe jij je woonkamer sfeervol kunt verlichten. Want verlichting is een onmisbaar ingrediënt voor een gezellige, warme en knusse woonkamer.

Het effect van verlichting

Het toepassen van verlichting word vaak onderschat. Verlichting zet namelijk de tone of voice in een ruimte en kan een sfeer maken of breken.

Verlichting bepaalt hoe we functioneren, hoe we de ruimte zien en welk gevoel we daarbij krijgen. Vooral in de avonden of donkere dagen maakt goede verlichting een groot verschil.

Oriënteer je op de juiste verlichting

We gebruiken de woonkamer vaak als dé plek waar we bezoek ontvangen, relaxen of zelfs thuiswerken. Het is daarom belangrijk dat de ruimte voor elke gelegenheid goed verlicht is. En als we jou een tip van de sluier mogen geven, het is van belang dat je de juiste lichtbronnen gebruikt in combinatie met een dimmer zodat je de sfeer kunt bepalen. 

Je begint altijd met de functiebepaling van de ruimte. Wat doe je waar, waar heb je meer licht nodig of is er bijvoorbeeld een object wat je extra wilt belichten. Je maakt een combinatie van functioneel licht en sfeerverlichting. Want gebruik je op een bepaald moment de ruimte niet, dan kun je deze verlichten met bijvoorbeeld gedimd licht.

Ontdek het interieuradvies

Zonder plan kom je nergens

Heb je twijfels over waar je het beste de verlichting moet plaatsen? Dan is het goed om een gedegen lichtplan te laten maken. Er wordt hierbij gekeken naar functionele verlichting in combinatie met sfeerverlichting.

Als eerste wordt er samen met jou goed gekeken naar de indeling van de ruimte en hoe deze ruimte gebruikt wordt. Waar is extra licht nodig? Maar bovenal, wat voor licht is daar nodig? Misschien organiseer je vaak een spelletjesavond, dan moet je daar rekening mee houden.

Kruip je iedere avond met een goed boek in jouw fauteuil. Dan is een goede leeslamp een must.

Als laatste kunnen we kijken naar de juiste armaturen in jou stijl, en hoe hoog hang je dit nu eigenlijk neer?

Ontdek jouw stijl

Smaken verschillen en eigenlijk is dat maar goed ook! De verlichting die je kiest voor in de woonkamer, heeft invloed op de complete uitstraling van je interieur. Om er een geheel van te maken, is het slim om voor eenzelfde stijl qua verlichting en het interieur te gaan.

Laat de kleuren en materialen die je gebruikt in je interieur terugkomen in de verlichting. Is de accentkleur in jouw interieur blauw, kies dan voor een toffe blauwe vloerlamp naast de bank.

Een combinatie van het gebruik van direct, indirect en diffuus licht zorgen voor de juiste verdeling van licht, rekening houdend met de functie en de gewenste sfeer die je wilt.

Het verlichten van jouw woonkamer is een ware uitdaging. Je moet over veel aspecten en technische details nadenken, daarom is het goed om het uit handen te geven. Gelukkig zijn daar onze interieurontwerpers die jou kunnen helpen bij het maken van een lichtplan voor jouw interieur.

Bekijk de mogelijkheden van het interieuradvies

Delen